Moj maly wlasny swiat.. czyli Isskowy ogrodeczek ;-)

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Isskaa
500p
500p
Od: 21 kwie 2011, o 15:32
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Re: Moj maly wlasny swiat.. czyli Isskowy ogrodeczek ;-)

Post »

Witaj Emus ;:196
Rzeczywiscie dawno Cie nie bylo,ale i ja rzadko tutaj zagladam,bo dzieje sie ciagle cos.
Odkad do pracy wrocilam nie mam na nic czasu,a tutaj jeszcze dziecie moje chore i to tak sie wszystko jakos przeplata nijak..
Ciesze sie,ze u Ciebie z budowa postepy i super,ze skonczycie przed zima,to chyba najwazniejsze,co??
Z checia poogladam fotki u Ciebie jak to teraz wszystko wyglada :wink:

To ja powrzucam foteczki z dzisiaj..

Na pierwszy rzut ida sloneczniki,ktore mialy byc duze i piekne,ale w tej krainie deszczow urosly mi tylko takie,i tak cud,ze w ogole zakwitly,bo bylam pewna,ze nic z nich juz nie bedzie..

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

A tutaj,nie uwierzycie :;230 moja mama znalazla w ogodku calkiem przez przypadek nebieskiego hibiskusa :;230 Ja to co chwila jakies niespodzianki mam :;230 Schowany byl za wierzba Iwa,rosnie z boku przy bialym hibiskusie i w ogole go nie bylo widac,mama wlazla w "krzaczory" i wyczaila tam niebieskiego :;230 (fioletowy??)

Obrazek

Jeszcze jedna niespodzianke mam,znalazlam mieczyka ,ktory skradal sie za pomidorami :;230 Ja go tam nie sadzilam,musial byc po poprzednim wlascicielu ;:224 Zaczyna juz kwitnac.

Obrazek

Jezowka (rowniez spadek po poprzednim wlascicielu domu) tez pieknie sie rozrosla,az zaluje,ze nie mam jej wiecej..
Pewnie bylo,tylko robiac warzywniaczek wyrywalam wszystko co mialam na swojej drodze i pewnie tez i jezowke wyrwalam ;:223 a ta sie uchowala za plotkiem.. ;:223

Obrazek

W miejscu gdzie mialam przypoludniki i ktore niestety juz przekwitly wyrosl mi jeden brateczek :shock:
P.S. Czy ktos wie jak zbierac nasionka przypoludnikow?? One ciagle sa mokre,nie chca schnac..nie doczekam sie chyba zbioru.. :( :oops:

Obrazek

Tak wygladaja teraz i co sprawdzam te glowki za nasionkami to ciagle sa jeszcze chyba nie gotowe do zbierania..Jak dlugo mam czekac??
Czy ktos wie??

Obrazek

I na koniec kolejne frezje pusczaja kwiatuszki..|Takiego kolorku frezji jeszcze nie mialam..

Obrazek

Awatar użytkownika
bonia244
1000p
1000p
Od: 19 lis 2010, o 08:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Izuniu same niespodzianki w Twoim ogrodzie ale jak miłe i kolorowe te niespodzianki ;:108 w zbieraniu nasionek nie pomogę, bo zielona konkretnie jestem :oops: ale może muszą się podsuszyć te torebeczki gdzie był kwiatuszek :? nie wiem , strzelam tylko :roll:
Miłego dnia !!!
andrzejek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2010, o 11:45

Post »

Też chcę takie niespodzianki .Jeżówka piękna... ;:224 .A mieczyk to raczej zimy,by nie przetrwał ,bo trzeba go wykopywać .czekam na kolejne odkrycia
Awatar użytkownika
Isskaa
500p
500p
Kontakt:

Post »

Juz co do nasionek to juz wiem,mozna zebrac cale owocniki i doszuszyc w domu,bo rzeczywiscie dluga schna i sa bardzo drobne wiec mysle,ze dzis pozbieram,poukladam gdzies i niech sobie schna.

Andrzejku, na 100% nie wkladalam mieczykow do ziemi,musza byc od zeszlego roku w tamtym miejscu.Wiesz,tutaj zimy sa duzo lagodniejsze niz w Polsce wiec moze jakos bidok sie uchowal :wink:
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2011, o 19:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

A nie spadla Ci jakas cebula po drodze jak przechodzilas zeby sadzic inne? Ja sie ostatnio smialam sama z siebie, bo jak sadzilam Dalie, to mialam trzy woreczki po 2 szt. No i sobie je ciach rozerwalam ale nie bylam pewna gdzie posadze, to je tak nosilam i nosilam. Trzy posadzilam na ogrodzie i trzy wynioslam przed dom .... troche sie dziwilam ze te przed domem takie w miejszej kupce wyrosly ale nic. Po pewnym czasie patrze a na rabacie naprzeciwko cos liscie puszcza, patrze blizej a to dalia :;230 przechodzac spadla, ja ja nadepnelam i tak sobie miedzy szyszkami dochodzila do siebie :wink:
Awatar użytkownika
Isskaa
500p
500p
Kontakt:

Post »

Julus nie mozliwe,ze spadla mi cebulka,bo pod plotem nie laze przez przypadek :;230 Musiala tam byc wczesniej,przede mna,albo....synus wsadzil ja tam,a ja o tym nie wiem ;:108 No mniejsza z tym..

Julus,mowisz,ze Ci na innej rabacie przy szyszkach wyrosla dalia,a co powiesz na to??

Obrazek

Dam sobie glowe uciac,ze tam nic nie wsadzalam,a wyrasta mi tam mieczyk..Jakim sposobem??
Tez\ musial tam byc od zeszlego roku,ale zobacz ile on tam ma ziemi..Raptem 2 cm miedzy plytkami,a plotem,nie mam pojecia jakim cudem cos tam wyroslo,przeciez miejsca jest za malutko.. :shock:

Obrazek

Ale to mi dalo swietny pomysl..
Skoro wyrosl tam mieczyk to ja juz sie postaram,aby cos wiecej w przyszlym roku tam wyroslo :uszy
Wsadze cebulki,ktore mi zostaly z sadzenia..

a propos's sadzenia..
Dzis wlozylam cebulki w ziemie..

Plan nowej rabatki (tam gdzie mialam warzywka tego roku) mialam taki:

Obrazek

I tak do ziemi wlozylam,jednak juz po sadzeniu,popatrzalam na moj plan i pomyslalam,ze moglam to inaczej zrobic..
Tam gdzie sadzilam kroskusy moglam zrobic kolo badz kwadrat z fioletowych krokusow,a w srodek wlozyc zolte.Pieknie by to wygladalo,ale juz po ptokach :? Mam tylko nadzieje,ze i tak wszystko pieknie wzejdzie,tak jak powinno.
Wsadzalam kepkami,okolo 5 tylipanow badz zonkili w jedna dziure z malymi odstepami,chcaialm,aby bylo kepkowo,nie pojedyncze sztuki.

Rabatka z cebulkami zabezpieczona przed kotami :shock:

Obrazek

No to teraz czekamy na wiosne!! ;:224
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ale kino z tym mieczykiem :shock: jestem ciekawa czy czarnuszki by tam rosly, bo mogly by ciekawie wygladac przy plytkach.
I odwalilas kawal dobrej roboty ;:180 z planem fiu-fiu a to ze teraz zrobila byc inaczej, to normalka ale spoko, to nie ostatni rok. Jak to powylazi i zakwitnie, to zobaczysz czy pasuje czy nie, czy w nastepnym roku zrobic tak samo, czy cos zmienic ;:108
Awatar użytkownika
kozino
1000p
1000p
Od: 9 sty 2011, o 22:38

Post »

Iza niezłe niespodzianki :D , ten fioletowy hibiskus super, a mieczyk całkiem fajnie wygląda, odsuń te płytki na 5 cm i powtykaj więcej mieczyków, będzie szpaler. Przynajmniej nie będziesz miała dużo pielenia na tak wąskiej rabatce :D
Pozdrawiam, Emka
Ogród
Awatar użytkownika
Isskaa
500p
500p
Kontakt:

Post »

Julus dokladnie..
Zobaczymy co w przyszlym roku z tego bedzie,jak bedzie ladnie to wtedy zanim posadze to zrobie planow 10 :shock: :;230 i wybiore najlepszy ;:108
Juz mam plan na druga rabatke,ale z przodu domu,tam gdzie wsadzalam moje nieszczesne dalie :;230 ,astry,czarnuszki..lubiny,ktore wszystkie szlag mi trafil,a mialam ich ze 20 :shock: itp.
Widac miejsce kwiatkom miejsce nie sluzy,za duzo cienia i juz sobie wymyslilam dwie opcje.
1) skalniaczek,ktory juz kiedys chcialam tam zrobic,naznosilam juz nawet kamieni ze spacerow :shock: :;230
2) posadzic roslinki cienio-lubne.Czyli jakies 2-3 male iglaczki,hosty i paprocie,przykryc ziemie folia,nasypac kory i zgadnij co jeszcze???
Nazbierac szyszek i wysypac.Zrobic ogrodeczek a'la Jule ,bo bardzo mnie sie te szyszki u Ciebie podobaja ;:65 ;:224
Nie masz pojecia jak bardzo i chcialabym cos podobnego u siebie...wiec bardziej sie przychylam do opcji nr 2 ;:108
Ale to na wiosne,na zime juz nic nie będę robic,niech tam sobie sa te resztki petuni,astry zaczynaja kwitnac,tej jednej biednej dalii ,ktora sie ostala i tak sie pewnie nie doczekam... (wiem wiem,kwitna w drugim roku sadzenia)

Emus w planie jest usuniecie kiedys tych plytek,tylko kto to wie kiedy ;:224
Maz myslal,zeby sciagnac te plytki i wysypac ziemia,a na to posiac trawe.Te plytki sa w miejscu wychodzenia z tarasu do ogrodu wiec pomysl meza mi sie podoba,,,z jednym malym "ale" :;230
Bo ja bym zrobila ladna sciezke od tarasu do ogrodu,a tam gdzie by miala byc trawa bylyby piekne dwie rabatki po obu stronach :;230
No,ale co na to maz to nie wiem,pewnie bedzie wzdychal,prychal i staral sie mnie od tego pomyslu odwiezc,bo dla niego najbardziej wszedzie pasuje trawa ;:14 ;:14
Awatar użytkownika
kozino
1000p
1000p

Post »

Ha a skąd ja to znam :D Ja mojemu też muszę trawnik skracać bo by wszystko tylko kosił :D
Pozdrawiam, Emka
Ogród
Awatar użytkownika
Isskaa
500p
500p
Kontakt:

Post »

No widzisz,to mnie rozumiesz..
Jezuu,co ja sie nagadalam co by z przodu miec ta jedna rabatke..to glowa boli..
On chcial tam wszedzie trawe!!!
I tak ma jeden pomysl (o ktorym juz kiedys tutaj wspominalam) ze ogrodek z przodu domu bedzie polaczony w jedna wielka calosc,a tam gdzie teraz mam plytki chodnikowe od drzwi frontowych do furtki wyjsciowej chce polozyc krazki z drzewa i wszedzie na okolo trawa,zadnych kwiatow..
Podoba mi sie pomysl z drzewem,ale to,ze bez kwiatow to juz nie,nie zgodze sie na to,nie ma bata ;:224
Awatar użytkownika
kozino
1000p
1000p

Post »

Tak trzymaj, kwiaty muszą być :!: :D
Pozdrawiam, Emka
Ogród
Awatar użytkownika
Isskaa
500p
500p
Kontakt:

Post »

No ba!
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Isia, wsadz sobie dwa iglaczki i hosty ... z paprociami bym sie zastanowila, bo to dranstwo jak sie rozpanoszy, to horror. Tez mialam na rabacie przed domem, wszystko mi to-to zadusilo :roll: A do tego, walnij sobie dwie kepy bialych niecierpkow jak u mnie. One sa calutki rok na okraglo, do tego lubia cien - u mnie sie pala troche i nie za ciekawie wygladaja biedne. Zasyp cienka warstwa kory i na to szyszki - jak kora zasypiesz, to z szyszkami nie bedziesz musiala sie spieszyc i mozna systematycznie zbieraz a taka bialo-zielona rabata robi wrazenie.
Awatar użytkownika
Isskaa
500p
500p
Kontakt:

Post »

Julus dziekuje ;:196
Nie pomyslalam,ze paprocie tak sie moga pozniej rozpanoszyc,faktycznie,pozniej to wyplewic to bedzie problem.
A o niecierpkach pomysle,bo rzeczywiscie te biale kepy u Ciebie wygladaja pieknie. ;:108
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”