U Oliwki
- ewamaj66
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 19 lut 2011, o 16:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: U Oliwki
Zastanawiam się, bo pergola ma 9 m długości. Może dodać jeszcze jedną? Sprawdzałam, żadna z dużych nie powtarza, więc kwitłyby razem w czerwcu (mniej więcej
). Na środku by się mieszały, a boki miałyby dla siebie. Ot, wyobrażenie osoby, która jeszcze nie hodowała giganta.

- oliwka
- Od: 24 mar 2008, o 13:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Comcia - a widzisz, w opisie zawsze stoi (gdzie byś jej nie kupowała), że zimuje dobrze, wystarczy tylko przepuszczalne stanowisko
Czyli z niej rezygnuję na pewno. Wiesz coś o ostnicy giganteus, jak z nią?
Gosiu- o to się nie martw
Zresztą jak wszyscy się zachwycają, to czemu miałaby rozczarować.
Krysiu- i co, przeglądałaś już? Jak tam pierwsze wrażenie? Miskantom przede wszystkim trzeba zapewnić sporo miejsca.
Ewa - jak 9 metrów, to zmienia postać rzeczy
Kolorystycznie to ja tam najbardziej widzę coś czerwonego albo purpurowo-filoletowego? Czyli np. Veinchenblau, Flammen?

Gosiu- o to się nie martw

Krysiu- i co, przeglądałaś już? Jak tam pierwsze wrażenie? Miskantom przede wszystkim trzeba zapewnić sporo miejsca.
Ewa - jak 9 metrów, to zmienia postać rzeczy

- JAKUCH
- Od: 19 paź 2008, o 21:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Nie tylko u Gosi słyszałam dobre opinie o tej róży . W każdym ogrodzie wszystko inaczej rośnie . Czytałam jak psioczyli na Myriam a u mnie zdrowiutka i jestem nią zachwycona . Szukałam wczoraj w bytomskich księgarniach książki p. Radziula ,ale niestety nie ma ich w żadnej księgarni . Mają dopiero sprowadzić więc na pewno będe ją mieć
- 100krotka
- Od: 2 gru 2008, o 20:11
Też mam jedną książkę pana Radziula, ale powiem szczerze - to jest dla Prawdziwych Koneserów ;-) - jak dla mnie, za wysokie progi. Podziwiam osoby, które znają się na odmianach bylin, zawsze fascynuje mnie, jak ktoś wie jak sie nazywają jego liliowce, irysy, hosty czy żurawki 

"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Albo róże
. Dlatego szczerze podziwiam Twoją wiedzę Oliwko 

- ewamaj66
Veilchenblau mam na bramce wejściowej i nie sądzę, żeby tak silnie rosła. Myślałam raczej o róży, która ma równie drobne kwiaty i dobrze sobie radzi z zimami. Drugi taki gigant...Nie ten sam, ale podobny. Poszukam nazwy i rośliny, nasadzenie może czekać do wiosny 

- Ignis05
- Od: 16 gru 2009, o 14:08
Oliwko
przeglądam i wertuję we wszystkie strony,
najpierw szukałam tych znanych mi roślin a później po kolei.
Czytając te opisy mam wrażenie, jakbym słyszała głos autora. Niesamowite odczucie.
Walentynko, czy te trawy - miskanty - masz posadzone w jakieś donice, czy pozwalasz im rosnąć swobodnie w glebie ?
Czy nie będą zagłuszać z czasem sąsiednich roślin ?
Miłego dnia

najpierw szukałam tych znanych mi roślin a później po kolei.
Czytając te opisy mam wrażenie, jakbym słyszała głos autora. Niesamowite odczucie.
Walentynko, czy te trawy - miskanty - masz posadzone w jakieś donice, czy pozwalasz im rosnąć swobodnie w glebie ?
Czy nie będą zagłuszać z czasem sąsiednich roślin ?
Miłego dnia

- oliwka
- Od: 24 mar 2008, o 13:31

Jadziu - jeżeli Ci sprowadzą, to jego nowsze książki. Ostatnia jest chyba sprzed 2 lat albo i roku. Dla mnie najwartościowszą są Byliny - książka ma już kilka ładnych lat. Nie sądzę, żeby była do kupienia w księgarni. Może warto poszukać gdzieś na all? A może się mylę....

Na UK liczę

Agnieszko - moje pierwsze odczucia przy spotkaniu z Bylinami były podobne: ile jest roślin, których nie znam, a wydawało mi się, że jestem obeznana w temacie

Marysiu - tak jak pisałam powyżej, moja wiedza jest ograniczona głównie do mojego ogrodu

wyczyn w końcu

Ewo - mam tylko jeszcze Pauls Himalayan Musk, ale pierwszy rok. Rośnie na pewno silnie, natomiast nie wiem do końca, jak to jest z zimowaniem. Sie okaże....
Krysiu - ja to też we wszystkie strony

Miskanty rosną w ziemi, to za duże rośliny jak na donicę. Chyba że jakieś specjalnie wyselekcjonowane małe odmiany?
Nie wiem, czy nie mylisz dwóch gatunków: cukrowego z chińskim? Cukrowy to zaraza, która zarośnie prędzej czy później każdy niewielki ogród. Po kilku sezonach walki udało mi się go w końcu wyautować

Teraz mam tylko odmiany chińskiego: one rosną kępowo - wolniej lub szybciej, ale nie ma ryzyka zarośnięcia sąsiadek.
Oczywiście wymagają przestrzeni, natomiast nie wypuszczają rozłogów, są "stabilne" i bezpieczne.
To może jeszcze kilka?

Kleine Silberspinne - jeden z niższych, później się wykłasza niż inne:

Najstarszy miskant rosnący u mnie, Mariusz Surowiński sugerował, że to być może odmiana Adagio:

Flamingo - bardzo wolno przyrasta:

I kilka ogólnych widoków, głównie na zielono

- Ignis05
- Od: 16 gru 2009, o 14:08
Oliwko,
no tak to jest, jak ma się mało wiedzy na dany temat.
Coś słyszałam, a teraz już wiem. Na bank mogę posadzić te dwa, co kupiłam ostatnio, bo wiem, że to M. chińskie.
Mam jeszcze jeden, który dostałam od koleżanki i do tego mam wątpliwości. na razie rośnie on ograniczony donicą i jest biedny taki. Może też posadzę go luzem. Najwyżej , będę miała co tępić , oprócz podagrycznika jeszcze .
Patrzę na Twoje fotki i podziwiam Twoje rabatki. I teraz idę do ogrodu, kombinować, gdzie najlepiej posadzić nowe nabytki.
Miłego dnia

Coś słyszałam, a teraz już wiem. Na bank mogę posadzić te dwa, co kupiłam ostatnio, bo wiem, że to M. chińskie.
Mam jeszcze jeden, który dostałam od koleżanki i do tego mam wątpliwości. na razie rośnie on ograniczony donicą i jest biedny taki. Może też posadzę go luzem. Najwyżej , będę miała co tępić , oprócz podagrycznika jeszcze .

Patrzę na Twoje fotki i podziwiam Twoje rabatki. I teraz idę do ogrodu, kombinować, gdzie najlepiej posadzić nowe nabytki.
Miłego dnia

- klarysa
- Od: 11 mar 2011, o 17:29
Oliwko, oj tam zaraz zielony
Ale ile tej zieleni i w jakich przeróżnych odcieniach i fakturach
. Pięknie.
Trawy podziwiam, zdobywam o nich info i powoli będę wprowadzała. W jesiennym słoneczku są niesamowicie klimatyczne.

Trawy podziwiam, zdobywam o nich info i powoli będę wprowadzała. W jesiennym słoneczku są niesamowicie klimatyczne.
Justyna
Moje wątki W rozczochranym..., aktualna cz. 7 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 58&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje "wyczyny'...
Za miedzą...i troszkę dalej.
Moje wątki W rozczochranym..., aktualna cz. 7 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 58&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje "wyczyny'...

- magenta
- Od: 31 mar 2010, o 19:18
- Kontakt:
Baaardzo pięknie w tle za zawilcami wyglądają tamaryszki
A swoją drogą czy teraz mogłabym je trochę przyciąć?

- magenta
- Od: 31 mar 2010, o 19:18
- Kontakt:
Chyba powinnam iść spać
Swoje czy mogłabym przyciąć 

- lemka77
- Od: 30 cze 2009, o 14:52
Oliwko dziękuję Ci za wykład o misakntach. Właśnie pod wpływem między innymi Twojego ogrodu kupiłam kilka traw. Nie poamiętam w tej chwili nazw ale na pewno kupiłam zebrinusa i od wczoraj sie martwię czy on mi nie zarośnie pół rabaty bo coś gdzieś czytałam że miskany to takie zarazy. ALe już wiem, ze nie ten. Kupiłam też jakieś turzyce, ale czuje, że jeszcze dzisiaj do tego sklepu wrócę i poszukam Kleine Silberspinne - bardzo mi się podoba.
Pozdrawiam Ida
- Comcia
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
Nie wiem nic o tamtej ostnicy.
O Ponny Tails czytałam co się tylko dało bo sama ją kupiłam.
http://www.swiatkwiatow.pl/ostnica-mocn ... -id95.html
http://kwiaty-ogrody.pl/?p=5336
Większość opisów traw jakie podają sprzedawcy kontroluję w encyklopedii Mariusza Surowińskiego - polecam.
Tam często są informacje jakich sprzedawcy celowo nie umieszczają....
O Ponny Tails czytałam co się tylko dało bo sama ją kupiłam.
http://www.swiatkwiatow.pl/ostnica-mocn ... -id95.html
http://kwiaty-ogrody.pl/?p=5336
Większość opisów traw jakie podają sprzedawcy kontroluję w encyklopedii Mariusza Surowińskiego - polecam.
Tam często są informacje jakich sprzedawcy celowo nie umieszczają....
- ewamaj66
Właśnie Pauls Himalayan Musk chodzić mi zaczął po głowie
Prawdopodobnie kupię i będę samodzielnie testować zimotrwałość
Pergola ma wysokość 3 m, a długość 9. Jest szansa, że roślinki się zmieszczą. A za rok posadzę przy nich, jak radziłaś, powojniki. Już bym wynosiła winobluszcz i sadziła róże... Na razie czekam, aż opadną liście winobluszczu.