Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.2
Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.2
Witam wszystkich miłośników dyniowatych.
Na początek chciałbym wszystkich przywitać, i coś o sobie. Z dzieciństwa pamiętam, że bardzo lubiłem dynie (pestki oraz w occie na słodko).Pamiętam, że nasiona kupowałem na tzw. "starym rynku" u babć handlarek-garść pestek zawiniętych w kawałek gazety.
W tym roku stałem się posiadaczek działki i postanowiłem odnowić swe zamiłowanie do dyni.Nasiona tym razem kupiłem w sklepie ogrodniczym, (chyba 4 gatunki: makaronowa, piżmowa, gigant i jakaś inna) oraz dokupiłem w warzywniaku garść pestek takich do jedzenia.
Dodatkowo cukinie, kabaczki, patisony.I to wszystko posiałem na ok 100m, bez nawożenia, ponieważ ziemia w tym miejscu nie była uprawiana kilka lat.
Ale sam już wiem, że popełniłem kilka błędów:
1-za ciasno
2-za dużo odmian dyni
3-torebki po nasionach z nazwami wbiłem na patyczkach w ziemię -znikły po paru deszczach.
Wszystkie ładnie wykiełkowały i obficie kwitł yale w czerwcu zawiązały się tylko 2 owoce (ok 15 roślin), natomiast teraz zawiązuje się mnóstwo dyń, choć nie wiem czy dojrzeją przed mrozami.
Słyszałem ze różne dynie mogą się krzyżować dając bezwartościowe owoce może, dlatego moje wszystkie są zielone a pamietam, że kupiłem nasiona pomarańczowej?
Jak poznać, że są już dojrzałe?
Proszę mi podpowiedzieć jak wstawić zdjęcia ,ponieważ chciałbym wam coś pokazać oraz się spytać co mi wyrosło.
Na początek chciałbym wszystkich przywitać, i coś o sobie. Z dzieciństwa pamiętam, że bardzo lubiłem dynie (pestki oraz w occie na słodko).Pamiętam, że nasiona kupowałem na tzw. "starym rynku" u babć handlarek-garść pestek zawiniętych w kawałek gazety.
W tym roku stałem się posiadaczek działki i postanowiłem odnowić swe zamiłowanie do dyni.Nasiona tym razem kupiłem w sklepie ogrodniczym, (chyba 4 gatunki: makaronowa, piżmowa, gigant i jakaś inna) oraz dokupiłem w warzywniaku garść pestek takich do jedzenia.
Dodatkowo cukinie, kabaczki, patisony.I to wszystko posiałem na ok 100m, bez nawożenia, ponieważ ziemia w tym miejscu nie była uprawiana kilka lat.
Ale sam już wiem, że popełniłem kilka błędów:
1-za ciasno
2-za dużo odmian dyni
3-torebki po nasionach z nazwami wbiłem na patyczkach w ziemię -znikły po paru deszczach.
Wszystkie ładnie wykiełkowały i obficie kwitł yale w czerwcu zawiązały się tylko 2 owoce (ok 15 roślin), natomiast teraz zawiązuje się mnóstwo dyń, choć nie wiem czy dojrzeją przed mrozami.
Słyszałem ze różne dynie mogą się krzyżować dając bezwartościowe owoce może, dlatego moje wszystkie są zielone a pamietam, że kupiłem nasiona pomarańczowej?
Jak poznać, że są już dojrzałe?
Proszę mi podpowiedzieć jak wstawić zdjęcia ,ponieważ chciałbym wam coś pokazać oraz się spytać co mi wyrosło.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Pelasiu obawiam się,że nie nadaje się to jedzenia, u mnie dynia olbrzymia zawiązała 3 owoce i teraz gdy wróciłam po 10-ciu dniach nieobecności to ta najmniejsza (wielkości piłki do kosza) była właśnie miękka i wyrzuciłam ją a dwie pozostałe sięgają mi już do kolana
i martwię się aby też nie zaczęły gnić .Podnosić ich nie chcę ( oczywiście sama nawet nie próbowałabym) bo boję się ,że może się coś odłamać - ta sadzonka jako jedyna nie rośnie w agrowłókninie.

- Tomek-Warszawa
- Od: 11 lut 2008, o 13:45
Czy to choroba dyni ozdobnej czy to po prostu ze starości? jeśli choroba to jaka?
http://img684.imageshack.us/img684/5976/zdjcie0451p.jpg
http://img838.imageshack.us/img838/4402/zdjcie0452n.jpg
http://img684.imageshack.us/img684/5976/zdjcie0451p.jpg
http://img838.imageshack.us/img838/4402/zdjcie0452n.jpg
Tu możesz pomóc poszkodowanym w powodzi - viewtopic.php?t=127991
Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
- patasko
- Od: 26 maja 2011, o 23:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
tomek-warszawa, wydaje mi się, że po prostu ze starości. U mnie podobnie wyglądają pierwsze liście.
- Tomek-Warszawa
- Od: 11 lut 2008, o 13:45
Chyba masz racje że ze starości bo już większość dyń ozdobnych na dyni jest dojrzała
Tu możesz pomóc poszkodowanym w powodzi - viewtopic.php?t=127991
ponkers73 Krzyżowanie odmian może mieć wpływ na owoce w następnym pokoleniu - czyli jak wysiejesz z tegorocznych zbiorów nasiona. Na zbiory w tym roku nie będzie miało wpływu. A owocki są zielone bo jeszcze nie są pomaranczowe.
Dojrzeją Jeśli pogoda na to pozwoli 

Aniuw Dzięki za odpowiedź. z tą barwą to może masz rację bo niektóre robią się lekko pomarańczowe ale w zielone paski.
Jednak u innych od razu były pomarańczowe.
A oto moje dynie:

Uploaded with ImageShack.us

a tu jak widać jedna jest od razu żółta

a może mi podpowiecie co to jest:dynia ,kabaczek a moze cukinia

**przepraszam jeżeli coś nie wyszło ze zdjeciami
Jednak u innych od razu były pomarańczowe.
A oto moje dynie:

a tu jak widać jedna jest od razu żółta

a może mi podpowiecie co to jest:dynia ,kabaczek a moze cukinia

**przepraszam jeżeli coś nie wyszło ze zdjeciami
-
Widzę tylko ostatnie zdjęcie - i wygląda mi na to, że ten młodzieniec trzyma w rękach cukinię.
- Tula
- Od: 7 lut 2009, o 15:00
Uroczyscie informuję, że moja Atlantic Giant zakończyła karierę jako wielka, pognieciona, brązowa, zgniła niedoszła dynia. Na pocieszenie juz rosnie druga, wielkosci pilki do kosza byla dzisiaj.
Poziomki uzyskujemy przez przewracanie pionków.
-
- Od: 25 lut 2010, o 21:44
Pierwsze 3 to jakaś dynia na pestki, albo bezłupinowa albo normalna, a to żółte to prawdopodobnie makaronowa.chudziak pisze:Widzę tylko ostatnie zdjęcie - i wygląda mi na to, że ten młodzieniec trzyma w rękach cukinię.
-
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
U mnie tak wygląda teraz dynia bezłupinowa Olga. W ubiegłym roku miałam jeden krzak, trzy owoce, z których tylko jedna dostał pomarańczowe paski na krzaku w jesieni, dwie pozostałe zerwałam zielone i wybarwiły się później.loeb pisze: Pierwsze 3 to jakaś dynia na pestki, albo bezłupinowa albo normalna, a to żółte to prawdopodobnie makaronowa.
Moje nowe imię Szansa 
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."

"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
A ja z pytaniem występuje:)
Skąd mam wiedzieć kiedy dynia makaronowa jest już dobra do jedzenia?:)
Mam Hokkaido i Justynkę jeszcze ale to zupełnie coś innego. Hokkaido już jedną zerwałam, jak była baaardzo pomarańczowa, ważyła 1300g. Obecnie mój synek zjadł już 1/2 tej dyńki
bardzo mu smakuje
No ale z tą makaronową to nie wiem...mam odmianę warszawską.
PS. jeśli dysponujecie przepisami sprawdzonymi na dynię makaronowa to też poproszę
Pozdrawiam,
Lika
Skąd mam wiedzieć kiedy dynia makaronowa jest już dobra do jedzenia?:)
Mam Hokkaido i Justynkę jeszcze ale to zupełnie coś innego. Hokkaido już jedną zerwałam, jak była baaardzo pomarańczowa, ważyła 1300g. Obecnie mój synek zjadł już 1/2 tej dyńki

No ale z tą makaronową to nie wiem...mam odmianę warszawską.
PS. jeśli dysponujecie przepisami sprawdzonymi na dynię makaronowa to też poproszę

Pozdrawiam,
Lika
-
Poczytaj tuta jhttp://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=9&t=32472&hilit=Dynia+przepisy moze Cię coś zainspiruje a jak masz swoje to równiez umieść je w tym temacielikamati pisze:jeśli dysponujecie przepisami sprawdzonymi na dynię makaronowa to też poproszę