Witam

Różowa Polka też nie dawała mi spokoju, jeszcze raz przejrzałam zdjęcia i zwróciłam uwagę na budowę kwiatka...chyba zidentyfikowałam oszusta

popołudniu przyjrzałam się dokładnie i...Polka zarosła mi całe przęsło siatki, obok rośnie leniwie White New Dawn, a za nią William Morris
http://www.helpmefind.com/rose/l.php?l=21.149127 , wkopany wiosną tego roku. Sadzonka była duża i teraz wypuściła dość długie pędy, zakończone wiechą pąków. Jeden długaśny żartowniś wplątał się w Polkę i sztuczka mu się udała, zagrał Polkę
Tosia cola chyba się już zagotowała

miło posiedzieć upalnym wieczorkiem, zapraszam na kolejne klachy
Jadzia zawilec masz zarezerwowany.
Spotkanie, jak zwykle, nieco przykrótkie

chociaż siedziałyśmy do ciemnej nocy.
Wyszło na to, że duża Polka powtórzyła kwitnienie jedynie dwoma kwiatkami, za to wypusciła mnóstwo długopędów. Patyki na pewno się znajdą, zapraszam
Kasiu pewnie na północy hibiskusy niemodne, a na południu dość popularne. One znakomicie kiełkują i szybko rosną, więc pewnie rozpowszechniaja się metodą siewu

tak przynajmniej dzieje się w moich ROD.
U mnie żadna roślina nie ma pełnego słońca, dookoła drzewa

przy drodze, u sąsiadów i u mnie. Jesienią obetnę gruszę, więc będzie trochę jaśniej. Róże dają sobie radę, choć na pewno kwitłyby obficiej w bardziej słonecznym ogródku.
Danusiu masz rację, białe dzwoneczki to powojnik Alba. Mam dwa egzemplarze, oba tegoroczne, ale kwitną nieprzerwanie od dwóch miesięcy. Ciekawa jestem, jak duże urosną, źródła podają jeden metr, pasowałoby mi
Sangwinario witam

oglądałam Twoje chryzantemy, same śliczności. Mój ogródek czeka kolejny remont, więc na razie się nie skuszę.
Krysiu Polkę i Grahama kupowałam jako pnące (pomarańczowa i żółta) i zidentyfikowałam dopiero na forum. Z obu jestem zadowolona, zwłaszcza, że też lubię słoneczne barwy.
Majka jak się okazało, pod Polkę podszył się William

ale Polka i tak zmienną jest

pierwsze kwiaty miała niezgrabne, kolejne juz pięknie wypełnione. Kolor też, z brudnego przebarwił się na piękny lodowy pomarańcz.
Izka bardzo dziękuję, ale nie skorzystam. Jeden New Dawn mi wystarczy, a właściwie mam jeszcze drugiego -białego. Energią nie dorasta pierwszemu do pięt
Po dwóch miesiącach kończy kwitnienie Błękitny Anioł i Purpurea Plena Elegans. Wciąż kwitnie Viola, Polish Spirit i bylinowe -Alba, Sizaja Ptica, Pamiat Serca, Alionushka, Arabella, Bluish Violet. Wszystkie, co prawda młodziaki, ale znakomicie sobie radzą.
Powiem Ci w sekrecie, że u mnie mała Heidi nie kwitnie i jest juz golusieńka. Za to Chopichon mocarny, kwitnie, a goły tylko od pasa w dół
Gloria, ten sam kwiatek przez trzy kolejne dni
Książę, dzień po dniu
Pierwszy i jedyny tego lata kwiat bogini
Apricola we wtorek i dzisiaj
Taki Kosmos mi sie podoba
Caprice bardzo podobny do Pink Peace, ale kwiaty trzyma o wiele dłużej
Żółtek na wysokiej nodze
A to miała byc Princessa Aleksandra of Kent. Pierwszy kwiatek przypominał Grahama, a teraz czupiradło...
I nareszcie

w moim ogródku pojawiły się pierwsze kwiaty milina
A tak w ogóle...to ten upał nas wykończy