Zamiana brzydkich thui na ładne ,prośba o poradę :)
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 19 paź 2008, o 15:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Zamiana brzydkich thui na ładne ,prośba o poradę :)
Witam zielonych ! Mam wzdłuż płotu ok 50 2-metrowych starych thui ,które wyglądaja okropnie i chcę w ich miesce wstawić szmaragdy. Czy zamiast męczarni z wyrywaniem korzeni mogę wyciąć je poniżej poziomu ziemi,a pieńki wysmarować raundapem ? Myślę by po kilku tygodniach pomiędzy stare pieńki wsadzić nowe sadzonki,lecz nie jestem pewien,czy raundap zatruje tylko rośliny,czy ziemię wokół też ? Generalnie jestem eko-oszołomem i nie stosuję chemii,ale ten przypadek mam nadzieję wybaczycie mi 

maniak rowerów ,ekologii i wegetarianizmu.
- Napoleon
- 500p
- Od: 23 lis 2010, o 14:04
Re: Zamiana brzydkich thui na ładne ,prośba o poradę :)
Nie zatruje ale ja bym rwał korzenie.Takim jestem estetycznym oszołomem 

"Najpierw Cię ignorują. Potem śmieją się z Ciebie. Później z Tobą walczą. Później wygrywasz." Mahatma Ghandi
-
- ---
- Od: 29 cze 2009, o 13:22
Lepiej wykopać bryły korzeniowe..
Według mnie nie masz gwarancji, że nowe szmaragdy będą ładne.Gleba po starych tujach wyjałowiona i 'zmęczona' 

Witam
Ja wymienił bym tuje na coś ładnego...
Pozdrawiam
Jurek
Ja wymienił bym tuje na coś ładnego...
Pozdrawiam
Jurek
-
- 200p
- Od: 24 maja 2011, o 14:22
Witam,
Nie radzę stosować środków chemicznych - dla bezpieczeństwa i tak należałoby po tym wymienić ok. 40 cm warstwy podłoża pod nowe nasadzenia (lepiej więc wykopać karpy). Żywotniki są bardzo pospolitymi krzewami żywopłotowymi - także radziłbym zasadzić coś ciekawszego - jednak decyzja zależy od właściciela:) W razie potrzeby gatunkowej różnorodności - na pewno coś doradzimy
.
Nie radzę stosować środków chemicznych - dla bezpieczeństwa i tak należałoby po tym wymienić ok. 40 cm warstwy podłoża pod nowe nasadzenia (lepiej więc wykopać karpy). Żywotniki są bardzo pospolitymi krzewami żywopłotowymi - także radziłbym zasadzić coś ciekawszego - jednak decyzja zależy od właściciela:) W razie potrzeby gatunkowej różnorodności - na pewno coś doradzimy

Pozdrawiam, Wojtek
Ekspert Leroy Merlin
Ekspert Leroy Merlin
- graveDMan
- 100p
- Od: 18 lut 2011, o 17:10
cokolwiek zdecydujesz sie posadzić, ziemię i tak będzie trzeba dokładnie przygotować.
To prawda, nie da się tak 'na skróty'.Też mam ok.20 letnie tuje, w dodatku starą odmianę 'Wareana Lutescens', która ma tendencję do silnego osypywania się od środka( a im starsza tym silniej), ale wykopywanie ich i uzdatnianie gleby mnie 'przerasta'