Co rośnie u ciotki ?

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
ciotka
500p
500p
Od: 4 paź 2007, o 23:26

Post »

eMZet pisze:Marysiu piszesz, że masz na zbyciu pięciornika krzewiastego. Jestem zainteresowany, bo miejsca u mnie mnóstwo. Do Warszawy nie mam daleko. Może skorzystam?
Mietku! Zapisałam w kajeciku. Szczegóły na PW. Jest to dokładnie ta roślinka, którą pokazałam na fotce. W zeszłym roku pierwszy raz zakwitł. :lol:
Człowiek potyka się o kretowiska - nie o góry - Konfucjusz

Pozdrawiam Marysia
Co rośnie u ciotki?
Awatar użytkownika
ciotka
500p
500p

Post »

Przyszedł czas, żeby pokazać trochę kwiatów, które kwitną do samych mrozów. Opiszę je ogólnie bo nie znam wszystkich nazw dokładnie. na pewno 1-4 to marcinki czyli aster dumosus, 5. aster nowobelgijski ponad 2 m wysoki, 6. równie wysoka chryzantema /może ktoś podpowie jak się nazywa ?/ 7. zawilec japoński, 8-10. rozchodniki - na pewno jest wśród nich - sedum spectabile i sedum maximum ale nie wiem, które to są. :oops: Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Pozdrawiam Marysia
Co rośnie u ciotki?
Awatar użytkownika
inag1
500p
500p
Od: 1 lis 2007, o 14:42

Post »

Marysiu,dopiero teraz trafiłam do Twojego ogrodu i przyznaję ,jestem na granicy zawału.Tyle pięknych kwiatów pokazujesz ,że aż trudno je wymienić.Piękne liliowce,powojniki ,róże nie mówiąc już o cebulowych. Zaimponowałaś mi też ogromną wiedzą . Dobrze,że jesteś na forum. ;:79 Buźkę Twoją też widziałam ,więc podwójnie mi miło. :P
Też mam problem ze swoim powojnikiem . Mój to "Błękitny Anioł". Podobno niekłopotliwy powojnik a u mnie w ubiegłym roku był niższy jak w poprzednim i miał mniejsze kwiaty. W prawdzie było ich dużo ,ale tak ogólnie wyglądał gorzej. Muszę w tym roku trochę go bardziej podkarmić. Twoje wiązanie"horyzontalne"jest kapitalne.Też w tym roku spróbuję tak podwiązać. Dużo się nauczyłam ,czytając Twoje posty i na pewno będę częstym gościem na Twojej stronce.
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Marysiu dopiero dzisiaj odkryłam Twój ogród...
Jest ucieleśnieniem mojego marzenia o ogrodzie uwielbiam taki gąszcz pełen roślin o zaskakującej urodzie, niestety mój nigdy tak nie będzie wyglądał (za daleko od domu i zbyt rzadko tam bywam) Jesteś skarbnicą wiedzy o roślinach. A Twoje powojniki to istny zawrót głowy - muszę Ci powiedzieć że zanim doczytałam Twój wątek do końca zdążyłam zamówić dwa powojniki na allegro :lol:
Ja nie wątpiłam ani przez chwilkę, że to wszystko Twoje rośliny. Sama przez wiele lat (ok. 20-tu) miałam 320 m2 również w POD i wiem jakie cuda można wyczarować na takiej powierzchni. Pozdrawiam Cię serdecznie Maria
Awatar użytkownika
ciotka
500p
500p

Post »

Witajcie dziewczyny w moim ogrodzie ! ;:113 Dobrze , że wpadłyśie w ten grypowy czas. Dzięki za miłe słowa. Myslę, że jeśli chodzi o powojnik "Błękitny Aniół" to nie należy on do niewybrednych clematisów. U mnie na moich oczach zginął, mimo, że chodziłam do jego twórcy po rady. Stosowałam wszystko co trzeba i nie wiadomo z jakich przyczyn padł. Coś mu u mnie nie pasowało. Jeśli nadal rośnie i tylko drobnieje może nie jest prawidłowo cięty. Chociaż z zasady ma mniejsze kwiaty . Dorastają do 15 cm. A np. Kacper , którego też mam może mieć nawet 30 cm. U mnie ostatnio miał 25 cm. "Błękitny Anioł" wymaga mocnego corocznego, wczesno-wiosennego cięcia od 30- 60 cm od ziemi. To tyle uwag, a teraz pokażę 2 kwiatki, które są chwastami. U mnie pierwszy zostawiłam sobie na pigwie. Gdy pigwa przekwitnie on zaczyna kwitnąć. Drugi rośnie sobie u mnie pod oknem gdyż mimo braku urody bardzo ładnie pachnie. Trzeba bardzo uważać, żeby nie poszły tam gdzie nie trzeba. Na trzeciaj fotce - to nie jest fragment jeziorka w dzikiej głuszy tylko przydrożny rów wzdłuż al. Żwirki i Wigury w Warszawie, głównej arterii dojazdowej z centrum do Lotniska Okęcie. Obrazek Obrazek Obrazek

Pozdrawiam Marysia
Co rośnie u ciotki?
Awatar użytkownika
gucia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 27 wrz 2007, o 18:27
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj Marysiu!
Ale mnie zamurowało! Jesteś niesamowita! Istne cuda!
Koniec z wykrzyknikami, zabieram się za powtórne czytanie Twojego wątku.
W sprawie powojników chyba się mnie za szybko nie pozbędziesz, ale najpierw sobie na spokojnie poczytam. Swoje powojniki, dopiero wsadzałam w ubiegłym roku, właściwie upychałam gdzie się da. Nazbierałam chyba 20 różnych odmian, przywieszki pozostawiałam, ale cięcia boję się jak ognia.
Pozdrawiam serdecznie, Bożena
Moje wątki
kluska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 sty 2008, o 11:26

Post »

Witaj Marysiu, życzę Ci powrotu do zdrowia, a sobie życzę abyś zamieszczała więcej zdjęć!
Ja raczej rzadko zabieram głos na forum ale pilnie obserwuję co dzieje się w ogródkach (w każdym razie dopóki nie rozpoczęłam sezonu ogrodowego). U Ciebie podpatrzyłam moje marzenie... świecznicę(!). Wiem, ze nie mam specjalnie warunków do jej uprawy, bo ogród ma pełne nasłonecznienie, ale taka prośbę mam małą przedsezonową: czy mogłabys zebrać nasiona świecznicy w tym sezonie? Może udałoby mi się ją w jakiś sposób uhodować... Marzy mi się fragment rabaty cały w bielach a ona ma takie cudne kwiaty....
Pozdrawiam i życzę jeszcze raz zdrowia :)
Magda
kluska - "ogrodnik" od czerwca 2006
Awatar użytkownika
ciotka
500p
500p

Post »

Witajci ! :lol: Guciu o clematisach pogadamy na PW. Magdo już jesteś zapisana w kajeciku. Odnosząc się do Twojej prośby o fotki pokazuję moje floksy, które uważam za jedne z najbardziej uroczych kwiatów lata, nadających się do każego ogrodu. Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Pozdrawiam Marysia
Co rośnie u ciotki?
Awatar użytkownika
ciotka
500p
500p

Post »

Pokażę jeszcze kilka. Zwróćcie uwagę jaka jest różnorodność rysunku na w zasadzie podobnych kolorach płatków. Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Pozdrawiam Marysia
Co rośnie u ciotki?
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
nezka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2007, o 19:21

Post »

Och Marysiu piękne płomyki. Miałam białe, ale mącznik był taki, że się nie uratowały :cry:
Awatar użytkownika
basow@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 gru 2007, o 21:03

Post »

U mnie też co roku jest na nich mączniak i przez to nie są aż tak piękne jak u Ciebie ,Marysiu...

Mam pytanie.Czy mogłabym podłączyć sie również z prośbą o nasiona pluskwicy????
Pozdrawiam,Małgorzata
Awatar użytkownika
reniazt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 wrz 2007, o 20:42

Post »

Marysiu trafiłam dziś do twojego ogrodu. Jestem pod wrażeniem - tyle lilowców, powojniki w całej gamie kolorów i na dodatek tyle róż. po prostu mnie zamurowalo. Wszystko tak piękne i zdrowe aż przyjemnie popatrzeć.
Pozdrawiam, Renia
W moim ogrodzie cz.1, cz.2, cz.3
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Kontakt:

Post »

Witaj ciotko ! Jak sie ma Twoja grypa? Kuruj się szybko, bo od następnego tygodnia ma do nas zawitać prawdziwa wiosna i nie możesz wtedy "garować " w łóżku ! :wink: Na grypę i przeziębienie najlepsze są domowe naleweczki i ciepły koc :D Pozdrawiam i życzę zdrówka.Ewelina.
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
Awatar użytkownika
nezka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2007, o 19:21

Post »

basow@ pisze: Mam pytanie.Czy mogłabym podłączyć się również z prośbą o nasiona pluskwicy????
Ja też mogę prosić o nasionka?
Awatar użytkownika
ciotka
500p
500p

Post »

Witam miłych gosci w swoim "buszu". ;:79
Małgosiu! Zapisałam w kajeciku.
Ewelino! Grypa ma się dobrze, już się całkiem zadomowiła, ja niestety gorzej. Jutro chyba będę musiła iść do lekarza, niech z nią coś zrobi bo to troche zbyt długo trwa. Mojemu mężowi juz przeszło to mam chociaz zapewnione zaopatrzenie. Wprawdzie stać Go tylko na wietnamską knajpę ale na bezrybiu i rak ryba.

Pozdrawiam Marysia
Co rośnie u ciotki?
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”