żywotnik filifera

Drzewa ozdobne
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
mirasek
200p
200p
Od: 12 gru 2007, o 16:29
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

żywotnik filifera

Post »

Wczoraj w pewnej szkółce kupiłem wg sprzedającej Pani Żywotnika Filifera - miała go w odmianie żółtej i zielonej. Czy jest rzeczywiście taka odmiana - jakich rozmiarów spodziewać się? Nie mogę nic na jego temat znaleźć w necie. Jedyny o podobnej nazwie to Żywotnik zachodni 'Filiformis' -czy to jest ten sam?
Pozdrawiam. Mirek.
Awatar użytkownika
Bartosz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2008, o 12:16

Re: żywotnik filifera

Post »

Jest wiele odmian tego cyprysika.U mnie rośnie zielony w karłowatej formie - filifera nana,który rośnie bardzo wolno i po 7 latach ma około 1m szerokości i 0,7 wysokości. Jeśli nabyłeś zieloną niekarłowatą formę - pisifera filifera (bez żadnego dodatkowego oznaczenia w nazwie) to jest to wyjątkowo ładne drzewko ale wymagające sporo miejsca biorąc jego maksymalne rozmiary jakie w dobrych warunkach może po wielu latach osiągnąć - do 5m na szerokość i nawet do 8 na wysokość.Widziałem okaz o niewiele mniejszych wymiarach. Thuja Filiformis jest podobna ale osiąga znacznie mniejsze rozmiary(1,5-2 szerokości i 3-4 wysokości) i ma bardzo wolne tempo wzrostu.
Awatar użytkownika
mirasek
200p
200p

Post »

ale to nie cyprysik Filifera tylko żywotnik Filifera. I właśnie opis oraz rozmiary tej odmiany próbuję znaleźć w necie.
Pozdrawiam. Mirek.
Awatar użytkownika
Bartosz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2008, o 12:16

Post »

Nies istnieje coś takiego jak thuja Filifera i jest to na 100% cyprysik Filifera błędnie sprzedawany jako zywotnik.
Thuja filiformis jest tylko jedna zielona w przeciwieństwie do cyprysików ,które są dostępne jako zielone albo zółte(aurea) i dość znacznie różni się od cyprysików Filifera.
tak wygląda sadzonka młodej thuji filiformis
http://www.google.pl/imgres?q=thuja+fil ... ,r:17,s:47
Awatar użytkownika
mirasek
200p
200p

Post »

Nie jestem znawcą więc się nie upieram. Wyślę jutro zdjęcia kupionej sadzonki, może więcej się wyjaśni. Dzięki za zainteresowanie tematem.
Pozdrawiam. Mirek.
LeroyMerlin
200p
200p
Od: 24 maja 2011, o 14:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam,
Podpisuję się pod stwierdzeniem że prawidłowa nazwa to Cyprysik groszkowy 'Filifera' (jest także odmiana o złocistożółtym ulistnieniu - 'Filifera Aurea').
Kopiasta w formie roślina o luźnej koronie i dość powolnym wzroście. W wieku 10 lat osiąga 2,5 m wysokości. Starsze rośliny przybierają formę drzewiastą. Pędy cienkie, sznurowate, przewisające. Wymagania glebowe i wilgotnościowe przeciętne.
Pozdrawiam, Wojtek
Ekspert Leroy Merlin
Awatar użytkownika
mirasek
200p
200p

Post »

Przesyłam zdjęcia mojej sadzonki kupionej jako thuja filifera. Obrazek Obrazek Obrazek
Jeżeli to naprawdę cyprysik groszkowy to jakiej szerokości mam siepodziewać. wysokość już napisaliście ok. 2,5m.
Pozdrawiam. Mirek.
Tomek_MM
500p
500p
Od: 6 mar 2009, o 13:18

Post »

To cyprysik, nie żywotnik. A wzrost zależy czy to Filifera Nana czy Filifera. Filifera koło 8 m wysokości może mieć i jest szeroka u nasady. Filifera Nana wygląda jak niska kopa siana. 2,5 na 2,5 metra po wielu latach. Ale nie wiem czy jest możliwe określić która to odmiana po tych zdjęciach. Z tego co zauważyłem bardzo rzadko jest sprzedawana Filifera więc bardziej prawdopodobne jest, że to Filifera Nana.
Awatar użytkownika
mirasek
200p
200p

Post »

Czyli namieszali troszkę w tej szkółce. A wydawałoby się, że mają orientację.
Dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam. Mirek.
Awatar użytkownika
Kasiach
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 28 lis 2010, o 18:11

Post »

zywotnikiem podobnym troszkę(tez ma sznurkowate gałązki) do chamaecyparis pisifera"Filifera" jest odmiana Wipcord. Zresztą jest to zywotnik olbrzymi:)))
poluję teraz na Wipcorda szczepionego na pniu:D

a w szkółce faktycznie zamieszanie..pomylić cyprysika z tuja???
Kasia
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”