Sadzonki jaśminowca
- Wisienka
- Przyjaciel Forum
- Od: 9 lis 2006, o 11:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Sadzonki jaśminowca
Witam! Chciałabym się dowiedzieć kiedy najlepiej robić sadzonki z jaśminowca i jak?
Czy ktoś ma jakieś doświadczenie w tym zakresie?
Czy ktoś ma jakieś doświadczenie w tym zakresie?
Pozdrawiam serdecznie
-
- 500p
- Od: 23 mar 2007, o 17:37
Wisienko mi się udało to tak:
Wczesną wiosną tak ok drugiej połowy marca ściełam jednoroczne gałązki i do wody, poczatkowo stały w wazonie jako dekoracyjny bukiet , były tam różne gałęzie : forsycja, dereń, wierzba. Gdy bukiet przestał być bukietem wylądował w plastikowej butelce takiej po 5 litrowej wodzie mineralnej z odciętą górą i na okno do garażu. W kwietniu rozdzieliłam gatunkami do innych butelek( wszystkie miały już korzenie) wystawiłam do ogrodu gdzieś pod płot ;) i tak stały prawie do jesieni
uzupełniałam wodę tylko. Na jesieni były już konkretnie ukorzenione.
Wczesną wiosną tak ok drugiej połowy marca ściełam jednoroczne gałązki i do wody, poczatkowo stały w wazonie jako dekoracyjny bukiet , były tam różne gałęzie : forsycja, dereń, wierzba. Gdy bukiet przestał być bukietem wylądował w plastikowej butelce takiej po 5 litrowej wodzie mineralnej z odciętą górą i na okno do garażu. W kwietniu rozdzieliłam gatunkami do innych butelek( wszystkie miały już korzenie) wystawiłam do ogrodu gdzieś pod płot ;) i tak stały prawie do jesieni

- aniawoj
- Przyjaciel Forum
- Od: 9 paź 2005, o 19:21
- Kontakt:
Ja sadzonkuję w czerwcu z sadzonek półzdrewniałych. Ucinam ok 10 cm, pozbawiam dolnych liści, a górne przycinam. Maczam w ukorzeniaczu i do ziemi! 

http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
My zrobiliśmy podobnie jak Katarzynka, przy czym nasze pędy nie puściły w wodzie korzonków. Gdy pojawiły się listki przesadziliśmy je do dużej donicy z ziemią do wysiewu. Różnica jest jeszcze taka, że jednoroczne pędy ścieliśmy w końcu stycznia. Czekamy na rezultaty.
P.S. Wisienko, w razie gdyby te sadzonki nie ukorzeniły się, w marcu prześlemy Tobie pędy prosto z krzaka i zrobisz jak Katarzynka.
Pozdrawiamy.
P.S. Wisienko, w razie gdyby te sadzonki nie ukorzeniły się, w marcu prześlemy Tobie pędy prosto z krzaka i zrobisz jak Katarzynka.
Pozdrawiamy.
- judyta
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 lut 2008, o 14:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja sadzonkuję wszystko /aronia,wiciokrzewy,wierzby,żywotniki...i inne/tnąc gałązkę na kawałki ok 15 cm,koniec obsypuję ukorzeniaczem i myk do piasku w doniczce..podlewam i czekam..jak zaczyna wypuszczać zieleniznę,to myk do oddzielnych doniczek z ziemią..jak urośnie..to myk do gruntu ..
serdecznie pozdrawiam, judyta.
U judyty na prowincji ; jud-linki
nadwyżki ogrodowe i parapetowe;
U judyty na prowincji ; jud-linki
nadwyżki ogrodowe i parapetowe;
- Raczek
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 mar 2007, o 21:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Judyto,a w jakim miesiącu to robisz?judyta pisze:Ja sadzonkuję wszystko /aronia,wiciokrzewy,wierzby,żywotniki...i inne/tnąc gałązkę na kawałki ok 15 cm,koniec obsypuję ukorzeniaczem i myk do piasku w doniczce..podlewam i czekam..jak zaczyna wypuszczać zieleniznę,to myk do oddzielnych doniczek z ziemią..jak urośnie..to myk do gruntu ..
Pozdrawiam Ania
Ogródek Raczka 7
Ogródek Raczka 7