U oster

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
oster
1000p
1000p
Od: 9 mar 2011, o 15:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: U oster

Post »

Kasia1972 pisze:Osterku, napisz mi jeszcze czy długo się przechowują te powidełka? Nic się nie psuje, bo ja mam dosyc ciepłą piwnicę... no chyba, że je jeszcze popasteryzuję dodatkowo?
Kasiu, jeśli wkładasz do gorących, świeżo wyparzonych słoików i natychmiast wkładasz
gorące powidła, zakręcasz gorącymi, wyparzonymi nakrętkami, to musi się zamknąć słoik.
Ale dla świętego spokoju nikt nie zabroni Ci pasteryzować. W końcu to święty spokój ważniejszy niż czyjeś przekonania :wink: W sklepach jest przecież ciepło i słoiki są pozamykane.
Tylko, że mają również jakieś konserwanty, ulepszacze, zagęszczacze i inne świństwa, więc może one
też trzymają? Muszę sprawdzić piwnicę: tam powinny być jeszcze słoiki sprzed kulku lat: nie docieram do wszystkich,
bo mam wąską piwniczkę i po obu stronach półki ze słojami. Sprawdzę ich smak i napiszę tutaj albo w Twoim wątku.
Pozdrawiam serdecznie

PS
Kasia1972 pisze:Tak pięknie wszystko wytłumaczyłaś, że MUSZĘ zrobic takie powidła! aha, napisz mi jeszcze, czy takie bez cukru są wystarczająco słodkie?
Nie zauważyłam wcześniejszego Twojego postu. Co do ilości śliwek, nie ważyłam, ale myślę, że około 8 kg.
Jeśli chodzi o cukier: dojrzałe śliwki są bardzo słodkie. Wysmażenie sporej ilości wody również powoduje, że
przy zmniejszaniu się masy wysmażonej rośnie "słodkość", ponieważ ten pozostaje w zmniejszającej się ilości "pulpy",
choć nazwa ta według jej definicji nie jest adekwatna.
Oczywiście, jak tylko pousadawiam roślinki zaraz je obfocę :)

Zakupy roślinne super! Iglaczki będą świetnie u Ciebie wyglądały, poproszę fotkę jak już je posadzisz ;:108
Awatar użytkownika
oster
1000p
1000p

Post »

Bogumilka pisze:Napatrzeć się nie mogę,że przy takiej pracy(marmolada) masz czysto ;:63 u mnie pewnie to już ślad by był na lampie :;230
Bogusiu, coś Ty :oops: Sprzątnęłam do zdjęcia ;:224 Właśnie pomyślałam, że nie powinnam
zachlapanej kuchni pokazywać :;230 Wszystko było utytłane: kuchenka, garnki, blat, łyżki. Nawet
miałam na nodze, dzieci mi pokazały, bo nie czułam ;:224 :P

Dzięki za inspiracje ;:196
Awatar użytkownika
oster
1000p
1000p

Post »

Shirall pisze:osterku, ale zakupy........ojej :shock:
ależ teraz bedziesz miała zabawę by to wszystko posadzić no a to planowanie! super! ;:138 ;:138
Tiaaa... będę mieć zabawę. Już mam, dzisiaj wydębiłam trawę od świekry ;:224 ;:224 , a po drodze w
Biedronce za ostatnią gotówkę nabyłam dwie sztuki białego i wrzosowego wrzosu :shock: (masło maślane) :heja
We wczorajszych zakupach znalazły się też dwie trawki... jakieś.. Zapomniałam o nich, bo niezauważone
były w samochodzie na podłodze.

aagaaz pisze: Wow ale zakupy..na pewno znajdziesz odpowiednie miejsca dla roślinek :)
Też mam nadzieję, że znajdę właśnie "odpowiednie" miejsce, by potem nie ganiać z nimi
jak kot z pęcherzem. Muszę spokojnie usiąść i pooglądać ogródeczki forumków, czyli Wasze ;:138 ;:138
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Oster ;:167 Super zakupy i powidełka bardzo smaczne - próbowałam .
Pozdrawiam ;:196
Awatar użytkownika
oster
1000p
1000p

Post »

Tereniu ;:196 Smacznego, częstuj się bez krępacji :lol:
Cieszę się, że Ci smakowało :tan
Awatar użytkownika
oster
1000p
1000p

Post »

Jak niemal co dzień, zaczyna się pięknym słoneczkiem, potem przychodzą chmury i koniec pięknej pogody.
Dlatego z rana pobiegłam porobić fotki, bo najpiękniej kwiaty wyglądają w słońcu :tan
Tak więc na pierwszy ogień moja szalona różyczka, która powtarza kwitnienie, choć w bardzo
ograniczonej ilości, ale co tam, ważne że kwitnie i daje radość oczom:
Obrazek Obrazek
Przechodząc do innych roślinek natknęłam się na niego za płotem: wprawdzie to nie róża, ale równie
piękne polne, co ogrodowe
URL=http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/116 ... d879b.html]Obrazek[/URL] Obrazek

Te wyżebrane od Świekry (jak by kto nie wiedział: teściowej mojego synusia :wink: )
Obrazek

A te to zapomniane przeze mnie trawki przedwczorajsze z Tesco:sie nazywa Luzula nivea Yeti :shock:
po polskiemu Kosmatka biała ta nazwa bardziej
mi odpowiada:
Obrazek

Carex comans Greyassina, i jak dla poprzedniej - polskiej nazwy szukałam w googlach, i znalazłam tylko
Turzyca włosista - greyassina to może szarowłosa? czy szaro kwitnie?
Obrazek

I jeszcze maluśkie wrzosy:
Obrazek Obrazek

I kilka fotek z ogródeczka: Truskawka ozdobna się rozrasta i zawładnie klombikiem;
Obrazek

I ostatnie kwiatuszki ketmi, nie widzę świeżych pąków: :(
Obrazek Obrazek

"uratowane" japońskie róże nie kwitną, jedynie jakość liście się trzymają:
Obrazek

rudbekia wciąż dostojna i jej towarzyszki (pięknie rozrosła się skalnica, w tym roku już ją trzeba rozsadzić)
Obrazek Obrazek

i kilka innych:

Obrazek

Obrazek Obrazek

No i winorośl: dopadł ją grzyb, ale i tak ma mnóstwo owoców

Obrazek Obrazek

I rhododendron Arctic Tern, od wiosny piękne urósł: czyżby miał znów zakwitnąć?
wiosną wyglądał tak a obok obecnie:
Obrazek Obrazek

Miłego dnia :wit Idę tyrać ;:108 :tan
Awatar użytkownika
amatorka015
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2011, o 17:12

Post »

Witam ładne zakupki a zwłaszcza wrzosy, jutro kupię jak będę w miescie..Marzy mi sie wrzosowisko :lol:
A z tą pogodą to tak jak u mnie co chcem wyjsc do ogrodu to zaczyna padać, naszczescie dzisiaj rano zdążyłam zrobić co nieco...
ZAPRASZAM.. JUSTYNA
Dorobek Amatorki
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06

Post »

Oster ;:167 Witaj - pięknie u Ciebie i tak ładnie Ci wszystko kwitnie . Zakupy super , trawki śliczne .
Dobrej nocy ;:19 ;:196
x-S-l
---
Od: 2 sie 2011, o 15:43

Post »

ojej Osterku ale zakupów robisz fiu fiu ;:224
trawki są naprawdę piękne, jak tylko zrobisz jakąś rabatkę z nimi no i je posadzisz to pokaż ;:108
zaś róża piękna zaś winogrono - nic tylko je zjeść! ;:137
x-S-l
---
Od: 2 sie 2011, o 15:43

Post »

zajrzyj do mnie - mam tam coś dla Ciebie ;:196
Awatar użytkownika
empuza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2007, o 09:30

Post »

Wandziu, szalona kobieto :wit
Dzięki Tobie wiem, że w tesco sa trawy a Pierdonce wrzosy. ;:180
Czy juz cos u mnie wypatrzylas? Musze byc w gotowosci ;:224 ;:224
"Gdy w jednym domu światło gaśnie i ogród przestaje żyć, w drugim rodzi się nowe życie."
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
Awatar użytkownika
oster
1000p
1000p

Post »

Witajcie Kochane Dziewuszki :wit

Tak,Justysiu, jesień nadchodzi wielkimi krokami. Lata nie było, to może złota polska jesień da nam
odrobinę piękna :roll: Mnie się też marzą kępy wrzosów, ale musi mi na razie starczyć to, co widać.
Może w przyszłym roku powiększę ich liczbę :roll: kasa, kasa, kasa
TerDob pisze:Oster ;:167 Witaj - pięknie u Ciebie i tak ładnie Ci wszystko kwitnie . Zakupy super , trawki śliczne .
Dobrej nocy ;:19 ;:196
Bardzo cieszę się, że trafiłam na to forum, bo pod jego wpływem oraz dzięki życzliwemu
dzieleniu się swoimi roślinkami przez jego użytkowniczki moje skromne rabatki
zaistniały ;:138 To Wam zawdzięczam to, że z przyjemnością chodzę po chodniku i
podwąchuję, podpatruję, głaskam i gadam do nich, jak letko szurnięta ;:108 :uszy
Dzięki, spokojnego snu te z życzę Wam :wit ;:196
Awatar użytkownika
oster
1000p
1000p

Post »

Shirall pisze:ojej Osterku ale zakupów robisz fiu fiu ;:224
trawki są naprawdę piękne, jak tylko zrobisz jakąś rabatkę z nimi no i je posadzisz to pokaż ;:108
zaś róża piękna zaś winogrono - nic tylko je zjeść! ;:137
Martuś, ja na razie nie mam pojęcia, gdzie je mam powysadzać. Pewnie jeszcze
będę musiała podokupować, ale na razie kasy niet, szlaban na zakupy, bo i te były
niezaplanowane ;:224
Już czekają, nazbierane pod przydrożnymi świerkami i sosenkami":
Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Na pewno, zaraz po rozplanowaniu i powysadzaniu roślin pochwale się. Oby to było jak najszybciej :uszy
Awatar użytkownika
oster
1000p
1000p

Post »

empuza pisze:Wandziu, szalona kobieto :wit
Dzięki Tobie wiem, że w tesco sa trawy a Pierdonce wrzosy. ;:180
Czy już coś u mnie wypatrzylas? Musze być w gotowosci ;:224 ;:224
Agnieszko ;:196
Rzeczywiście, przez chwilę zastanawiałam się, czy czegoś nie pokręciłam. Ale tak, dobrze napisałam.
W Tesco też były wrzosy, ale tej samej wielkości po prawie 9 złociszków, więc w Biedronce dwa i pół raza
taniej niż we T. Oj trawek było więcej :evil: , ale się drapię po kieszeni, bo mam jeszcze do zapłacenia
w tym miesiącu ubezpieczenie samochodu :cry:
Ale w przyszłym miesiącu będą w Barzkowicach jakieś targi agro, to się wybiorę. :uszy
Czy coś u Ciebie wypatrzyłam? Ło matko, taki wybór, że się zdecydować trudno ;:108
Mam nadzieję, że po moim wyborze nie poczujesz się, jak po huraganie "ajrin" i :;230
Pa, spokojnej nocki i pięknych snów :wit
Awatar użytkownika
Gosia123A
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2011, o 19:37

Post »

Osterko :wit jakiś czas temu wysłałam Ci te nasionka, o które prosiłaś,cz je otrzymałaś :?: Proszę odpisz mi.Pozdrawiam Gosia.Powidła bardzo smaczne ;:196
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”