Mieszkam 30 km od Darłowa .
Kamieni własnych mam na terenie ogromne ilości od 1,5m głazów do drobnicy mieszczącej się dłoni.
Nie wiem skąd są te kamienie - ale w zasadzie jak tylko zaczynam kopać gdzies dziurkę - to natychmiast jest tam kamień)))) - pomijając że ziemię mam bogatą - próchniczą.
Jedynie w tym jednym miejscu zamiast ziemi jest biała glinka (efekt jak nad egzotycznym morzem)
- postanowilismy więc z mężem nie siać tam trawy (ta co została zostanie zlikwidowana i dowieziony będzie biały piasek lub drobny biały żwirek.
Dlaczego chciałam zrobić tą 3 metrową ścianę - ponieważ cały teren mam pięknie słoneczny - trawiasty i zielony (górny taras),a ten kawałek jest tak cudnie osłonięty drzewami i panuje tak taki chłód ze jakoś tak goście i domownicy zaczeli się tam zbierać z upalne dni (i to jest środkowy taras).
Postanowilismy więc z mężem zachować ten chłodny charakter i jeszcze dodatkowo postawić tę kamienną ścianę aby spotęgować wrażenie chłodu.
Szczególnie że dalej za drzewkami jest oczko wodne (efekt koncowy oczyszczalni), które będzie przebudowane w oczko + strumień (trzeci taras)
Poniżej dadaję fotki miejsca o którym mówię:
Tu mam w planie szerokie kamienno-żwirowe schody

tu od drzewa w prawo (w miejscu trawy miałby powstać ta kamienna ściana - długa na ok 10m aż do przyszłych kamiennych schodów

Tu jest zielone wejście do oczka

A to jest zdjęcie z dołu - powyżej przyszłego skalniaka (tam gdzie stoi auto) bedzie długa raszkowa - drewniana wiata na samochody.
Byłaby ona na całą długość skalniaka - więc dodatkowo potegowałaby efekty wysokości ściany - skalniaka

I własnie tu chciałabym stworzyć zaciszne, bardzo osłoniete i chłodne miejsce ))