Cytryna skierniewicka - uprawa,wymagania,problemy
Re: Cytryna skierniewicka - uprawa w domu
na tarcznik to wygląda , niestety
Paweł _____________________________________________________________________________
Kobiety z natury są Aniołami, ale kiedy skrzydła opadną przychodzi im latać na miotle....
Kobiety z natury są Aniołami, ale kiedy skrzydła opadną przychodzi im latać na miotle....
Dzięki, juz znalazlam srodek, opryskalam, zobaczymy za tydz. Skad to moglo sie wziasc w domu? Co prawda mam inne kwiaty, ale na innych nie zauwazylam tych robaczkow.
- mag
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 20 mar 2008, o 09:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Cytryna Skierniewicka 3-Letnia :)
Sadzonka jest jeszcze młoda, więc i tak dobrze, że aż trzy owocki utrzymała. Cytrusy lubią lekko kwaśne podłoże, więc ostrożnie z tymi nawozami, żeby nie zasolić zbytnio ziemi.
- romix
- Od: 22 paź 2010, o 21:45
Na mojej cytrynie skierniewickiej są takie listki - foto. Co im może dolegać? Wczoraj dwa opadły, ale wcześniej przeczytałem, że na zimę trochę opadają więc się nie przejąłem za bardzo. Ale te podsuszone końcówki i żółte plamy mnie intrygują. Cytryna kupiona tej wiosny, stoi na parapecie wschodnim, podlewana wodą miękką. Nie bardzo wiem czym nawozić i stosowałem płynny nawóz do roślin zielonych, ale czy jest odpowiedni tego mnie wiem.
Pozdrawiam
Co to naturalny nawóz?MariaTeresa pisze: nawóz naturalny jej służy, jak widać - 28grudnia 2010
Pozdrawiam

Więcej osiągniesz uśmiechem, niż wyrąbiesz mieczem (William Szekspir).
Pozdrawiam serdecznie, Romek. Zielono mi
Witam,
mam mały problem z cytryną. W październiku przy pięknej słonecznej pogodzie zakwitła. Obecnie zawiązała aż 9 owoców z czego tylko trojgu pomagałem patyczkiem. Zastanawiam się nad redukcją ilości owoców, ale nie jestem zdecydowany czy to będzie najlepsze dla rośliny i czy może nie spowoduje to jakiegoś szoku przez który cytryna zrzuci resztę owoców.
A jeśli redukować to jak? Całość czy tylko pojedyncze owoce.

EDIT: Poza ostatnim zdaniem, które nie wiem dlaczego tak napisałem, nie zauważyłem nigdzie "owoca". Jedynie nie "trzem" a trojgu pomagałem - to przepraszam.
W każdym bądź razie proszę o poradę.
mam mały problem z cytryną. W październiku przy pięknej słonecznej pogodzie zakwitła. Obecnie zawiązała aż 9 owoców z czego tylko trojgu pomagałem patyczkiem. Zastanawiam się nad redukcją ilości owoców, ale nie jestem zdecydowany czy to będzie najlepsze dla rośliny i czy może nie spowoduje to jakiegoś szoku przez który cytryna zrzuci resztę owoców.
A jeśli redukować to jak? Całość czy tylko pojedyncze owoce.

EDIT: Poza ostatnim zdaniem, które nie wiem dlaczego tak napisałem, nie zauważyłem nigdzie "owoca". Jedynie nie "trzem" a trojgu pomagałem - to przepraszam.
W każdym bądź razie proszę o poradę.
Chyba będę złośliwa, ale od wieków mówimy w Polsce ten owoc a nie ta owoca.
- Motylica100
- 200p
- Od: 14 mar 2010, o 14:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Nie obrywaj owoców, jeśli roślina będzie ich miała za dużo sama je zredukuje.
Pozdrawiam
Pozdrawiam

- romix
- Od: 22 paź 2010, o 21:45
Moja cytryna też zrzuciła nadmiar (5 szt.) i zostawiła tylko jeden owoc.
Pozdrawiam
Pozdrawiam

Więcej osiągniesz uśmiechem, niż wyrąbiesz mieczem (William Szekspir).
Cytryny lubią trochę wilgoci wokół siebie, a nie lubią zalanych korzeni. Pewnie za postawienie na wilgotnym keramzycie odwdzięczą się solidnymi owocami.
Roślina jest bardzo ładnie rozrośnięta, ma ładne zielone liście, ale małą doniczkę, trzeba będzie wyczuć, jak ją zawozić, żeby nie była zagłodzona i przenawożona.
------------------------------
Z porad gramatycznych --- 'troje" - to liczebnik zbiorowy, używamy go w przypadku liczenia istot niedorosłych i rzeczowników, które nie mają liczby pojedynczej. W wypadku kwiatów lepiej używać liczebnika głównego - trzy - trzem kwiatom.
Roślina jest bardzo ładnie rozrośnięta, ma ładne zielone liście, ale małą doniczkę, trzeba będzie wyczuć, jak ją zawozić, żeby nie była zagłodzona i przenawożona.
------------------------------
Z porad gramatycznych --- 'troje" - to liczebnik zbiorowy, używamy go w przypadku liczenia istot niedorosłych i rzeczowników, które nie mają liczby pojedynczej. W wypadku kwiatów lepiej używać liczebnika głównego - trzy - trzem kwiatom.
Fotki były robione przed podlaniem po słonecznym dniu - widać zwinięte w rulonik liście. Doniczka to raczej złudzenie optyczne. Ma 15,5cm średnicy. Z początku doniczka wydawała się całkiem duża. Roślinka po prostu tak niesamowicie się rozwinęła w ciągu roku. Zaskoczyły mnie szczególnie te liście po lewej. Bardzo o nią dbałem i odwdzięczyła się monstrualnymi liśćmi mającymi po 15cm długości.
Czyli doradzasz dostawić jakąś plastikową podstawkę z wysypanym wilgotnym keramzytem?
Dziękuje za wszystkie porady.
Czyli doradzasz dostawić jakąś plastikową podstawkę z wysypanym wilgotnym keramzytem?
Dziękuje za wszystkie porady.
Niestety nie wszystkie liście są ładne. Przez jakiś czas podlewałem wodą destylowaną co okazało się potem, że niekoniecznie było dobre, bo to czyste H20 bez składników. Zauważyłem, że liście zaczeły się odbarwiać. Teraz delkatnie raz na tydzień przez miesiąc daje wodę z nawozem, a potem co 2tyg. czyli według wskazań na opakowaniu.
Kilka liści spadło w ciągu ostatnich dwóch tygodni. Dzisiaj kolejny. Tak wygląda:

Kilka innych też nie ładnie wygląda:

Plus jeden ma coś dziwnego na liściu, chociaż mógł się przypalić, dotyka szyby.

To na pewno nie przelanie. Być może to wina tej wody destylowanej, dlatego aż tak bardzo się nie przejmuje, chociaż wy może znacie się lepiej.
Mam możliwość przestawienia na północne okno, ale z pewnie z temp. do -5*C jeśli na zewnątrz będzie -15*C. Plus dosyć wilgotne miejsce. Co o tym sądzicie?
Kilka liści spadło w ciągu ostatnich dwóch tygodni. Dzisiaj kolejny. Tak wygląda:

Kilka innych też nie ładnie wygląda:

Plus jeden ma coś dziwnego na liściu, chociaż mógł się przypalić, dotyka szyby.

To na pewno nie przelanie. Być może to wina tej wody destylowanej, dlatego aż tak bardzo się nie przejmuje, chociaż wy może znacie się lepiej.
Mam możliwość przestawienia na północne okno, ale z pewnie z temp. do -5*C jeśli na zewnątrz będzie -15*C. Plus dosyć wilgotne miejsce. Co o tym sądzicie?
-
- 50p
- Od: 30 wrz 2011, o 22:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Mam podobny problem z cytrynką. Niby kwitnie, ale jednocześnie liści mają żółte plamy. Od spodu listki są jakby przyprószone mąką, ale nieanacznie. Czy to jakis intruz?
Moje rośliny: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=62&t=59205" onclick="window.open(this.href);return false;
marog6 cytrusy o tej porze roku powinny zimować w temp. +2 do +14 stopni max. odpowiednio długo czyli od godz. 8 do 19 powinny być doświetlane i podlewane nie częściej jak raz na miesiąc i to skromnie. Podlewanie destylowaną wodą takich objawów nie daje, roślina ma za ciepło, za mokro i za mało światła.
wisienka81 na 99% to jaja przędziorka, wyglądają jak kasza manna. Powycieraj wszystkie liście dokładnie wilgotną szmatką i oprysk preparatem Magus 200 SC, dawka 1 ml na 1 l wody, za dwa dni taka sama dawka, po kolejnych dwóch 1 ml na 0,5 l wody i codziennie pomiędzy opryskami zraszanie liści wodą. Oczywiście w dniu oprysku już nie zraszaj.
wisienka81 na 99% to jaja przędziorka, wyglądają jak kasza manna. Powycieraj wszystkie liście dokładnie wilgotną szmatką i oprysk preparatem Magus 200 SC, dawka 1 ml na 1 l wody, za dwa dni taka sama dawka, po kolejnych dwóch 1 ml na 0,5 l wody i codziennie pomiędzy opryskami zraszanie liści wodą. Oczywiście w dniu oprysku już nie zraszaj.

A ja dziś w REAL'u kupiłem cytrynę skierniewicką 
To tak przy okazji jakby ktoś miał blisko szukać gdzieś obok w hipermarkecie, to mówię, że są
To mój początek z cytryną, oby owocny
Pozdrawiam

Uploaded with ImageShack.us

To tak przy okazji jakby ktoś miał blisko szukać gdzieś obok w hipermarkecie, to mówię, że są

To mój początek z cytryną, oby owocny

Uploaded with ImageShack.us
- cytrusowy hubi
- 200p
- Od: 3 sty 2012, o 13:27
ładna sadzonka zyczę rekordowego owoca bo to na pewno skierniewicka 

Legnica i okolice
Ankieta o cytruskach
cytrusy,egzotyka i inne moje roślinki Zapraszam !
kocham cytrusy i naleśniki!!!
Ankieta o cytruskach
cytrusy,egzotyka i inne moje roślinki Zapraszam !