Moja domowa zielenina
- Stokrotkania
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 maja 2011, o 12:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Moja domowa zielenina
Filiżankowa osłonka też całkiem niezła. 

- Anjja
- Od: 4 sie 2010, o 20:14
Zgadzam się z Anią... fajnie to wygląda:)
Pozdrawiam Anjja - Ania
Moje wątki
Moje wątki
-
- Od: 1 lut 2011, o 15:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Zastanawiam się, czy można dzbaneczniki i inne owadożerne jakoś bardziej zachęcić do rozwoju pułapek
Wykształciły te mechanizmy, bo w naturze rosną na siedliskach ubogich w związki azotowe (głównie torfowiska z bardzo słabo rozłożoną materią organiczną) - więc pewnie i w domu powinny żyć w czymś takim: im głodniej tym chyba szybciej wykształcą pułapki. W czym Twoje rosną? Czysty torf czy mieszanka ziemi torfowej?

Wykształciły te mechanizmy, bo w naturze rosną na siedliskach ubogich w związki azotowe (głównie torfowiska z bardzo słabo rozłożoną materią organiczną) - więc pewnie i w domu powinny żyć w czymś takim: im głodniej tym chyba szybciej wykształcą pułapki. W czym Twoje rosną? Czysty torf czy mieszanka ziemi torfowej?
Rosną w kwaśnym torfie, ale sama nic nie mieszałam, tylko kupiłam podłoże przeznaczone specjalnie dla dzbaneczników. Czytałam już o tym sporo, wiele osób ma problemy z dzbanecznikami bez dzbanków, to raczej wina wilgotności. Zraszam swoje przynajmniej raz dziennie, ale chyba zacznę to robić częściej, może wtedy upragnione dzbanki się pojawią 

- Anetta
- 1000p
- Od: 17 sie 2009, o 16:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dominiko jestem pena podziwu dla Twojej kolekcji owadożernych
jak również reszta roslinek tez fajna, wpadła mi w oko cudna zroślicha i fiołasek białasek 

Jako że nauczyłam się włączać opcję macro w moim aparacie, latałam dzisiaj po pokoju jak głupia, robiąc zdjęcia moim ulubieńcom
Aparat jest dość stary, więc nigdy nawet tej funkcji nie szukałam, a tu taka niespodzianka
Trzy z posianych rosiczek mają już malusieńkie kropelki
Tak malutkie, że przez lupę je oglądałam, na zdjęciu jednak widać tylko "włoski". A reszta to zielenina, którą już w większości pokazywałam, ale nie mogłam się oprzeć :P

Trzy z posianych rosiczek mają już malusieńkie kropelki

- AloesIk
- Od: 23 lut 2011, o 16:49
- Kontakt:
Zdjęcia ładne , brawa dla rosiczek
, kaktus fajnie wygląda 

- sangwinaria
- Od: 9 lip 2011, o 14:05
- Kontakt:
nauka nie idzie w las tylko w nas
ładniutkie zdjęcia mikro. Ta paskowana roślina piękna !!
ładniutkie zdjęcia mikro. Ta paskowana roślina piękna !!

- Wiktoria_W
- Od: 21 sty 2011, o 03:14
Gratuluję ślicznych rosiczek (i maluchów, i tych większych)
. Kaktusiki cudownie wyglądają na zdjęciach, hojka też super
.

- Anjja
Zdjęcia rosiczek - superowe
dla zielonych... carnosa ma ładne wybarwienie, ficusek się pięknie puszcza i kłujaczki super.

Pozdrawiam Anjja - Ania
Moje wątki
Moje wątki
- justus27
- Od: 18 mar 2009, o 18:54
Piękne zdjęcia zielonych... ;)
- sangwinaria
- Od: 9 lip 2011, o 14:05
- Kontakt:
prosze pokazac jaka jest teraz rosiczka , jestem ciekawa co z takiego maleństwa wyrośnie

Dostałam dzisiaj paczuszkę od jednego z forumowiczów
Dziękuję, Łukaszu
W ten sposób dorobiłam się fiołkowego przedszkola, wsadziłam też tam szczawik, dopóki się nie przyjmie, tylko teraz tak myślę, że chyba bez sensu będzie znowu go przesadzać, jak myślicie? W przedszkolu jeden listek z mojego fiołka.

Dostałam też hobbita, z niego się cieszę chyba najbardziej, od dawna bardzo mi się podoba
Jest też gasteria, na moje oko jakaś begonia i reo.

Dostałam też takie cudo, może ktoś podpowie co to za zieleninka i ewentualnie jak się nią zajmować?

Do tego wszystkiego dostałam jeszcze fuksję, ale w kiepskim stanie i nie wiem, czy dam radę uratować i grudnik. Teraz może głupie pytanie, ale nigdy nie miałam tej roślinki, grudnika to do wody, czy do ziemi od razu? Czy to prawda, że trzeba go wynosić na dwór, żeby zakwitł? Mogę go postawić na szafie przy oknie? Na parapecie już nie mam miejsca, a firanka chyba sprawi, że będzie mu za ciemno
sangwinaria, rosiczki ciągle malutkie, ale jest ich sporo, dziś naliczyłam 27! i coraz więcej z nich ma kropelki
Wczoraj pokazały się też dwie nowe, więc może ich jeszcze przybędzie.

Dostałam też hobbita, z niego się cieszę chyba najbardziej, od dawna bardzo mi się podoba

Jest też gasteria, na moje oko jakaś begonia i reo.

Dostałam też takie cudo, może ktoś podpowie co to za zieleninka i ewentualnie jak się nią zajmować?

Do tego wszystkiego dostałam jeszcze fuksję, ale w kiepskim stanie i nie wiem, czy dam radę uratować i grudnik. Teraz może głupie pytanie, ale nigdy nie miałam tej roślinki, grudnika to do wody, czy do ziemi od razu? Czy to prawda, że trzeba go wynosić na dwór, żeby zakwitł? Mogę go postawić na szafie przy oknie? Na parapecie już nie mam miejsca, a firanka chyba sprawi, że będzie mu za ciemno

sangwinaria, rosiczki ciągle malutkie, ale jest ich sporo, dziś naliczyłam 27! i coraz więcej z nich ma kropelki

- Anjja
paczuszka wypas...
a ta nieznajoma roślinka to Aichryson... ogólnie to sucholubek
też dzisiaj Aichrysonka dostałam tylko variegata
Grudnika ja bym dała do ziemi z piaskiem ale wiem że niektórym się ukorzenianie w wodzie powiodło...
kilka dni możesz go potrzymać luzem by końcówka przeschła wtedy większe szanse że nie zgnije i szybko puści korzonki...
a ta nieznajoma roślinka to Aichryson... ogólnie to sucholubek

też dzisiaj Aichrysonka dostałam tylko variegata

Grudnika ja bym dała do ziemi z piaskiem ale wiem że niektórym się ukorzenianie w wodzie powiodło...
kilka dni możesz go potrzymać luzem by końcówka przeschła wtedy większe szanse że nie zgnije i szybko puści korzonki...
Pozdrawiam Anjja - Ania
Moje wątki
Moje wątki
- AloesIk
- Od: 23 lut 2011, o 16:49
- Kontakt: