Ogród u stóp Ślęży, czyli moc czakramu
- LaViol
- 500p
- Od: 11 lip 2010, o 17:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Ogród u stóp Ślęży, czyli moc czakramu
Dzięki Daludala pisze: Wiolu, mam tę hortensję, ale na razie nie wyróznia się niczym specjalnym - kwitnie kilkoma kwiatkami, które teraz zaczynają się przebarwiać na brudno różowy kolor...Zdecydowanie wolę te o czysto białych kwiatach :P

Białe są śliczne, a te w Twoim ogrodzie to już kompletne szaleństwo

Wybrałam tę odmianę, bo będzie rosła na tle białej ściany i bałam się, że się zleje...... poza tym... ja bardzo lubię różowy... nawet ten brudny

"Żyj prosto. Konsumuj mniej. Myśl więcej...", "Być człowiekiem znaczy: każdego dnia starać się być lepszym."
Aktualny Niedoskonały, ale mój cz.2
Aktualny Niedoskonały, ale mój cz.2

- JacekP
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dalu, słoneczny kąt wypoczynkowy - piękne miejsce
Jak zresztą wiele w Twoi ogrodzie
Szukałem stewii i nie dość że mi się ukorzeniła z badylka, to dziś rozdawali małe sadzoneczki na wystawie "Zieleń to życie" więc mam już dwie
Jak to szybko czasem może się spełnić marzenie 

Szukałem stewii i nie dość że mi się ukorzeniła z badylka, to dziś rozdawali małe sadzoneczki na wystawie "Zieleń to życie" więc mam już dwie

Jacku, fajnie, że mogłeś obejrzeć wystawę 'Zieleń to życie' :P Ja co roku się na nią wybieram do Warszawy, ale wybieram się... jak sójka za morze i nie mogę dotrzeć.
Wiolu, jeżeli Twoja hortensja ma rosnąć na tle białej ścianie, to jasne, że ładniej będzie wyglądała różowa
A co byś powiedziała na taką ogrodową?

Iguś, myślisz, że biały kolor zneutralizuje tę wybuchową mieszankę pomarańczowego i różowego?
A ja podobnie jak Wiola myślę, że różowe jest piękne
I zorientowałam się, że mam sporo kwiatków w różnych odcieniach różu. Te okrywowe na pierwszej fotce w rzeczywistości mają o wiele ładniejszy, żywy kolor:

...ostatnia lilia samotnie i w towarzystwie kosmosów:

Wiolu, jeżeli Twoja hortensja ma rosnąć na tle białej ścianie, to jasne, że ładniej będzie wyglądała różowa

Iguś, myślisz, że biały kolor zneutralizuje tę wybuchową mieszankę pomarańczowego i różowego?
A ja podobnie jak Wiola myślę, że różowe jest piękne

I zorientowałam się, że mam sporo kwiatków w różnych odcieniach różu. Te okrywowe na pierwszej fotce w rzeczywistości mają o wiele ładniejszy, żywy kolor:

...ostatnia lilia samotnie i w towarzystwie kosmosów:

-
- ---
- Od: 29 cze 2009, o 13:22
Ale Ci ogrodówka kwitnie!
U mnie przemarzły pąki, i poszła w pędy i liście..
U mnie przemarzły pąki, i poszła w pędy i liście..
- Aszka
- Od: 16 wrz 2008, o 15:37

- sangwinaria
- Od: 9 lip 2011, o 14:05
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
jestem zauroczona ilością roślin i pasją do ogrodu. Masz dużo pięknych podopiecznych
Zosia

Zosia
Dawidzie, ja też się w tym roku bałam, że ogrodówki mi nie zakwitną, bo jak zwykle nie były zabezpieczone na zimę. Ale jakimś cudem wszystkie zakwitły (mam ich 10), chociaż nie wszystkie równie obficie jak ta na fotce
Aszko, hortensje to jedne z moich ulubionych kwiatów :P A że w ogrodzie moim jest sporo cienia, to dosyć dobrze się czują
Zosiu, dziękuję za miłe słowa
Dla Ciebie i moich Gości na dobranoc - zawilce:

Aszko, hortensje to jedne z moich ulubionych kwiatów :P A że w ogrodzie moim jest sporo cienia, to dosyć dobrze się czują

Zosiu, dziękuję za miłe słowa

Dla Ciebie i moich Gości na dobranoc - zawilce:

- AGNESS
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Daluś ślicznie kwitną Ci jeszcze lilijki....u mnie już tylko kilka lilii Rubrum....a po pozostałych tylko łodygi przypominają, że były
Wrzosy masz niesamowite....przepiękne, wspaniale kwitnące krzaczki....moje kilkuletnie też są ładne, ale sadzone w zeszłym roku bardzo marne......coś im chyba jest, bo kilka padło inne naprawdę słabiutkie....boję się, ze nie przetrwają zimy....jakaś kiepska dostawa musiała być.....a dosyć sporo posadziłam
.....strasznie mi ich szkoda....

Wrzosy masz niesamowite....przepiękne, wspaniale kwitnące krzaczki....moje kilkuletnie też są ładne, ale sadzone w zeszłym roku bardzo marne......coś im chyba jest, bo kilka padło inne naprawdę słabiutkie....boję się, ze nie przetrwają zimy....jakaś kiepska dostawa musiała być.....a dosyć sporo posadziłam

- kogra
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
Dalu Iga dobrze radzi.
Biel łączy wszystko i łagodzi kontrasty.
Biel łączy wszystko i łagodzi kontrasty.
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- AniaDS
- Od: 23 sie 2008, o 00:13
- Kontakt:
Dalu, masz piękne wrzosy
, niesamowite z nich kępy.

Aniu, wrzosy jakoś mnie polubiły, mimo że specjalnie o nie nie zabiegam. A może właśnie dlatego? Pięknie się rozrastają i kwitną...O tej porze roku naprawdę cieszą oczy, ale warunek jest jeden - musi ich być sporo; jedna roślinka absolutnie nie daje efektu.
Grażynko, spróbuję ten intensywny pomarańcz i mocny róż złagodzić nieco bielą, ale w cale nie jestem pewna czy to wystarczy...
Agnieszko, moje lilie też już kończą kwitnienie, a te pokazane na fotkach bardzo późno sadziłam...
Wrzosy teraz ładnie wyglądają i są prawdziwą ozdobą ogrodu :P
Dzisiaj pokażę kwiatuchy doniczkowe, a więc moje ulubione pelargonie i śliczny wilczomlecz, który niesamowicie się rozrósł i wygląda jak biały obłoczek:

...a tu pelargonie z plektrantusem i tunezyjskimi kaflami:

...i kalle, które wczoraj dostałam w prezencie i pojęcia nie mam jak z nimi postępować???

Grażynko, spróbuję ten intensywny pomarańcz i mocny róż złagodzić nieco bielą, ale w cale nie jestem pewna czy to wystarczy...
Agnieszko, moje lilie też już kończą kwitnienie, a te pokazane na fotkach bardzo późno sadziłam...
Wrzosy teraz ładnie wyglądają i są prawdziwą ozdobą ogrodu :P
Dzisiaj pokażę kwiatuchy doniczkowe, a więc moje ulubione pelargonie i śliczny wilczomlecz, który niesamowicie się rozrósł i wygląda jak biały obłoczek:

...a tu pelargonie z plektrantusem i tunezyjskimi kaflami:

...i kalle, które wczoraj dostałam w prezencie i pojęcia nie mam jak z nimi postępować???

-
- Od: 1 paź 2008, o 20:26
- Kontakt:
Dalu, ja myślałam by te różowe floksy zamienić na białe, a różowe w inne miejsce, jak chcesz mogę podesłać białe. 

- AniaDS
- Od: 23 sie 2008, o 00:13
- Kontakt:
Dalu, ja mam wrzosy i też o nie zbytnio nie dbam, ale ledwo widoczne są na rabacie
Mam ich kilka w kupce.
Nic nie przyrastają.

Mam ich kilka w kupce.
Nic nie przyrastają.
-
- Od: 17 sie 2010, o 11:45
Dalu dawno nie zaglądałem ,ale warto było po nadrabiać trochę dla takich widoczków .W ogóle nie widać ,że się jesień zbliża9no może wrzosy pokazują).U ciebie musi być dużo cieplej ,że hortensje ci nie przemarzają ,albo po prostu mają zaciszne miejsce