Lawenda w uprawie metodą prób i błędów
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Re: Lawenda na próbach i błędach
Mnie tak zaciekawiło to sadzonkowanie, że nawet ja yutube zawędrowałam,
ale niestety nie znam angielskiego, a bardzo mnie zaciekawiło w czym ta kobieta z filmiku moczy sadzonki kocimiętki i lawendy
http://www.youtube.com/watch?v=luL3DdjS ... re=related
ale niestety nie znam angielskiego, a bardzo mnie zaciekawiło w czym ta kobieta z filmiku moczy sadzonki kocimiętki i lawendy
http://www.youtube.com/watch?v=luL3DdjS ... re=related
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
Mi kiedyś udało się 100% ukorzenić;) Odłamaną jesienią gałązkę wsadziłam do ziemi obok, Wiosną była już ukorzeniona roślina.
- Lorrie
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 maja 2009, o 13:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Ja również kiedyś podczas plewienia niechcący złamałam kawałek Lawendy. Szkoda mu było wyrzucić więc wsadziłam to w ziemię. Teraz mam pikną Lawendę. Było to w sierpniu 

- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
W sierpniu w ogóle dużo sadzonek się ukorzenia bo jednak jest to miesiąc ciepły,
bezproblemowo właśnie w sierpniu ukorzeniają się pelargonie,
dosłownie w ciągu paru dni przy takiej upalnej pogodzie jak jest teraz.
Z tym, że my mówimy o dużych ilościach sadzonek z lawendy.
Być może właśnie też w sierpniu trzeba to robić
bezproblemowo właśnie w sierpniu ukorzeniają się pelargonie,
dosłownie w ciągu paru dni przy takiej upalnej pogodzie jak jest teraz.
Z tym, że my mówimy o dużych ilościach sadzonek z lawendy.
Być może właśnie też w sierpniu trzeba to robić

Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
To jest świetna myśl, sierpień, bo po obejrzeniu Waszych fotek naszła mnie myśl, żeby chociaż strumyk lawendowy zrobić wzdłuż płotu 

Ja też doszłam do wniosku, że najlepsze są sadzonki sporządzane w sierpniu z tegorocznych, lekko zdrewniałych przyrostów.I najlepiej nie żałować, tylko wybrać takie dorodne przyrosty, które mają grube, mięsiste łodyżki.Tylko po ukorzenieniu trzeba chyba zimować w chłodnym, jasnym pomieszczeniu (tak robiła znajoma), nie wiem czy przetrzymają w gruncie 

-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 lis 2009, o 20:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jeżeli nie ma dużo tych sadzoneczek to po prostu trzeba je przykryć słoikiem,niech sobie tak siedzą do czasu aż zaczną w przyszłym roku wyraźnie róść.Nie ruszać wcześniej, ani nie wietrzyć,dadzą sobie radę.Jedynie zaplanować miejsce mało nasłonecznione i żeby nas nie denerwował widok szklanych słoików.
Halina
-
- 200p
- Od: 30 lip 2011, o 15:05
"Mnie tak zaciekawiło to sadzonkowanie, że nawet ja yutube zawędrowałam,
ale niestety nie znam angielskiego, a bardzo mnie zaciekawiło w czym ta kobieta z filmiku moczy sadzonki kocimiętki i lawendy"
W roztworze ukorzeniacza. Pokazała ukorzeniacze w płynie, w żelu i w proszku. Mówiła, że przed zanurzeniem w proszkowym ukorzeniaczu zwilżyć łodyżkę.
ale niestety nie znam angielskiego, a bardzo mnie zaciekawiło w czym ta kobieta z filmiku moczy sadzonki kocimiętki i lawendy"
W roztworze ukorzeniacza. Pokazała ukorzeniacze w płynie, w żelu i w proszku. Mówiła, że przed zanurzeniem w proszkowym ukorzeniaczu zwilżyć łodyżkę.
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 20 sty 2011, o 17:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Od roku mieszkam na wsi i mam duży ogród i od razu też przystąpiłam tu do eksperymentów lawendowych. W ich wyniku mam w ogrodzie lawendę w czterech stadiach rozwoju:
1. 3 krzaczki kupione rok temu w czerwcu w doniczkach i przesadzone do gruntu - to moje najstarsze pokolenie
2. ok. 50 młodych sadzonek, uzyskanych z nasion wysianych w lutym do doniczki
3. ok. 20 sadzonek pozyskanych z ukorzenionych pędów przycinanych w marcu krzaczków z p. 1
4. 8 krzaczków kupionych w tym roku w doniczkach
Zdecydowanie najpiękniejsze są te z p. 2, ale też najbardziej żmudna była droga do ich uzyskania. Chętnie podzielę się swoim doświadczeniem i chętnie posłucham o Waszych doświadczeniach.
Będę wkrótce robić sadzonki z tych ładnych siewek, bo mam zamiar z łysego pola, które mam tu za ogrodem zrobić pole lawendowe.
Pozdrawiam
1. 3 krzaczki kupione rok temu w czerwcu w doniczkach i przesadzone do gruntu - to moje najstarsze pokolenie
2. ok. 50 młodych sadzonek, uzyskanych z nasion wysianych w lutym do doniczki
3. ok. 20 sadzonek pozyskanych z ukorzenionych pędów przycinanych w marcu krzaczków z p. 1
4. 8 krzaczków kupionych w tym roku w doniczkach
Zdecydowanie najpiękniejsze są te z p. 2, ale też najbardziej żmudna była droga do ich uzyskania. Chętnie podzielę się swoim doświadczeniem i chętnie posłucham o Waszych doświadczeniach.
Będę wkrótce robić sadzonki z tych ładnych siewek, bo mam zamiar z łysego pola, które mam tu za ogrodem zrobić pole lawendowe.
Pozdrawiam

To ja bardzo poproszę o rady dotyczące wysiewu i pielęgnacji siewek oraz sadzonkowania.
-
No ale konkretnie, o co pytasz?
Jak długo kiełkują wysiane nasiona, co trzeba zrobić, żeby jak najwięcej siewek przetrwało?
Jak najskuteczniej ukorzeniać?
a ja mam pytanie gdzie kupujesz nasiona lawendy i czy mozna samemu zbierac nasiona z lawendy?
-
Najpierw z nasion. Moje kiełkowały bardzo długo i bardzo nierówno. Najpierw paczuszka z nasionami siedziała w lodówce (od 22 lutego - 3 tygodnie). Potem wysiałam i po kilku dobrych tygodniach dopiero zaczęło coś wyłazić - cienkie delikatne stworkii. Gdybym nie wiedziała, że to ma trwać tak długo, to dawno bym wywaliła. A te siewki to naprawdę na początku wyglądają, jakby nie chciały żyć.Trzeba pilnować, żeby nie miały za "duszno", bo wtedy może pojawić się pleśń. No i za mokro w ogóle nie lubią. Jak już roślinki są silniejsze, to trzeba poprzesadzać do pojedynczych pojemników i znów czekać. Cierpliwość, cierpliwość, cierpliwość - najważniejsza przy wysiewie lawendy.hiacynta pisze:Jak długo kiełkują wysiane nasiona, co trzeba zrobić, żeby jak najwięcej siewek przetrwało?
A co do ukorzeniania, to próbowałam na razie tylko dwóch sposobów:
1. sadzonki zdrewniałe pobrane zimą i wsadzone do mokrego piasku, postawione na parapecie - 100% niepowodzenia.
2. sadzonki zdrewniałe pobrane wczesna wiosną, maczane w ukorzeniaczu w proszku, wsadzone do skrzynki z ziemią i trzymane w nieogrzewanym tunelu - owszem, ukorzeniły się, ale nie wszystkie i efekt końcowy nie jest zachęcający (pokażę zdjęcia).
I tyle na razie moich doświadczeń.
Nasiona lawendy dostałam w lutym, dwie paczuszki kupione w zwykłym sklepie na stoisku z nasionami. Ważne żeby to była ta "prawdziwa" lawenda, czyli wąskolistna, zwana leż lekarską. Są też w sprzedaży różne ozdobne odmiany, ale z tymi nie mam żadnych doświadczeń, interesuje mnie na razie tylko Lavandula angustifolia.Filigranowa27 pisze:a ja mam pytanie gdzie kupujesz nasiona lawendy i czy mozna samemu zbierac nasiona z lawendy?
Słyszałam, że lawenda ładnie się sama rozsiewa, ale u mnie to nie miało miejsca, bo ścięłam kwiaty z tej kupionej w zeszłym roku. Ale chyba w tym roku spróbuję, zostawię kwiaty na którymś krzaczku i sprawdzę, czy się porozsiewa.
Bardzo dziękuję, na pewno będę wystrzegać się opisanych błędów