Mój ogród -koci raj.

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
dangar1
500p
500p
Od: 10 kwie 2011, o 20:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mój ogród -koci raj.

Post »

dkny pisze:Cieszę się, że mogłam oglądnąć kolejny ogórd, którego właścicielką jest miłośniczka iglaczków w wersji mini. Nowa rabata wygląda super! Widzę, że pojawiła się na niej również jodła Aurea. Też się na nią skusiłam w tym roku. Czytałam o niej sprzeczne opinie: raz, że nie lubi zbytnio słońca, innym razem- że powinna rosnąć właśnie w nasłonecznionym miejscu. Na pewno trzeba będzie ją osłonić na zimę, prawda?
A swoje lobelie czerwono kwitnace przykrywasz na zimę?
Mam pewne doświadczenie z delikatnymi iglakami z cieplejszych klimatów. Mam świerk sitkajski i jodłę hiszpańską./ Obydwa zawsze przykrywam zimą. Jodła czasami trochę przemarznie, zwłaszcza czubki pędów. Posadziłam je wśród innych roślin, w zaciszu, więc są w miarę bezpieczne, niemniej trzęsę się o nie w bezśnieżne zimy, bo wtedy zagrożenie jest większe.
dangar1
500p
500p

Post »

Wczoraj wróciłam z jednodniowej wycieczki na targi ogrodnicze do Ołomuńca. W sumie jestem rozczarowana. Iglaków bardzo mało, w tym opisane po czesku. Jak pytałam o łacińskie nazwy to sprzedająca robiła wielkie oczy i powiedziała, że nie rozumie. Polscy wystawcy okazali się bardziej profesjonalni, bo przynajmniej mają nazwy roślin i większy asortyment. Nabyłam trochę jeżówek, parę rzadszych krzewów i cudo! buka Mercedes. Sprawił mi on największą radość. :heja

Fotki będę nie wiem kiedy, bo mnie czas goni. Muszę znaleźć miejsca dla nowych nabytków. Na dodatek wycięliśmy stary, spróchniały orzech. został tylko pień, który musimy skrócić do zdrowego drzewa, bo noszę się z zamiarem jego odtworzenia. teraz jest dużo słońca w tyle ogrodu, ale to miejsce straciło swój klimat. :( Przyjdzie trochę poczekać aż odrośnie na nowo.
Awatar użytkownika
imwsz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2011, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

No, no języczka faktycznie jest ogromna. Co do ślimaków - przeczytałam na forum, ze dobre jest rozsypanie wokół rośliny suchych, pokryszonych skorupek od jajek.
I kolejne zakupy zrobione ;:138
Awatar użytkownika
dkny
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2009, o 18:55

Post »

dangar1 pisze:Posadziłam je wśród innych roślin, w zaciszu, więc są w miarę bezpieczne...

A stanowisko dla jodły dałaś słoneczne? Ile lat już ją tak zimujesz?
Awatar użytkownika
Joyce
100p
100p
Od: 8 cze 2010, o 10:25
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

imwsz pisze:Co do ślimaków - przeczytałam na forum, ze dobre jest rozsypanie wokół rośliny suchych, pokryszonych skorupek od jajek.
A ja o tym nie wiedziałam ;:223 ślimaki pożerają mi hosty ... tylko ile ja tych jajek musze pokruszyć do obsypania wokół kilkadziesięciu host :oops:
pozdrawiam Agnieszka
ogród - pasja i miłość
Awatar użytkownika
kropka010
500p
500p
Od: 28 lip 2011, o 22:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Joyce pisze:tylko ile ja tych jajek musze pokruszyć do obsypania wokół kilkadziesięciu host
oj dużo :D najlepiej to rozsypać jakieś ostre kamienie typu żwir, bo te małpy po tym nie przejdą :twisted:
... najwspanialsze piękno świata, podarował nam Bóg w kwiatach ...
Moje oczko w głowie Legnica i okolice
Pozdrawiam wszystkie ogrodoholiczki - Ania
dangar1
500p
500p

Post »

Już wszystkiego próbowałam. Nie idą do piwa. Po popiele i ostrych kamykach zasuwają jak gdyby nic. :twisted:
dangar1
500p
500p

Post »

Trochę fotek.
Obrazek

Uploaded with ImageShack.us
Obrazek

Zakupione w lipcu iglaczki zdecydowały się wypuścić jeszcze nowe pędy.
Obrazek
Obrazek

Picea abies Minuta o ile dobrze pamietam.

Obrazek

W tym roku ta hortensja ma tylko 2 kwiaty.
Obrazek

To nie ostrokrzew. To wolnorosnący, rzadki okaz berberysu.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

X_r-o
---
Od: 25 lis 2005, o 09:06

Post »

A ten berberys to nie przypadkiem berberis julianae?
dangar1
500p
500p

Post »

Nie, to nie ten berberys. Ma zupełnie inną, nieznana mi nazwę. Jak znajdę, to napiszę jak się nazywa. ostatnio wszystko gubię i nie pamiętam , gdzie kłade. ;:223
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
X_r-o
---
Od: 25 lis 2005, o 09:06

Post »

Fajna też ta wajgela na pierwszej fotce. Chyba mam podobną :)
dangar1
500p
500p

Post »

Trochę fotek.Mam nadzieję, że jeszcze ich nie pokazywałam.
Jeden z moich rudasów. Pięknie komponuje się z trawnikiem. :)
Obrazek

Obrazek

Mały rododendron znowu zakwitł.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Czekają na wsadzenie do gruntu. Na razie nie mam dla nich miejsca.Koreanki -jak na miniatury- są całkiem spore. :roll:
Obrazek

dangar1
500p
500p

Post »

Przepraszam nie odpowiedziałam:
Margo 2 Acer pal.Disectum Garnet ma po 10 latach 1 m. Jest podatny na grzyba, który atakuje korzeń. Wtedy go nie uratujesz. Straciłam już 2 egzemplarze. Mam teraz trzeciego. Jak mi padnie nie kupię następnego.

dkny- lobelie posadziłam w zeszłym roku i mi przemarzły. Zadna nie wyrosła. Te obecne zakupiłam w tym roku. Zobaczymy czy przetrwają. Jedna już jest sucha. Zjadły ją ślimaki. :evil: Moja starsza jodła hiszpańska jest w półcieniu. Teraz, po wycięciu orzecha będzie w słoncu większość dnia. Ma dużo wilgoci, a to lubi. Mam ją chyba 10 lat.
dangar1
500p
500p

Post »

Ta koreanka rośnie między agrestem a porzeczką. Na razie ma się dobrze. Niedaleko rosnie druga i ciagle żółkną jej igły, pomimo oprysków.
Obrazek

Orzech włoski wycięty. Zostało mi pół metra pnia, który strasznie ocieka sokiem. posmarowałam go maścią ogrodniczą. Martwię się czy wycięłam go we właściwym czasie i czy odrośnie od korzenia wiosną. :( przy okazji padające gałęzie połamały mi berberys na pniu i świerka serbskiego na pniu. ;:223 :evil: Cały trawnik zasypany trocinami. nie wiem czy mu to wyjdzie na dobre. Masakra!
dawidbanan
---
Od: 29 cze 2009, o 13:22

Post »

Iglaczki śliczne, choć za bardzo za nimi nie przepadam :roll:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”