Truskawki amatorska uprawa - cz.1

Drzewa owocowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
majs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 kwie 2011, o 22:13
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: truskawki amatorska uprawa i .

Post »

ekopom
Bez ściółki ugotujesz truskawki w upalny dzień, nie zdarza urosnąć a już będą przypalone słońcem.
brak polskich znaków
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2007, o 22:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

majs pisze:tu napisałem, ze może, co nie oznacza, ze musi.
Nikogo nie straszę napisałem co myślę o korze, można się zgodzić z moja opinia albo nie, forum jest po to też aby dyskutować anie wygwizdywać tych co maja inne zdanie niż ja sam.
Co do pojęcia o uprawie truskawek to mam chyba troszkę większe niż co niektórzy zaznaczam co niektórzy posiadacze złotej karty.
Zbyt nagminnie się tą korą ludzi straszy, stąd moja dość ostra reakcja - choć w tonie raczej żartobliwym, niż wygwizdującym :wink: ... trochę mnie rozbawiłeś tym sosnowym zapachem truskawek ... więc pojechałam po całości :tan

W truskawkach - nie! w winogronach - też słyszałam - nie! A ja sprawdziłam i jestem jak najbardziej za :) Moje doświadczenia w tym względzie ze złotą kartą raczej nie mają nic wspólnego.
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

majs pisze:ekopom
Bez ściółki ugotujesz truskawki w upalny dzień, nie zdarza urosnąć a już będą przypalone słońcem.
hmmm nie chcę byś odebrał, że znów jestem przeciw Twojemu zdaniu :wink: ale... miałam truskawki na czarnej folii w czasach, gdy jeszcze agrowłókniny nie było, nie ściółkowałam niczym i dojrzewały pięknie, nie zauważyłam nigdy żadnego przypalenia.
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2008, o 10:48

Post »

Widzę że dyskusje zawzięcie się toczą i o to chodzi :heja
Ja wam za rok powiem, jak mi się truskawki na korze sprawdzają. Nie ma to jak przetestować na swojej skórze, nie? ;:65
Awatar użytkownika
Rybka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 lip 2008, o 14:22

Post »

Dokladnie ;:138
"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić"
pozdrawiam Beata
Awatar użytkownika
majs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

aguskac
Ja tez miałem. Pogoda była tak paskudna, ze nie moglem wjechać z rozrzutnikiem do słomy w pole i cześć została się na samej folii. Możesz mi wierzyć różnica była olbrzymia. na słomie owoce były dużo większe, dojrzewały równomiernie.
Na samej folii, zbiory dużo mniejsze, owoce małe, ciężko je było zbierać w upalne dni-lepiły się do rak, były jak kluski na parze. Zresztą połóż kawałek czarnej folii na słońcu, aż parzy w ręce, a co z truskawka która na niej leży?
Odwiedziłem kilkanaście plantacji truskawek tu i tam,widziałem rożne patenty, sadzone na stolach, piętrowo w szklarni ( ten na pietrze mal leżąca prace :) ) w tunelach na folii i bez. Wszędzie była słoma, no z wyjątkiem tunelu gdzie człowiek miał powtarzające posadzone w korytkach wiszących nad ziemia.
Ale uprawa amatorska to nie towarówka.,
brak polskich znaków
Awatar użytkownika
majs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Rybka
Hej u Ciebie tez leje, tu już trzeci dzień pada i końca nie widać :(
brak polskich znaków
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Widocznie miałam farta :) Wierzę Ci, że mogło tak być. Poza tym o ile dobrze pamiętam moje truskawki faktycznie chyba nie były cały dzień w pełnym słońcu, bo w pobliżu rosły drzewa.
Ja teraz mam bezproblemowy dostęp do słomy , więc daję ją i po kłopocie. Kiedy zbierasz słomę przed zimą?
koldi56
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 25 kwie 2011, o 15:16

Post »

Witam, mam kilka pytań:
1 kiedy daje sie tą sieczke ze słomy i jak grubo?
2 czy przez to posypanie słomą jest szansa że nie będzie tyle chwastów?
3 czym pryskac na chwasty wokol truskawek i czy jest taki oprysk zeby nie dzialal na truskawki?
4 Ile ok kosztuje ta agrowłóknina?
5 pozdrawiam!
Awatar użytkownika
majs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

aguskac
Juz to pisalem wczesniej ale jak widac nie wyslalem ;:223
;:180 sorki, ze się tak uniosłem wcześniej.
Nie ma już truskawek na folii, dużo pracy, ręczne sadzenie, a wydarcie folii z ziemi po 3 latach to koszmar.
Słomy nie zbieram, bo bym to robił do następnego sezonu albo musiał zatrudnić armie ludzi. Glebogryzarki nie stosuje bo po wizycie w polu ta maszynka miałem więcej chwastów niż przed. Ścinam liście a międzyrzędzia jadę Reglanem. W następnym roku dokładam świeżą słomę. Nie ściółkuje tylko nowo posadzonych truskawka aczkolwiek w tym roku zrobię chyba probe, zobaczę co na to chwasty.
brak polskich znaków
Awatar użytkownika
majs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

koldi56
Ta sieczkę ze słomy daje się, zanim kwiatostany zrobią się tak ciężkie ze połażą się na ziemi.
Gruba warstwa słomy dość skutecznie trzyma chwasty na smyczy.
Ja stosuje oprysk kontaktowy Reglone, działa jak : nóż: co opryskasz to usycha, jeśli opryskasz jakiś listek od truskawki to uschnie nie szkodząc całej sadzonce. Nie polem Basty bo on lubi wniknąć w roślinę i narobić bałaganu.
brak polskich znaków
Odszedlem2

Post »

majs pisze:aguskac

Słomy nie zbieram, bo bym to robił do następnego sezonu albo musiał zatrudnić armie ludzi.(...) W następnym roku dokładam świeżą słomę .

Ciebie Majs areał nie puszcza ale w przydomowych ogrodkach by ograniczyc opryski słomę bym zbierał na jesien. Będzie ona siedliskiem grzybow ktore chętnie wskoczą na trusawki w sprzyjających warunkach.
kik1976
50p
50p
Od: 28 maja 2011, o 16:53

Post »

Sorry, napisalam pytanie, ale juz znalazlam odpowiedz ;:138
Odszedlem2

Post »

Wysadza na grządkę. :D
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

majs pisze:Słomy nie zbieram, bo bym to robił do następnego sezonu albo musiał zatrudnić armie ludzi. Glebogryzarki nie stosuje bo po wizycie w polu ta maszynka miałem więcej chwastów niż przed. Ścinam liście a międzyrzędzia jadę Reglanem. W następnym roku dokładam świeżą słomę. Nie ściółkuje tylko nowo posadzonych truskawka aczkolwiek w tym roku zrobię chyba probe, zobaczę co na to chwasty.
Ja planowałam z lenistwa dać czarną argrowłókninę, ale w końcu z tego samego lenistwa jej nie dałam ;:170 Wywaliłam kilka taczek kompostu na grządkę, przemieszałam i posadziłam truskawki. Szybko łatwo i wygodnie :)
Teraz się zastanawiam co z tą słomą... Między nowymi sadzonkami już nawyłaziła masa drobnych chwastów, trzeba haczką przelecieć... a słoma chroni. Co prawda trochę chwastów było i tak się zastanawiam co właściwie się pod słomą dzieje. Chyba z kawałka zbiorę i sprawdzę czy nie trzeba jednak odchwaścić. Nadal też rosną wąsy truskawkom, mogłyby już przestać :) Jednak układanie słomy na sporym kawałku jest chyba czasochłonne co? Ja bardzo nie lubię tego zajęcia...

Może masz jakiś sposób by zwiększyć plon truskawek? U mnie są bardzo bujne liście, ale owoców tak sobie... sporo mniej niż u znajomych na tej samej odmianie.
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”