żywotnik filifera
- mirasek
- 200p
- Od: 12 gru 2007, o 16:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
żywotnik filifera
Wczoraj w pewnej szkółce kupiłem wg sprzedającej Pani Żywotnika Filifera - miała go w odmianie żółtej i zielonej. Czy jest rzeczywiście taka odmiana - jakich rozmiarów spodziewać się? Nie mogę nic na jego temat znaleźć w necie. Jedyny o podobnej nazwie to Żywotnik zachodni 'Filiformis' -czy to jest ten sam?
Pozdrawiam. Mirek.
Re: żywotnik filifera
Jest wiele odmian tego cyprysika.U mnie rośnie zielony w karłowatej formie - filifera nana,który rośnie bardzo wolno i po 7 latach ma około 1m szerokości i 0,7 wysokości. Jeśli nabyłeś zieloną niekarłowatą formę - pisifera filifera (bez żadnego dodatkowego oznaczenia w nazwie) to jest to wyjątkowo ładne drzewko ale wymagające sporo miejsca biorąc jego maksymalne rozmiary jakie w dobrych warunkach może po wielu latach osiągnąć - do 5m na szerokość i nawet do 8 na wysokość.Widziałem okaz o niewiele mniejszych wymiarach. Thuja Filiformis jest podobna ale osiąga znacznie mniejsze rozmiary(1,5-2 szerokości i 3-4 wysokości) i ma bardzo wolne tempo wzrostu.
- mirasek
- 200p
ale to nie cyprysik Filifera tylko żywotnik Filifera. I właśnie opis oraz rozmiary tej odmiany próbuję znaleźć w necie.
Pozdrawiam. Mirek.
Nies istnieje coś takiego jak thuja Filifera i jest to na 100% cyprysik Filifera błędnie sprzedawany jako zywotnik.
Thuja filiformis jest tylko jedna zielona w przeciwieństwie do cyprysików ,które są dostępne jako zielone albo zółte(aurea) i dość znacznie różni się od cyprysików Filifera.
tak wygląda sadzonka młodej thuji filiformis
http://www.google.pl/imgres?q=thuja+fil ... ,r:17,s:47
Thuja filiformis jest tylko jedna zielona w przeciwieństwie do cyprysików ,które są dostępne jako zielone albo zółte(aurea) i dość znacznie różni się od cyprysików Filifera.
tak wygląda sadzonka młodej thuji filiformis
http://www.google.pl/imgres?q=thuja+fil ... ,r:17,s:47
- mirasek
- 200p
Nie jestem znawcą więc się nie upieram. Wyślę jutro zdjęcia kupionej sadzonki, może więcej się wyjaśni. Dzięki za zainteresowanie tematem.
Pozdrawiam. Mirek.
-
- 200p
- Od: 24 maja 2011, o 14:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam,
Podpisuję się pod stwierdzeniem że prawidłowa nazwa to Cyprysik groszkowy 'Filifera' (jest także odmiana o złocistożółtym ulistnieniu - 'Filifera Aurea').
Kopiasta w formie roślina o luźnej koronie i dość powolnym wzroście. W wieku 10 lat osiąga 2,5 m wysokości. Starsze rośliny przybierają formę drzewiastą. Pędy cienkie, sznurowate, przewisające. Wymagania glebowe i wilgotnościowe przeciętne.
Podpisuję się pod stwierdzeniem że prawidłowa nazwa to Cyprysik groszkowy 'Filifera' (jest także odmiana o złocistożółtym ulistnieniu - 'Filifera Aurea').
Kopiasta w formie roślina o luźnej koronie i dość powolnym wzroście. W wieku 10 lat osiąga 2,5 m wysokości. Starsze rośliny przybierają formę drzewiastą. Pędy cienkie, sznurowate, przewisające. Wymagania glebowe i wilgotnościowe przeciętne.
Pozdrawiam, Wojtek
Ekspert Leroy Merlin
Ekspert Leroy Merlin
- mirasek
- 200p
Przesyłam zdjęcia mojej sadzonki kupionej jako thuja filifera.

Jeżeli to naprawdę cyprysik groszkowy to jakiej szerokości mam siepodziewać. wysokość już napisaliście ok. 2,5m.

Jeżeli to naprawdę cyprysik groszkowy to jakiej szerokości mam siepodziewać. wysokość już napisaliście ok. 2,5m.
Pozdrawiam. Mirek.
To cyprysik, nie żywotnik. A wzrost zależy czy to Filifera Nana czy Filifera. Filifera koło 8 m wysokości może mieć i jest szeroka u nasady. Filifera Nana wygląda jak niska kopa siana. 2,5 na 2,5 metra po wielu latach. Ale nie wiem czy jest możliwe określić która to odmiana po tych zdjęciach. Z tego co zauważyłem bardzo rzadko jest sprzedawana Filifera więc bardziej prawdopodobne jest, że to Filifera Nana.
- mirasek
- 200p
Czyli namieszali troszkę w tej szkółce. A wydawałoby się, że mają orientację.
Dziękuję za pomoc.
Dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam. Mirek.
- Kasiach
- 10p - Początkujący
- Od: 28 lis 2010, o 18:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
zywotnikiem podobnym troszkę(tez ma sznurkowate gałązki) do chamaecyparis pisifera"Filifera" jest odmiana Wipcord. Zresztą jest to zywotnik olbrzymi:)))
poluję teraz na Wipcorda szczepionego na pniu:D
a w szkółce faktycznie zamieszanie..pomylić cyprysika z tuja???
poluję teraz na Wipcorda szczepionego na pniu:D
a w szkółce faktycznie zamieszanie..pomylić cyprysika z tuja???
Kasia