Nowy ogród Jacka 2010/11
- aleksanderk
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 lip 2009, o 19:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Nowy ogród Jacka 2010/11
Piękna ta rabata niebieska ,sporo roślin tam zgromadziłeś .Napisałeś ze przegorzanom za mokro , A u mnie wyrosły całkiem dorodne ,czy ścinasz je na suche zimowe bukiety .
- tu.ja
- Od: 21 lip 2008, o 09:18
Też lubię wszelkie odcienie niebieskiego w ogrodzie. I wbrew pozorom sporo kwiatów kwitnie w kolorze blue lub ma liście niebieskoszare. Pierwszy raz spotkałam się z nicandrą physalodes. To w naszych warunkach chyba roślina jednoroczna. Czy rozsiewa Ci się?
-
- Od: 13 lip 2009, o 20:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witaj Jacku! Nie wiem , dlaczego narzekasz na swój aparat... Uważam,że portrety wychodzą wspaniale (np. przegorzan czy czarnuszka), tak samo ujęcia całości są świetne (np. rabata z rozchodnikami). Co prawda i obiekty są wyjątkowo wdzięczne...
Mnie oczywiście wielką przyjemnośc sprawiło oglądanie białych kwiatów i żółtych. Wiesz,że nie mam dzielżanów...? To jakieś niedopatrzenie z mojej strony.
Mnie oczywiście wielką przyjemnośc sprawiło oglądanie białych kwiatów i żółtych. Wiesz,że nie mam dzielżanów...? To jakieś niedopatrzenie z mojej strony.
- JacekP
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
Agnieszko, zainspirowałaś mnie do poczytania o przegorzanach
Może masz rację - mój przegorzan to pospolity a nie ruski
Trudno znaleźć dobry opis porównawczy, a rośliny są bardzo podobne. Więcej dowiedziałem się w internecie o pożytkach pszczelich niż cechach botanicznych (pszczelarze lubią przegorzany bardziej niż ogrodnicy
).
Dzięki Tobie zidentyfikowałem swojego drugiego przegorzana - to kulisty
. Jest wyższy (2m) i ma szare kwiatostany. Dowiedziałem się, że różnią się terminem kwitnienia; najpierw kulisty, potem kolejno: węgierski, pospolity i ruski. Więc jak masz 3 gatunki, może to być wskazówka. Jestem ciekawy jakie masz i chętnie się wymienię nasionkami
Zwłaszcza węgierski, by mnie interesował, bo ma główki białe.
Krysiu, myślę, że takie zestawienie biały-niebieski-różowy może być bardzo ciekawe. Ja bym jednak dokonał jeszcze jednego rozgraniczenia; czy mają być pastele czy jaskrawe kolory? Łatwiej będzie zestawić spokojniejsze róże z lawendowymi niebieskościami. Drugi sezon zabawy z kolorami skłania mnie do refleksji, że tylko białą rabatę jest łatwo skomponować. Albo coś jest białe albo nie
Inne kolory mają masę odcieni, które już niekoniecznie harmonizują ze sobą
Skłaniam się do traktowania nasadzeń kolorystycznych bardziej jako klucza niż harmonijnej kompozycji.
Pobiegłem do ogrodu sprawdzić, czy mam rozchodnik 'Brillant' i sądząc po wysokości - mam. Czyli to mój najstarszy rozchodnik nie do zdarcia (jest co najmniej 30 lat w ogrodzie
)Tak jak piszesz - żadne zalanie a tym bardziej susza nie są dla niego groźne. Przy okazji stwierdziłem, że dopiero we wrześniu rozchodniki pokażą się w pełnej krasie, bo sporo w pąkach. Zaleta nie do przebicia rozchodników wielkich - zdobią ogród aż do kwietnia
Olku, przegorzany lubią przepuszczalną i raczej suchą glebę i słoneczne stanowiska. W starym ogrodzie świetnie się nasiewają, a tu w nowym ledwo, ledwo się przyjmują i są mizerne. Tym bardziej, że lato mokre i mało słońca. Czasem ścinam na suche bukiety ale w tym roku mam tylko jeden kwiatostan to wolę zostawić, by się rozsiał. Zresztą wolę suche bukiety za oknem w ogrodzie i zostawiam co ładniejsze suche łodygi kwiatów i traw do wiosny.
Tu.ja, nikandrę mam pierwszy rok. Ponoć się bardzo sieje, na co liczę, bo nie trzeba będzie zbierać nasion. Ale zbiorę dla Ciebie, jeśli chcesz
Tak, to roślina jednoroczna.
Tamaryszku, mam powody, by narzekać na mój aparat, bo nie łapie ostrości na drobnych kwiatkach o koronkowej budowie. Nawet ich nie pokazuję, bo są niewyraźne. Np. posłonki, kokorycze, mazus, drobne przetaczniki i inne. Póki się nie rozrosną i nie będzie większych plam, nie mogę ich pokazać.
Dzielżany polecam, są cudowne

Dzięki Tobie zidentyfikowałem swojego drugiego przegorzana - to kulisty

Krysiu, myślę, że takie zestawienie biały-niebieski-różowy może być bardzo ciekawe. Ja bym jednak dokonał jeszcze jednego rozgraniczenia; czy mają być pastele czy jaskrawe kolory? Łatwiej będzie zestawić spokojniejsze róże z lawendowymi niebieskościami. Drugi sezon zabawy z kolorami skłania mnie do refleksji, że tylko białą rabatę jest łatwo skomponować. Albo coś jest białe albo nie

Pobiegłem do ogrodu sprawdzić, czy mam rozchodnik 'Brillant' i sądząc po wysokości - mam. Czyli to mój najstarszy rozchodnik nie do zdarcia (jest co najmniej 30 lat w ogrodzie

Olku, przegorzany lubią przepuszczalną i raczej suchą glebę i słoneczne stanowiska. W starym ogrodzie świetnie się nasiewają, a tu w nowym ledwo, ledwo się przyjmują i są mizerne. Tym bardziej, że lato mokre i mało słońca. Czasem ścinam na suche bukiety ale w tym roku mam tylko jeden kwiatostan to wolę zostawić, by się rozsiał. Zresztą wolę suche bukiety za oknem w ogrodzie i zostawiam co ładniejsze suche łodygi kwiatów i traw do wiosny.
Tu.ja, nikandrę mam pierwszy rok. Ponoć się bardzo sieje, na co liczę, bo nie trzeba będzie zbierać nasion. Ale zbiorę dla Ciebie, jeśli chcesz

Tamaryszku, mam powody, by narzekać na mój aparat, bo nie łapie ostrości na drobnych kwiatkach o koronkowej budowie. Nawet ich nie pokazuję, bo są niewyraźne. Np. posłonki, kokorycze, mazus, drobne przetaczniki i inne. Póki się nie rozrosną i nie będzie większych plam, nie mogę ich pokazać.
Dzielżany polecam, są cudowne

- e-genia
- Od: 5 wrz 2008, o 19:01
Jacku piękne portrety robisz swoim kwiatom i widzę że dziś na niebiesko .
Genia
Genia
Największą przyjemność sprawiło mi oglądanie dzielżanów
Moje to tegoroczne nabytki, więc dopiero zaczynają nieśmiało kwitnąć
A tu miałam przedsmak przyszłorocznych widoczków 

Moje to tegoroczne nabytki, więc dopiero zaczynają nieśmiało kwitnąć

- JacekP
Witaj Geniu
Bardzo dziękuję
Staram się pokazywać najładniejsze zdjęcia
Niebieska rabata w przyszłym roku będzie bardziej efektowna, bo ostatnio sporo na niej sadziłem. Chciałbym, by była niebieską wyspą odznaczającą się wyraźnie od innych kolorów
Siberio, też mam od niedawna dzielżany i jestem pod ich urokiem. Zwłaszcza że kwitną po innych letnich kwiatach. Szybko rosną więc w przyszłym roku będziesz miała duże krzaki. Specjalnie dla Ciebie jeszcze jedno ujęcie z dzielżanami

Niebieska rabata w przyszłym roku będzie bardziej efektowna, bo ostatnio sporo na niej sadziłem. Chciałbym, by była niebieską wyspą odznaczającą się wyraźnie od innych kolorów

Siberio, też mam od niedawna dzielżany i jestem pod ich urokiem. Zwłaszcza że kwitną po innych letnich kwiatach. Szybko rosną więc w przyszłym roku będziesz miała duże krzaki. Specjalnie dla Ciebie jeszcze jedno ujęcie z dzielżanami

- FRAGOLA
- 1000p
- Od: 4 cze 2010, o 09:34
U mnie przegorzan w ogóle nie chce rosnąc.Wiosną wyszły z ziemi dwa listki i tyle jest do tej pory.
Chyba muszę go gdzie indziej przesadzic
Ładniutki ten bordowy dzielżan
Chyba muszę go gdzie indziej przesadzic

Ładniutki ten bordowy dzielżan

- kogra
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
Jacku a co robisz z lobelia.
Traktujesz jako jednoroczną czy wykopujesz i zimujesz w piwnicy.
Próbowałam swoją przezimować w piwnicy, ale nie przetrwała.
Traktujesz jako jednoroczną czy wykopujesz i zimujesz w piwnicy.
Próbowałam swoją przezimować w piwnicy, ale nie przetrwała.
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- christinkrysia
- Od: 26 maja 2006, o 18:37
Po Twych wywodach na temat Przegorzana zasiałeś u mnie niepokój ... jaki Przegorzan u mnie rośnie ?
Biorę pod uwagę 2 - pospolity i kulisty ale nie mam do czego porównać a jak zaczęłam go uprawić to faktycznie naczytałam sie o pożytkach dla pszczół i koniec na tym...
W tym roku liście niezbyt zdrowe chyba po raz pierwszy ale nigdy go niczym nie pryskałam bo to żelazna roślina.
Kwitnie co roku obficie i teraz też . Dwa lata temu potrzebowałam dużej ilości materiału do suchych kompozycji a jego kule sa świetne. Przy okazji ścięłam go krótko nad ziemią bo często tam zapuszczała sie wnuczka. Wyobraź sobie ,ze jeszcze raz zakwitł choć na dużo niższych pędach.
Biorę pod uwagę 2 - pospolity i kulisty ale nie mam do czego porównać a jak zaczęłam go uprawić to faktycznie naczytałam sie o pożytkach dla pszczół i koniec na tym...

W tym roku liście niezbyt zdrowe chyba po raz pierwszy ale nigdy go niczym nie pryskałam bo to żelazna roślina.
Kwitnie co roku obficie i teraz też . Dwa lata temu potrzebowałam dużej ilości materiału do suchych kompozycji a jego kule sa świetne. Przy okazji ścięłam go krótko nad ziemią bo często tam zapuszczała sie wnuczka. Wyobraź sobie ,ze jeszcze raz zakwitł choć na dużo niższych pędach.
- JacekP
Fragola, może przesadzenie przegorzanu będzie wskazane, choć ja bym dał mu czas. Moje też w pierwszym roku miały tylko po dwa listki. I nie lubi przesadzania, bo ma długi korzeń palowy.
Kogra, pokazałem lobelię przylądkową, czyli jednoroczną, a pozostałe lobelie są bylinowe i dobrze zimują w gruncie. Lobelię Gerarda lekko okrywam stroiszem.
Krysiu, różnią się kolorem kwiatostanu i wysokością. To tyle zdążyłem stwierdzić z obserwacji. Przegorzan pospolity ma kolor kwiatów stalowoniebieski a kulisty - szary z nutą niebieskiego i jest dużo wyższy od pierwszego (do 2m). Ale te cechy są względne, bo może być niższy, a kolor kwiatu efektem uzyskania lepszej odmiany więc najlepiej porównać je na żywo. Też mam dylemat, czy mam przegorzan ruski, czy pospolity
Poszedłem zmierzyć główki kwiatostanu; kulisty ok.6cm, a drugi, który mam - 5cm.
Kogra, pokazałem lobelię przylądkową, czyli jednoroczną, a pozostałe lobelie są bylinowe i dobrze zimują w gruncie. Lobelię Gerarda lekko okrywam stroiszem.
Krysiu, różnią się kolorem kwiatostanu i wysokością. To tyle zdążyłem stwierdzić z obserwacji. Przegorzan pospolity ma kolor kwiatów stalowoniebieski a kulisty - szary z nutą niebieskiego i jest dużo wyższy od pierwszego (do 2m). Ale te cechy są względne, bo może być niższy, a kolor kwiatu efektem uzyskania lepszej odmiany więc najlepiej porównać je na żywo. Też mam dylemat, czy mam przegorzan ruski, czy pospolity

Poszedłem zmierzyć główki kwiatostanu; kulisty ok.6cm, a drugi, który mam - 5cm.
-
- Od: 16 lip 2011, o 12:31
Witaj Jacku
Twój ogród już mogłabym nazwać ogrodem moich marzeń,choć nie do końca go spenetrowałam.Nie dotarłam we wszystkie zakątki
Na razie mam jedno pytanie;na jednym zdjęciu ,kątem,zamajaczył mi akantusProszę,napisz,jak z nim postępujesz
.U mnie zakwitł w pierwszym roku a teraz " latam " z nim po ogrodzie i nadal same liście,a i te niezbyt okazałe
Podzielisz się doświadczeniem swoim
?

Każdy człowiek potrzebuje stale nawet pewnej ilości trosk,cierpień lub biedy,tak jak okręt potrzebuje balastu,by płynąć prosto i równo.(Arthur Schopenhauer) Pozdrawiam Mirka
Mój ci On, Mój ci On cz.2,
Mój ci on cz. 3
Mój ci On, Mój ci On cz.2,
Mój ci on cz. 3
- JacekP
Witam Cię Mirko
A ja właśnie realizuję marzenia lecz wciąż ogród niekompletny, w trakcie budowy. Kawałek po kawałku odchwaszczam, bo to podstawa, by zacząć tworzyć. Ale pomalutku i będzie zrobione
Akant, czytałem na forum, że kwitnie co drugi rok. Mój ma pierwszy rok i kwitnie ale już w starym ogrodzie nie, bo kwitł w ub. roku. Dobrze jest mieć więc kilka egzemplarzy.
U mnie rośnie w słońcu, w zwykłej ogrodowej ziemi, na zimę trochę okrywam stroiszem i tyle
Dziś zaprezentuję inne kwiaty jednoroczne, bo już trochę ich pokazywałem z niebieskiej rabaty.
Świetnie wypełniają wszelkie wolne miejsca po przekwitłych bylinach a zwłaszcza cebulowych:
gazanie wypełniły miejsce po narcyzach

werbena kanadyjska; tej jeszcze nie pokazywałem więc podpiszę

Akant, czytałem na forum, że kwitnie co drugi rok. Mój ma pierwszy rok i kwitnie ale już w starym ogrodzie nie, bo kwitł w ub. roku. Dobrze jest mieć więc kilka egzemplarzy.
U mnie rośnie w słońcu, w zwykłej ogrodowej ziemi, na zimę trochę okrywam stroiszem i tyle

Dziś zaprezentuję inne kwiaty jednoroczne, bo już trochę ich pokazywałem z niebieskiej rabaty.
Świetnie wypełniają wszelkie wolne miejsca po przekwitłych bylinach a zwłaszcza cebulowych:
gazanie wypełniły miejsce po narcyzach

werbena kanadyjska; tej jeszcze nie pokazywałem więc podpiszę

-
- ---
- Od: 29 cze 2009, o 13:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Mnie urzekły nagietki 

Jacku
zdjęcie z gazanią ( 2 fotka) to mistrzostwo, wspaniałe ujęcie, tylko podziwiać piękno tego kwiatka.