Mój ogródek - kogra - 2cz. 2008r

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Miikako - śnieżyce łatwo można kupić w ogrodnikach i nie są drogie . Jeśli nie uda Ci się zdobyć to przypomnij się końcem kwietnia a ja podeślę Ci trochę. Warto je mieć bo kwitną przez trzy tygodnie jeśli nie zapylą ich od razu owady i sprawiają ogromną przyjemność kiedy nic jeszcze nie rośnie. :wink: :lol:

Małgosiu - śnieżyca letnia też jest piękna i ma więcej kwiatów na łodyżce niż ta wczesna. Tylko wtedy kwitnie już wiele innych kwiatów i nie sprawia tak dużej radości jak te pierwsze zwiastuny wiosny. Gdyby twoja rosła w ziemi to kwitłaby dopiero w maju , czerwcu, bo tak kwitną moje. Ale jak wsadzisz ją do ziemi, to wszystko wróci do normy - nie musisz jej wykopywać jesienią - moja stale rośnie w tym samym miejscu przez 4 lata i ma się dobrze. Nie ucinaj przekwitłych kwiatów, bo może zrobi nasiona i wtedy jak przysypiesz je ziemią w przyszłym roku pojawią się młode roślinki. :wink: :lol:

Basiu - jak miło, że wpadłaś :lol: Jaśmin nagokwiatowy rzeczywiście cudnie pachnie a czasem zdarza się że kwitnie od stycznia / tak jak oczary / i to chyba pierwszy pachnący krzew zwiastujący wiosnę. Oczary też oczywiście pachną ale mniej słodko. Zapraszam na dalsze zwiedzanie. :lol:

Joluś - śnieżyca robi takie bąbelki z nasienników. Z każdego kwiatka powstaje jeden bąbelek w którym są nasionka i pozostawiony sam sobie pęka i rozsypuje dookoła nasionka z których wyrastają cieniutkie pojedyncze listki / można pomylić je z trawą / . Za dwa lata już kwitną. Byłam u Ciebie i też widziałam wiosenkę - niemniej urodziwą. A nawet bardziej, bo ja nie mam aż tyle wiosennych kwiatków. :P

Janku - jak miło powitać dawno nie widzianego gościa ;:100 .Też trochę obawiam się tych zapowiadanych mrozów, tym bardziej, że mieszkam na podgórzu :cry: Ale mam nadzieję, że zapowiedzi swoje a natura swoje i wszystko będzie dobrze. Dzisiaj okropnie pada i jest tak mokro, że nie można wyjść nawet z domu, bo spod kostek wytryskuje woda, jak się na nie stanie.
Przyznam, że dawno nie zaglądałam do twojego ogródka i teraz muszę to nadrobić. :wink: Pozdrówki dla Ciebie. :D

Dorotko - nie masz za co dziękować, to tylko wymiana doświadczeń, które mam nadzieję będą tak samo skuteczne u Ciebie jak i u mnie. Cieszę się, że chcesz z nich skorzystać a może jeszcze je udoskonalisz i potem ja się od Ciebie czegoś nauczę :?: :wink: :lol:

Anulko - fajnie, że wpadłaś. Ja też śnieżyce / te pierwsze / wyłopatkowałam, a potem dowiedziałam się, że są pod ochroną. :oops: Ale cała radocha była już moja i to jeszcze jaka! Potem już tylko rozmnażałam i trochę dostałam, aż uzbierało się tyle co widać na fotkach. Może one nie lubią piaszczystej ziemi i dlatego wyginęły u Ciebie ? Szkoda, ale mówi się trudno i próbuje dalej.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Chcę się z wami podzielić informacją, że zamówiłam sobie nowe liliowce i cieszę się ,że moja kolekcja zostanie powiększona o nowe okazy. A zamówiłam sobie kilka z katalogu . Czyż nie są śliczne ?

Obrazek
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
basow@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 gru 2007, o 21:03

Post »

Woooww :shock: :shock: :shock: Grażynko!Znowu będzie co podziwiać w Twoim ogrodzie (ku naszej i Twojej uciesze).Prześliczne liliowce!Wybrałaś te zaznaczone kółeczkiem i krzyżykiem?

P.S. Czy to katalog z Pnos-u Ożarów?
Pozdrawiam,Małgorzata
Awatar użytkownika
JSZFRED
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2008, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam Grażynko, faktycznie piekne te Twoje śnieżyce muszę poszperać w skepach ogrodniczych bo te kilka cebulek na pewno gdzieś upcham, a widok super,
Pozdrawionka cieplutkie
:oops: :roll: :oops:
Pozdrawiam Asiorek

Asiorlinki
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Małgosiu - tak, ale nie wszystkie. Te zaznaczone bardzo mi się podobały, ale wybrałam tylko kilka z wiadomych względów. Ale jak sobie odmówić takich cudowności. Zerknij na pw. :wink: :lol:

Jszfred - z pewnością je dostaniesz kupić, bo to popularny kwiatek. Nie potrzebują dużo miejsca ani specjalnej opieki. Szybko ich liście się gubią i potem już ich nie widać. Można na to miejsce postawić donicę z innymi kwiatami. Posadż je tylko w wilgotnym lekko miejscu i przepuszczalnej ziemi. Powinny szybko się rozrosnąć.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Lady-r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 3 lis 2006, o 12:35

Post »

Grażynko czy ten jaśmin nie jest wrażliwy na mróz?Mam jakąś małą sadzonkę jakiegoś jaśminu,ale bałam się go wysadzić i zimę spędza w domu w spiżarni na plusie,jeszcze mi nie kwitł i nie wiem gdzie by go posadzić. :roll:
pozdrawiam Ania jestem na etapie wymieniania tego co mi się trafiło na to co mi się podoba ;)
Mój ogródek cz.1
Zadbajmy o zdrowie Moje domowe Ogródek Lady-r po przerwie
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Zależy Aniu jaki to jaśmin, bo jest ich wiele odmian. Jeśli to ten mój, to lubi zaciszne miejsce i słoneczne.Ziemię zwykłą ogrodową. W bardzo zimne zimy może zmarznąć, ale bardzo szybko odrasta od korzeni. I tak go trzeba przycinać, bo jest bardzo niesforny i byle jaki. Dobrze dać mu jakiś " balkonik" , żeby swoje pędy przewieszał przez barierkę. Jeślichodzi o inne jaśminy to najlepiej, gdybyś znała odmianę - wtedy łatwiej byłoby mi coś doradzić.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Lady-r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Gorzej,że nie znam odmiany,a dostałam go z wymiany z innego forum i nie mam już kontaktu z tą osobą. :cry:
pozdrawiam Ania jestem na etapie wymieniania tego co mi się trafiło na to co mi się podoba ;)
Mój ogródek cz.1
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

A czy możesz zamieścić jego zdjęcie, kiedy miał liście ?
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 gru 2007, o 17:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Grażynko też zamawiałam z tego katalogu :;230
Będę miała cztery !( mój M myśli że trzy)
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Gabi super, to może kupiłyśmy te same ? Najwyżej będziemy się chwaliły, która ma ładniejszy i dorodniejszy :;230
A tak poważnie, nie umiałam sobie odmówić jak tylko je zobaczyłam w tym katalogu. Można było dostać świra - wszystko by się chciało mieć. :wink: :lol:
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 gru 2007, o 17:22

Post »

Tak to prawda, żeby jeszcze tylko działka była większa :wink:
Awatar użytkownika
Lady-r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Ja z tego katalogu zamawiam inne rośliny ,bo mam sporo nieoznaczonych nabytków kupionych i z wymiany i muszę poczekać aż zakwitną :D Fakt są śliczne,ale dosyć drogie.
Mój ogródek cz.1
Awatar użytkownika
reniazt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 wrz 2007, o 20:42

Post »

Nie ja nie mogę. Zajrzałam do twojego ogródka i tyle ślicznych kwiatuszków. I znów zobaczyłam te przepiękne teraz juz wiem - śnieżyce - widziałam je chyba u Gabrysi. One mnie urzekły swoim kształem kawiatuszków i oczywiście pora kwitnienia. Takie wdzięczne ślicznotki.
A kiedy te cebulki można kupić - czy może są po sklepach jesienią?
Pozdrawiam, Renia
W moim ogrodzie cz.1, cz.2, cz.3
Awatar użytkownika
bogusia177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 wrz 2007, o 08:38

Post »

Gabriela pisze:Grażynko też zamawiałam z tego katalogu :;230
Będę miała cztery !( mój M myśli że trzy)
Grażynko ,co Wy macie za katalog ,może jak jet tanio to i ja coś sobie zamówię :shock: :P
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”