Ogród u stóp Ślęży, czyli moc czakramu

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
LaViol
500p
500p
Od: 11 lip 2010, o 17:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogród u stóp Ślęży, czyli moc czakramu

Post »

dala pisze: Wiolu, jeżeli Twoja hortensja ma rosnąć na tle białej ścianie, to jasne, że ładniej będzie wyglądała różowa :lol: A co byś powiedziała na taką ogrodową?
A ja podobnie jak Wiola myślę, że różowe jest piękne :!:
Dalu, dzięki za wsparcie w kwestii różowego :D
I pokaż różowych piękności :)
Na taką hortensję powiedziałabym TAK... problem polega na tym, że mnie bukietowe mówią NIE :;230
Miałam kiedyś.... kiepsko rosły, przemarzały i nie kwitły.... zniechęciłam się ...
Zobaczymy jak mi pójdzie z bukietową :;230
"Żyj prosto. Konsumuj mniej. Myśl więcej...", "Być człowiekiem znaczy: każdego dnia starać się być lepszym."
Aktualny Niedoskonały, ale mój cz.2 :)
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p
Od: 4 mar 2009, o 12:08

Post »

Dalu, jestem zauroczona Twoimi ostatnimi liliami co kwitną z kosmosem. U mnie już bardzo dawno się skończyły
;:224 ale za to zaczęły zawilce, w tym roku w cieniu mają ciemniejszy kolor niż Twoje blado różowe, są niższe
i jest ich jak na razie mniej. Zobaczymy jak dalej pójdą w tan bo to dopiero początek. Mam też taką rozpielnicę
japońską bezimienną z zebranych nasion i ma ładne kłoski. Za to ich niewiele bo cały przód wyjedzony przez koty
na wysokość 10 cm zcale nie kwitnie. To jest ulubiona kocia trawa. :;230
buziaczki ;:196
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Awatar użytkownika
sangwinaria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2011, o 14:05
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

zachęcona też kupiłam sobie zawilca - pełnego !!
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dalu,ten wilczomlecz to typowo jednoroczna roslina?
x-d-a

Post »

Małgosiu, ja mam go pierwszy raz i nie mam pojęcia czy można go przechować przez zimę i ew. w jakich warunkach...

Zosiu, z pewnością Twój pełny zawilec jest bardzo piękny :P

Wiesiu, część lilii kupiłam i posadziłam bardzo późno- bodajże w maju. I okazało się, że równie późno zakwitły i w sumie fajnie, bo w ten sposób dłużej trwa u mnie sezon liliowy :D A kosmosy to samosiejki i akurat zgrały się kolorystycznie z lilijką :lol:
Rozplenica rośnie u mnie drugi rok i może bez fajerwerków, ale chyba jest całkiem ładna :?:
Obrazek

Wiolu, z bukietową na pewno nie będziesz miała kłopotów - one kwitną niezawodnie po wiosennym przycięciu :lol:

Andrzejku, rzeczywiście mieszkam w miejscu, gdzie klimat jest dość łagodny, a i ogród mam położony w zacisznym miejscu; hortensje ogrodowe kwitną u mnie co roku, ale nie wszystkie równie obficie jak ta na fotce. Zdarzają się kapryśne panny, które pokazują jeden, albo dwa kwiatki ;:224

Aniu, a pamiętałaś o tym, że wrzosy lubią słoneczko, nienawidzą wilgotnej gleby, no i po kwitnieniu (wczesną wiosną) trzeba je przycinać, żeby się rozkrzewiły? Bo o kwaśnej glebie i towarzystwie innych kwasolubów już nie wspomnę...

Iguś, dzięki, ale mam białe floksy, więc podmianka może zostać wykonana :)

Dzisiaj słoneczko co jakiś czas wychodzi zza chmurek, ale jest dosyć chłodno. Na popołudnie zaplanowałam odmłodzenie i rozsadzenie piwonii - teraz jest na to najlepsza pora. Moje piwonie rosną już w tym samym miejscu kilkanaście lat i w tym roku kwitły jakoś mniej obficie...Najwyższa już więc pora, żeby zrobić z nimi porządek. Trochę się boję, czy dam sobie radę z wykopaniem tych olbrzymich i rozrośniętych krzaków...
Powolutku zabieram się więc za prace jesienne - przesadzanie, rozsadzanie, dosadzanie i wkopywanie cebulek :wink:
A hortensje zmieniają barwy, już nie są śnieżno białe i w zależności od odmiany przybierają kolor limonkowy, lekko różowy, czy w ogóle jeszcze inne trudne do określenia:

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
elila
1000p
1000p
Od: 24 kwie 2009, o 20:05
Kontakt:

Post »

Witaj Dalu! Hortensje przepiękne ale kalle biją je na głowę! Na wiosnę chciałam kupić parę cebul ale mi się nie udało :( jak przekwitnie możesz ususzyć cebule a na wiosnę wsadzić do donicy.
Awatar użytkownika
ellap75
200p
200p
Od: 5 lip 2010, o 13:26

Post »

Obejrzałam sobie wątek i wizytówkę i powiem tylko: łaaałł ;:63 Dlaczego mnie tu wczesniej nie było? Zazdroszczę pięknie kwitnących hortensji, moje ogrodowe znów w przyszłym roku mają ostatnią szansę :wink:
Siberia
---
Od: 5 lut 2010, o 10:01

Post »

Pięknie tu :-) Jakie oleandry :shock: a drewniana donica... jak marzenie...

Obrazek
x-d-a

Post »

Siberio, to jest mój kącik słoneczny - jedno z niewielu miejsc w ogrodzie gdzie do godzin popołudniowych jest słoneczko ;:3 Dlatego mogą go zdobić rośliny tzw. kubełkowe - oleandry, szeflery, figowiec i inne :P

Elu, hortensje o tej porze roku pięknie zdobią ogród :P Ale ogrodowe rzeczywiście bywają zawodne i potrzebują zacisznego miejsca.

Ewelinko, ja jakoś nie przepadałam za kallami i sama nigdy bym ich sobie nie kupiła. Ale darowanemu koniowi...Mówisz, że cebulki można przechować do wiosny?

Zapraszam na mały odpoczynek w kąciku cienistym, gdzie można popatrzeć na hortensje, ale także na araukarię, begonię i lipkę :P

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32

Post »

Dalu piękna Araukaria. ;:138
Na lato wynosisz ją do ogrodu?
Może dlatego tak ładnie rośnie.
Moja jest chyba z 20- to letnia, ale o wiele mniejsza.
Rozplenica, jak na dwuletnią roślinkę, także pięknie rozrośnięta i fajnie się wykłosiła.
Pozdrawiam Cię serdecznie. ;:196
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

A ja uwielbiam kale i mam ich sporo rosną u mnie zdrowo , choć w tym roku chyba za dużo deszczu liście nie są już tak piękne .

Genia
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Dalu, hortensje bukietowe jednak są niezawodne.Będę powiększać w miarę możliwości ogrodowych ich kolekcję.
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 paź 2008, o 11:27

Post »

Daluniu ;:167 kącik wypoczynkowy - uroczy !!!

Obrazek
Cieplutko pozdrawiam, Halina ;:194
W moim ogródeczku :wink: HalinaK-linki :D
Awatar użytkownika
katik
1000p
1000p
Od: 2 sty 2011, o 16:14

Post »

Dalu wszytkie Twoje kąciki są uroczo zagospodarowane aż miło zajrzeć ;:108
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2010, o 11:00

Post »

:wit

Pięknie wygląda Twój ogród Dalu - wrzosy i hortensje cudne !
Ślicznie wyglądają też cyklameny ;:63 moje niestety nie przetrwały mokrego szkockiego sezonu wiosenno - letniego i wygniły... ale jak dobrze wiemy, nie można mieć wszystkiego :D Zwłaszcza w tak małym ogrodzie jak mój :D
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”