Ogród Soczewki cz2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Soczewka
1000p
1000p
Od: 9 mar 2010, o 10:35
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogród Soczewki cz2

Post »

Tak wygląda dziś kwiat, który rozkwitł 15 sierpnia. Muszę zaznaczyć że przez ten czas u nas kilka razy obficie padało. Fotka robiona po dzisiejszej burzy.Drugie zdjęcie - cały krzak i jak widać sporo ma pączków.
Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Monika
Zapraszam do mojego ogrodu
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

No proszę 18 róż :roll:
Jaka piękna perspektywa. Jak ja bym chciała jeszcze tyle.
Oczywiście mogę jeszcze dokupić kilka, ale już myślę bardziej o donicach.
A zostanie samej w domu to naprawdę coś pięknego :roll: ;:138
Soczewka
1000p
1000p

Post »

Gosia już mnie głowa boli od przeglądania i wybierania róż.
Znając Ciebie to jeszcze znajdziesz miejsce dla nie jednej róży,
Pozdrawiam Monika
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 20:55

Post »

Witaj Moniko! Sporo czasu spędziłam w dziś w Twoim ogrodzie... Bardzo mi się podoba, bardzo...!
Podziwiam idealny ład, także kolorystyczny. Z wielką dyscypliną komponujesz rośliny , kamienie... efekt jest olśniewający. Jasny żwir tak fajnie podbija kolory. Biały zakątek uroczy!
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Tak wygląda dziś kwiat, który rozkwitł 15 sierpnia. Muszę zaznaczyć że przez ten czas u nas kilka razy obficie padało. Fotka robiona po dzisiejszej burzy.Drugie zdjęcie - cały krzak i jak widać sporo ma pączków.
Miniczko, zgubiłam się , jak ona się nazywa.
Mnie też głowa boli, ale już wybrałam rózyczki. :tan
Nie wiem jak to jest z tymi Edenkami i od czego to zależy kiedy kwitnie ? Dlaczego moja nie ma pąków na drugie kwitnienie ?
:cry:
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2009, o 18:22

Post »

Moniko, wczoraj szukałam nasionek, które dla ciebie wysuszyłam, ale mój M. przyznał się, że je wyrzucił ;:14 Nie wiedział co to jest więc wywalił :roll:
Niestety róży już w ogrodniczym nie ma, ale dziewczyny zapewniły mnie, że w przyszłym roku będą sprowadzać duże ilości i wiele nowych róz, więc nie rozpaczam Jesienne zakupy też niewielkie, tylko wielkie chciejstwa :wink:
Ogród - moje miejsce na ziemi
Zapraszam serdecznie - moje linki
Pozdrawiam, Dorota
KOCI-MIENTKA
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 20 sie 2011, o 13:32

Post »

Witaj! Wspaniały masz ogród Soczewko - jak Polska "ciągle w budowie" :roll: Podoba mi się tu tak wiele, ale najbardziej chyba to "podbijanie" kamyczkami. Pod nimi jest folia czy goła ziemia? A jak zmieniasz zdanie w sprawie nasadzeń, to rozgrzebujesz kamyczki, żeby przesadzić coś? :wink:
Soczewka
1000p
1000p

Post »

Izo ład i porządek mówisz, przecież wiesz że pokazujemy ogród od najlepszej strony a niedoskonałości omijamy. U mnie jest podobnie. Myślałam, że podczas urlopu uda mi się jeszcze kilka rzeczy zrobić, ale ciągłe wyjazdy lub niekorzystna aura całkowicie pokrzyżowały plany. Urlop dobiega ku końcowi a ja nic nie zrobiłam, ale może i dobrze bo od tego są urlopy by się lenić. Po drugie zbliżająca się jesień trochę mnie zniechęca do działania. Rośliny już nie zachwycają swą zielenią a przez ciągłe opady deszczu niektóre dostają choroby grzybicze.
Zakwitł hibiskus i jesienne anemony. W tle już widać pożółkłe liście leszczyny.
Obrazek Obrazek

Majeczko róża o którą pytasz to Aladdin Palace. Bardzo ją lubię bo ma cechy pożądane przeze mnie. Jest niska i jak kwitnie cała jest obsypana kwiatami. Bardzo mi przypadły do gustu tego typu róże. Inna ulubienicą jest Barleburg Castle.

Obrazek Obrazek

Jeśli chodzi o Twoje Edenki to chyba prześladuje Cię pech. Mam nadzieję, że ta sprowadzana z Francji okaże się tą właściwą.
Muszę przyznać, że moja mnie pozytywnie zaskoczyła ponieważ wiele dziewczyn narzeka na swoje. Wyczytałam gdzieś,że one pokazują co potrafią dopiero po trzech latach. Moja rośnie w ciężkiej gliniastej ziemi i widać jej to odpowiada. Podobno różom bardzo odpowiada tego typu gleba. Rozmawiałam ze znajomą ze szkółki na temat wyglądu korzeni róż. Jeśli gleba jest żyzna gliniasta wówczas korzenie rozrastają się na boki natomiast gdy gleba będzie zbyt lekka i przepuszczalna, łatwo tracąca wilgoć róża może wtedy wytworzyć jeden długi korzeń (tak jak opisywała jedna z dziewczyn w wątku Moni -Vertigo).

Dorota zrobimy wymianę w następnym roku :D Moje chciejstwa od oglądania róż też coraz większe i mocno się zastanawiam czy by przypadkiem nie wstrzymać się z większością zakupów do wiosny. Mniejsze prawdopodobieństwo, że nie przemarzną i kopczykowania mniej.

Koci-Miętko fajnie, że Ci się podoba, zapraszam częściej. A ogród jeszcze będę długo ulepszała, pogodziłam się z tym że się nie da raz a porządnie. Ciągle coś nowego wpada do głowy.
Pod kamykami jest folia a jak chcę coś dosadzić odgarniam kamienie, wycinam dziurę. Niezbyt przyjemne ale wolę już tak niż cały sezon poświęcać na pielenie.
Pozdrawiam Monika
Soczewka
1000p
1000p

Post »

Moje bielaski
Iceberg ma piękne kwiaty ale pokrój krzaka mnie rozczarował. Coś jej stanowisko nie służy i ma tendencję do wypuszczania dzikich pędów. Zobaczymy jak będzie się sprawowała w następnym roku. Jeśli nadal będzie się ociągała będę musiała ją przesadzić w inne miejsce.

Obrazek Obrazek

Aspirina chyba jest najpiękniejsza w pąkach i Alabaster ma bardzo intensywny zapach
Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Monika
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moniczko, dziękuję za pamięć. Nie znam się na korzeniach róż, ale to co znajoma powiedziała wydaje się jasne. ;:196
Wiesz naprawdę mam pecha do Edeneki. Najpierw Cesar, teraz jakaś żóło-czerwona. Ostatnia deska ratunku to oryginał z Francji.
Jest okazja to pomyślałam, że zamówię.

Aladdin Palace - gdzieś w szkółkach ją widziałam. Poulsenka, ta seria pałacowa jest właśnie niska i dobra na przód rabaty.
Mam jedną zapisaną do zakupu na wiosnę , to i tą dopiszę bo jest naprawdę ładna.
Jak zwykle piekne różyczki pokazujesz. ;:180
Soczewka
1000p
1000p

Post »

Ja teraz zamówiłam Romantic, Spring, Gracefull i Ledreborg
Pozdrawiam Monika
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moniko, lubisz róże Poulsena. Będę ciekawa na wiosnę jak będą kwitły.
Czy Tobie te róże chorują ? Obejrzałam na stronie Poulsena , bardzo ładne.
Masz jakieś dobre miejsce na zamówienie tych róż.
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Monia znajdę miejsce w doniczkach :D
No, ale nie jest nic powiedziane.
Zaczęłam etap, że jak mi cos nie pasuje to wynocha.
Nie wierzyłam, że do tego dojdzie. :D
iga23
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2008, o 20:26
Kontakt:

Post »

Każdy już to przerabiał, ale uprzedzam serce boli, i trwa to długo. Każdą roślinkę dwa razy oglądałam, kilka odłożyłam , a i tak w następnym roku wyleciały. :roll:
Awatar użytkownika
Lady-r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 3 lis 2006, o 12:35

Post »

Też rozpoczęłam etap wyrzucania tego co jest brzydkie poza kwitnieniem. ;:145 Bo szczególnie teraz jest brzydko tylko żurawki ratują sytuację. :wink: I już parę nowych upatrzyłam u Igi. :heja
pozdrawiam Ania jestem na etapie wymieniania tego co mi się trafiło na to co mi się podoba ;)
Mój ogródek cz.1
Zadbajmy o zdrowie Moje domowe Ogródek Lady-r po przerwie
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”