Mimoza wstydliwa - z nasion

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
luki1993pies
100p
100p
Od: 12 wrz 2010, o 14:02
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mimoza Pudica

Post »

Marzenko wydaje mi się że udało się zapylic :)

Te różowe włoski zaschły a takie co były zielone takie pręciki się powiększyły :) Czy to tak ma wyglądac??
Domowe :) http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=37943" onclick="window.open(this.href);return false;
Ogrodowe :) http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=38003" onclick="window.open(this.href);return false;
marzena 63
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2008, o 06:39

Post »

Chyba Ci się udało ;:63 Gdyby były nie zapylone ,to kwiatek by już opadł.Jak będzie się trzymał zeschnięty ,to znaczy ,że będziesz miał nasionka :D
pozdrawiam Marzena
Spis moich linków
Awatar użytkownika
luki1993pies
100p
100p
Od: 12 wrz 2010, o 14:02

Post »

Ale fajnie będzie za swoich nasionek wyhodować roślinkę :) Mam nadzieję że tak będzie jak pisałaś 100% kiełkowania :)
Dziś zapyliłem dwa kolejne kwiaty :)
Domowe :) http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=37943" onclick="window.open(this.href);return false;
Ogrodowe :) http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=38003" onclick="window.open(this.href);return false;
oczaki
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 6 gru 2010, o 12:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Mimoza wstydliwa - sianie

Post »

Witam, na początek chciałem przeprosić, jeżeli jest to zły dział i poprosić moderatora o przeniesienia go do odpowiedniego działu.

Kupiłem sobie nasionka mimozy wstydliwej i teraz mam pytanie, czy mogę je zasiać teraz? Czy muszę czekać do lutego/marca? W domu mam ok 21* a wilgotność powietrza ok 50% Czy wystarczy tyle?
Awatar użytkownika
karpek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2008, o 11:21

Re: Mimoza wstydliwa - z nasion (sianie)

Post »

Bardzo nieodpowiednia pora ! Warunki - ujdą, ale najlepiej poczekać jeszcze ze 2 miesiące.
Ale rozumiem - próbuj.
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
Awatar użytkownika
max1232
500p
500p
Od: 30 sty 2010, o 21:53

Mimoza

Post »

Witam
Jakiś czas temu kupiłem paczkę nasion mimozy.Przy wysiewaniu stosuję się do metod opisanych na opakowaniu mimozka nie kiełkuje.Pomóżcie mi bardzo was proszę.
malgos

Re: Mimoza

Post »

Witaj nasiona mimozy są trudne w uprawie.
Najlepiej nasiona moczyć w letniej wodzie przez 24h . potem posadzić do ziemi o umiarkowanie bogatej w składniki mineralne . Wysiać w naczyniu o śr. 6 cm. Z czasem gdy podrośnie przesadzić w większe. Można przykryć po wsadzeniu roślinę aby otrzymać dostateczną wilgoć w naczyniu .ponieważ roślina ta lubi podłoże bardzo wilgotne. ;:113
Awatar użytkownika
anutka_k
100p
100p
Od: 2 maja 2010, o 20:57
Kontakt:

Post »

http://www.mimifroufrou.com/scentedsala ... mimos.html
na tej stronie jest zdjęcia kwiata który bardzo mi się podoba ,nazwa mimosa ale nie wiem jak w języku polskim brzmi , jak ktoś wie może podpowie.
Czy to nie ten sam kwiat który rośnie na łąkach ?
Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie jak go wskrzesić.
wielki32
100p
100p
Od: 15 sie 2010, o 12:02

Post »

A powiesz mi jak to sadziłaś? Bo ja mam nasiona i też planuje wysiać ale nie wiem dokładnie jak.
Awatar użytkownika
anutka_k
100p
100p
Od: 2 maja 2010, o 20:57
Kontakt:

Post »

sama nie wiem , kupiłam wczoraj nasiona cała noc moczyłam w wodzie dziś rano posadziłam .
Moja teściowa ma rodzinę w czechach i mówi że tam to sprzedawali kiedyś z 20 lat temu jak cięty kwiat .
I że z tego co pamięta to normalnie rośnie .
Szukałam u nas sadzonek ale nigdzie niema , więc może coś wyhodujemy z nasionek :)
Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie jak go wskrzesić.
Awatar użytkownika
max1232
500p
500p
Od: 30 sty 2010, o 21:53

Post »

Dobra wykiełkowały mi dwie mimozki co teraz mam robić?Szczerze mówiąc nie traktowałem tych nasion specjalnie.W lutym wrzuciłem nasionka do doniczki i podlewałem.Nic nie kiełkowało więc do tej samej doniczki posadziłem inna roślinkę.Teraz po miesiącu jak mnie nie było wykiełkowały mimozy.Co robić?jak je podlewać i czym?Proszę o pomoc.Z góry wielkie dzięki
Awatar użytkownika
izabela skula
1000p
1000p
Od: 3 sie 2010, o 15:40

Post »

anutka_k pisze:sama nie wiem , kupiłam wczoraj nasiona cała noc moczyłam w wodzie dziś rano posadziłam .
Moja teściowa ma rodzinę w czechach i mówi że tam to sprzedawali kiedyś z 20 lat temu jak cięty kwiat .
I że z tego co pamięta to normalnie rośnie .
Szukałam u nas sadzonek ale nigdzie niema , więc może coś wyhodujemy z nasionek :)
czy udało ci się tą mimoze wychodowac?
Awatar użytkownika
mateo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2009, o 20:49
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

anutka_k pisze: http://www.mimifroufrou.com/scentedsala ... mimos.html
na tej stronie jest zdjęcia kwiata który bardzo mi się podoba ,nazwa mimosa ale nie wiem jak w języku polskim brzmi , jak ktoś wie może podpowie.
Czy to nie ten sam kwiat który rośnie na łąkach ?
To co jest na zdjęciu, to akacja srebrzysta która bywa nazywana mimozą i ponoć jest sprzedawana w kwiaciarniach (chociaż ja jej jeszcze w żadnej nie widziałem), ale mimozą nie jest. Natomiast to żółte co rośnie na łąkach, to pewnie masz na myśli nawłoć kanadyjską albo późną.
Awatar użytkownika
mateo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2009, o 20:49
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Tak a propos nasion mimozy, przed wysianiem warto je delikatnie skrobnąć pilnikiem albo nawet nożem, w celu uszkodzenia łupiny nasiennej. Wtedy powinny wykiełkować w ciągu 2-3 dni. Bez tego z trudem pęcznieją i dlatego ich kiełkowanie tak się przeciąga.
Co do uprawy, to nie mają żadnych szczególnych wymagań, wystarczy umiarkowanie podlewać, żeby ziemia była wilgotna, ale nie mokra. Lubią chyba wilgotne powietrze. Trzeba uważać jeszcze, żeby ich przędziorki ani ziemiórki nie zaatakowały, szczególnie te pierwsze.
Alembik

Re: Mimoza wstydliwa - z nasion (sianie)

Post »

Chciałbym zapytać o kilka rzeczy. Gdyż niedawno zasiałem mimozę. Po pierwsze. Czy zamiast perlitu można użyć drobnych kamyczków akwariowych? Po drugie. Czy zamiast wody destylowanej, czy deszczówki można użyć wody z akwarium?
W przypadku roślin owadożernych nie można używać wody z akwarium, bo zawiera azot, ale mimoza chyba potrzebuje azotu? Jakoś nie chce mi się kupować wody destylowanej a co do deszczówki to w zimę jej nie zbiorę a woda ze stopionego śniegu jest jakaś taka 'lepka, że boję się nią podlewać rośliny'. Pozostaje akwarium, albo woda przegotowana i odstana. W akwarium rośnie wiele roślin, które nieźle filtrują wodę. Właściwie to utrzymuje się tam mały ekosystem, ale woda jest bardzo zasadowa.

Poza tym trochę nierozważnie postąpiłem sugerując się ceną nasion mimozy. Były najtańsze na allegro, ale dostałem tylko pięć. Jedno wykiełkowało i teraz na nie muszę chuchać i martwić się, że za wcześnie wysiałem :D Na szczęście jest dziś słoneczny dzień.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”