Ogród - moje marzenia na jawie (?)

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
dkny
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2009, o 18:55

Re: Ogród - moje marzenia na jawie (?)

Post »

Anno, dziękuję za wizytę i miłe słowa. Kamienie to moja niemal pasja (ale druga po roślinach :lol: ), choć zanim jeszcze miałam ogród, kamienie już gościły w mym mieszkanku.

Iwonko, Susan kwitnie co prawda, ale jej kwiaty są przysmakiem dla bliżej mi nieznanej gadziny, która wyżera je niemal doszczętnie :evil:

Aga, Paweł (dziękuję za życzenia, oby się spełniły jak najszybciej ;:108 )- ta trawa to sorgo, wysiała się sama w tym roku :D Te kłosy są więc jednoroczne.

Sylwek,masz rację, ale zanim taka spirala z bukszpanu powstanie, trzeba poczekać sporo, aby choć trochę w górę wyrosła...

Słoneczny sierpień sprawił, że na rabatkach zrobiło się kolorowo, choć u mnie dominuje żółty.

Niezawodne bratki, trwają niewzruszenie... ;:138

Obrazek

maleńki miłorząb

Obrazek

słonecznik, który miał być mini... ;:224

Obrazek

Obrazek

Ulubione mieczyki w ulubionych kolorach...

Obrazek

Obrazek

samosiejka- maczek kalifornijski

Obrazek

:D
Awatar użytkownika
dkny
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A tak powstawała moja rabata, której zadaniem miało być łatwiejsze koszenie. Pod nieobecnośc M. rabatka jednak powiększyła się i znalazły się na niej rośliny, które znikają na zimę (znajduje się ona na linii zsuwania się śniegu...), czyli liliowce i trawy (na razie tylko miskant Zebrinus)

wschodnia część domu...

Obrazek

i południowa

Obrazek

A tak wygląda już skończona praca

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Na tej stronie coś mi za pusto było, więc kolejnego dnia swoje miejsce znalazła tam sosna drobnokwiatowa (chyba tempelhof)

Obrazek

:wit

A! Zapomnaiałbym dodać, że stałam się szczęśliwą posiadaczką uroczych maleństw: sosny drobnokwiatowej Tanima no yuki oraz 'Schoon's Bonsai' :tan
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 gru 2009, o 00:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Kochana Tanima tylko w cień, ona u mnie jest zupelnie biała :wink:
Rewelacyjnie wykonana praca, M będzie zadowolony, jak się już roślinki rozrosną.
A ja mojego poinformowałam, że planuję zabrać kolejne części trawnika :D odpowiedź: a proszę bardzo :uszy
Awatar użytkownika
E-mienta
500p
500p
Od: 21 mar 2011, o 18:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Anetko, piękne te nowe rabaty, idealnie się wpasowały w istniejąca obwódkę. Za rok nikt nie uwierzy, że kiedyś było inaczej (prościej). A M-owie - jak im bardziej zależy na trawie niż na rabatach to niech siedzą i pilnują. :twisted: hehe...
Pozdrawiam Ewa
Spis treści, Życie po życiu - 2014 - Aktualny
"Ludzie posłuszni żyją, aby spełniać oczekiwania innych. Nieposłuszni realizują swoje marzenia..."
Awatar użytkownika
artam
1000p
1000p
Od: 26 paź 2008, o 00:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Nie, no ja to nie mogę na to patrzeć! :wink: Ta perfekcja mnie po prostu przeraża! :wink: Dlaczego ja wciąż nie rozumiem, że nie można wszystkich pieniędzy ładować w rośliny i że może należałoby w końcu zadbać nieco o ich oprawę? :shock: :;230
Anetka, a jesteś pewna, że nie można było nieco tych nowych rabatek "rozciągnąć" poza strefę rażenia śniegiem z dachu? :wink: Wówczas może dałyby tam radę i te rośliny, które nie znikają na zimę? :wink: Takie kulki na przykład...
Ann-ka72
1000p
1000p
Od: 1 paź 2009, o 18:56

Post »

Anetko, pięknie prezentują się te nowe rabaty- już sobie wyobrażam co będzie za kilka lat ;:224 ;:224 Trawki są super, chociaż u mnie jakoś bardzo nei szaleją(to ich drugi sezon dopiero), ale może za rok podskoczą bardziej.... A dla zebrinusa od wschodu nie będzie za ciemno? Bo mój ma troche cienia i mi sie wydaje,że dlatego on wolniej rośnie....

A co do tej jednorocznej trawki- Ty masz sorgo, a ja proso- podobnie wyglądają ale teraz już po kłosoach widać sporą różnicę :)

;:196
xadx
100p
100p
Od: 21 lut 2011, o 19:43

Post »

Anetko piękne rabaty Ci wyszły. ;:138
Ja jeszcze raz wyrażę swój zachwyt nad kamiennymi obwódkami wokół domu.Czy kamienie były położone na zaprawę cementową?
Pozdrawiam serdecznie- Ania

Powstający ogród Ani
Florian05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2008, o 23:21

Post »

rispetto pisze:Co to za trawa?
Obrazek
długo trzeba czekać na takie kłosy?
dkny pisze:ta trawa to sorgo, wysiała się sama w tym roku :D Te kłosy są więc jednoroczne.
To raczej nie jest sorgo, tylko włośnica ber (Setaria italica ssp. maxima)
Pisał o niej i pokazał zdjęcie drozd http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 1#p1165451 (Na tamtym zdjęciu jest też widoczna jedna z odmian trawy sorgo.)
Taka sama roślina jest też czasem określana jako Setaria italica `Hylander` albo`Highlander`.

Skoro trawa sama się wysiała, to może nasiona pochodziły z karmy dla ptaków?
W branży ornitologicznej kłosy tej włośnicy określane są też jako "proso senegalskie" http://papuzka.netax.pl/artyk/proso_m.php , jakkolwiek ber pochodzi z Azji i jest jedną z najwcześniej uprawianych przez człowieka roślin.
Ta włośnica jest też czasem sprzedawana w Polsce przez firmy nasienne pod fałszywą nazwą Setaria glauca, ale to jest już zupełnie inny gatunek
Awatar użytkownika
dkny
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jolu, takiego podejścia M. można tylko pozazdrościć :wink: :D Tanimka już w cieniu- pamiętałam o tym ;:196

emienta, dziękuję :D Ta praca była niezbędna, gdyż trawnik od strony południowej przy kamiennej obwódce robił się szybko brzydki- teraz powinno być OK.

Marto, Twoje słowa sprawiają, że :oops: czerwienieję. Nie chcę Cię przerażać, bądź jak najczęściej moim gościem :D Nie mam żadnych zastrzeżeń do Twoich oprawek- wprost przeciwnie- toż przecież Ty zrobiłaś kawał solidnej roboty z zaprawą... ;:180

Aniu, dziękuję za miłe słowa. Ta rabata z roślinami jest po południowej stronie, więc mam nadzieję, że słonka to i trawkom, i liliowcom nie zabraknie.

Anno, dziękuję! Tak, ta opaska wokół domu jest wykonana z kamienia polnego układanego na zaprawę. Choć czasami i tak jakiś kamulec sie wymknie z ryzów :roll:

Florian05, dziękuję Ci za bezbłędną odpowiedź i wyprowadzenie mnie z błędu. Jeżeli jeszcze powołujesz się na Janusza (drozd), to ta trawa z dużymi kolbami jest z pewnością Setaria italica odm. "Maxima" , gdyż nasionka tej i trzech innych otrzymałam w zeszłym roku własnie od Janusza
;:108 ;:196

:uszy
X_j-a
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 11 sie 2011, o 07:52

Post »

Ślicznie ,ślicznie, jest wszystko tak jak powinno być nic dodać i ująć. Choć nie przecież jeszcze nie jedno dodasz.
Awatar użytkownika
dkny
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Joanno, oj, chyba masz rację :lol:

Rozpoczął się sezon zbiorów wszelakich...

Obrazek

Ogród mieni się teraz ciepłymi kolorami, wrzosy wiodą u mnie prym...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

... ale nie tylko, bo jeszcze sporo kwiecia jest w nim...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

:wit
Awatar użytkownika
ZENOBIUSZ
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2008, o 07:00

Post »

Witaj Aneto piękne wrzosy rozjaśniają ogród swoimi barwami, i przypominają nam o zbliżającej się jesieni. Co to za powojnik utrzymujący jeszcze ładną biel kwiatów.?
Pozdrawiam Zenek
Awatar użytkownika
aagaaz
1000p
1000p
Od: 7 maja 2011, o 10:58

Post »

Ślicznie kwitną Ci wrzosy...I inne kwiatki też niczego sobie...
Awatar użytkownika
iwa27
1000p
1000p
Od: 19 maja 2009, o 07:59

Post »

Przepiękne te słoneczniki. Kiedyś posadziłam całą paczkę a wyrósł tylko jeden, a twoje są takie dorodne. Wrzosy tez wyglądają pięknie ;:180
Życie jest jak bajka, nie ważne żeby było długie, ale ważne żeby było ciekawe
Mój kawałek świata.
część 3
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2010, o 11:00

Post »

Piękne jesienne już jak dla mnie ujęcia ;:63