Wczoraj byłam na cudnej wycieczce :
Przystanek1. Zamek w Dębnie
beczka na piwo.. ale pusta była
Żelazko
Obraz , który mnie zaintrygował : "Cymon karmiony przez córkę Pero" albo " Caritas Romana"
Temat ?Caritas Romana? (pol. Miłosierdzie rzymskie, znany także jako Cymon i Pero).To opowieść o miłości córki do ojca i o kobiecym miłosierdziu. W jednej z cel rzymskiego więzienia pewien starszy mężczyzna oczekuje na egzekucję. Przykuty do ściany łańcuchem, skazany na śmierć z głodu i pragnienia. Od jakiegoś czasu, niemal codziennie, odwiedza go córka Pero i po kryjomu karmi piersią. Po odkryciu poświęcenia córki Cymon został ułaskawiony
Zródło : np. http://www.bedeker.rekomendacje.net/?p=89
BIAŁA DAMA
Największą imprezą na zamku jest odbywający się we wrześniu Turniej Rycerski "O Złoty Warkocz Tarłówny". Uczestniczą w nim min. grupy rycerskie z Węgier. Legenda mówi, że jeden z Tarłów miał piękną córkę ze złotymi warkoczami, która zakochała się w biednym dworzaninie i złożyła mu śluby wierności.
Gdy ojciec się o tym dowiedział, kazał pannie wyjść za bogatego szlachcica. Ta się sprzeciwiła woli ojca, który za to kazał ją zamurować wraz z posagiem w wieżyczce przy zamkowej sali koncertowej. Na początku XX wieku znaleziono w tym miejscu szkielet oraz złoty warkocz. Skarbu nie było. Sam warkocz w czasie wojny zaginął. Tylko czasami o północy w zamku ukazuje się Biała Dama - duch Tarłówny.
ŻRÓDŁO : http://www.malopolska.eteris.pl/zabytki ... alopolska/
W tym roku turniej ten będzie: 18.IX.
cdn.
Pozostawić ciepły ślad na czyjejś ręce... - Bernadetta
Zapraszam pod Krzywą Jabłoń: Miiriam ; Rok 2012 ; Rok 2013
Bernatko-piękna wycieczka na koniec wakacji!A sierpniowy ogród przecież też ma swoje uroki?Ładnie zaczynają kwitnąć rozchodniki.Rudbekie masz dorodne i w wielkich kępach.
Wycieczka widać udana.
Berniś Małopolska równie piękna jak wiele innych zakątków w kraju.
Większość jeżdzi za granicę, a nasza Polska równie piękna i urodziwa jak inne kraje.
Trochę w życiu pojeżdziłam po różnych obszarach i tez wspominam te podróże z sentymentem.
Zgadzam się , że Małopolska równie piękna jak inne zakątki naszego kraju .. ale ja ( na razie ) mogę tylko ten rejon przybliżać forumowiczom.
W wielu miejscach nie byłam jeszcze nigdy ( Kujawy, Warmia, Kaszuby, Kotlina Kłodzka ...) - a chętnie bym je poznała ... nawet poprzez fotki zamieszczane na forum ..
Wszystko , oczywiście , można znaleźć w necie .. ale przedstawione przez kogoś znajomego , kto był , widział.. "smakuje" inaczej ..
I kilka fotek moich futrzaków :
Mam psa i 3 koty.. Niektóre ślicznie przedstawiła Ewa Krakowska kilka stron wcześniej.
Na moich fotkach Dżeki i Felix, Nika i Bielik nie chciały wystąpić
Dżeki poluje .. na koty , które harcują po łące
Felix - wielce rozmowny kot - pieszczoch
Nasza tarasowa ropucha - ta mieszka na tarasie z przodu domu . Druga mieszka na tarasie z tyłu .. a z boku zaskroniec
Kalina ( zakupiona w czerwcu jako sztywnolistna ) a rozpoznana przez Asię ( asia0809) jako Viburnum davidii czyli kalina Dawida zrobiła mi taka niespodziankę
Cieszę się bardzo