i jeszcze jedna.....kupiona tej wiosny jako parkowa....

już sama nie wiem ...Annes 77 pisze:Amelio wygląda,że masz Williama Sheakspeara:)
... dzięki.kania pisze:PiVi, Twoja róża wygląda mi zupełnie jak Sympathia. A jedna moja Sympathia w tym roku też miała takie przebarwienia.
Nie wiem co to za róża... ale ten kwiat jest niesamowity.Gabriela pisze:Proszę o identyfikację... nie wiem na razie czy to pnąca czy inna, pięknie pachnie ale kwiat trzyma dość krótko 2-4 dni...
amelia35 pisze:już sama nie wiem ...Annes 77 pisze:Amelio wygląda,że masz Williama Sheakspeara:)
dawidbanan pisze:dawidbanan pisze:Co to za ślicznotka?
Kwitnie już prawie całe lato-z małymi przerwami![]()
Ta moją dostałem jako 'First Red'.
Czy to ona?
Tutaj link do 'First Red': http://www.helpmefind.com/gardening/l.p ... 251&tab=36
Według mnie bardzo podobna, ale niech wypowiedzą się inni
Tak, pachnie starymi różami, ale nie powiedziałabym, że jakoś strasznie mocno. Czytałam u p. M. Sołtysa, że W.S. to ulepszona róża, którą Austin wyhodował już w 1987 r.:Annes 77 pisze:amelia35 pisze:już sama nie wiem ...Annes 77 pisze:Amelio wygląda,że masz Williama Sheakspeara:)
Pachnie dość mocno?
W takim wypadku, sam kwiat przypominałby mi bardziej tę pierwszą, niż tę wyhodowaną w 2000 r., na którym nie dostrzegam jakoś tych zewnętrznych okalających go fioletowawych płatków. Natomiast liście i pokrój krzewu są bardzo podobne.william Shakespeare 200 - English roses, hodowla Davida Austina z roku 2000.W roku 1987 Austin wyhodował prawie identyczną różę, jednakowoż uznał iż ta kreacja jest na tyle podobna by zastąpić dzieło wcześniejsze i posłużył się tą samą nazwą.