Moje spełnione marzenie - tu.ja cz.5

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Moje spełnione marzenie - tu.ja cz.5

Post »

Izuś dalia prześliczna, ja niestety nie mam na nie miejsca, ale ostatnio zamarzył mi sie wysoki krzaczek w intensywnych płomiennych kolorkach :D Mam nadzieję, ze marzenie uda mi się zrealizować :D
Bocianie drzewo niesamowite, u mnie dzis nad domem....po raż pierwszy w życiu kołowały ogromne stada bocianów, zawsze robiły to nad łąkami....co sie stało, ze trafiły aż do miasta nie mam pojęcia....ale było ich dobrze ponad 200......to było niesamowite....od rana do tej poru nie mogę wyjść z zachwytu......szkoda tylko, że już zbierają się do odlotu.....
x-ja
---
Od: 11 wrz 2008, o 19:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

christinkrysia pisze: Czy targi w Olsztynie to ktoś zaszczyci z waszych stron bo czytam,że jest w planie Stare Pole ?
Też się zastanawiałam , ale skoro są praktycznie pod nosem pewnie nie ma sensu jechać taki kawał :roll: ja na pewno ;:65 będę się starać dotrzeć tam w pierwszym dniu zawsze można na coś ciekawego się załapać .
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

U mnie też bociany zaczynają ćwiczyć loty.
A to niechybny znak, że jesień za pasem.
Jakoś wszystko w przyspieszonym tempie to leci, tylko po co ? :roll:
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

Witam wszystkich cieplutko!
Dziś całkiem niechcący zrobiłam pierwsze zakupy cebulek wiosennych :roll: Nabyłam dwie odmiany krokusów i kolejne tulipany botaniczne. Dla wszystkich mieszkających w Elblągu i okolicach - ogrodniczy na Mazurskiej ma szeroką i ciekawą ofertę cebulek. Jest w czym wybierać. Samych krokusów jest kilkanaście odmian.
Grażynko - wszystkie spotkania forumowe są świetne! Sporo osób z Forum udało mi się poznać w realu :tan Pogoda...a raczej niepogoda daje się wszystkim we znaki. To już kolejny rok z "dziwną" aurą. Może moja dalia to pomyłka - przecież się zdarzają nawet u najlepszych. Od tego producenta sporo kupiłam i zawsze było to co na obrazku.
Ela - Akita jest cudna. Według mnie bardziej przypomina chryzantemę niż dalię. Żałuję, że nie trafiłam. W przyszłym roku znów zapoluję na nią. Tak mnie urzekła, że muszę ją mieć.
Małgocha - 28 dalii? Już Ci współczuje tego jesiennego kopania. Myślę, że zakwitną Ci wszystkie. Ja któregoś roku kupiłam na wyprzedaży w czerwcu bulwy dalii, posadziłam w zasadzie bez przekonania i zakwitły - we wrześniu, ale zakwitły. Były piękne! Mieczyki wykopuje się chyba na przełomie wrześnie i października. Zależy od pogody i regionu kraju.
Wiesiu - to miałaś dużo szczęścia. Jeden strzał i trafiony. Twoja dalia jest cudowna. Bardzo podobają mi się takie kaktusowe. Miałam kiedyś podobną, ale w kolorze lila. Też myślałam o tym by traktować dalie jako jednoroczne, ale trochę szkoda mi było stracić te co mam.
Jacku - nie mam pojęcia co to za roślinka. To zakup z Targów. Wygląda bardzo delikatnie, ale to skalniakowy twardziel. Chętnie się z Tobą podzielę jeśli chcesz.
Ewuniu - w końcu i u mnie wszystko posadzone. Zaczęłam nawet sadzić te przywiezione z urlopu. Porządek u mnie na działce to chyba dopiero na wiosnę będzie :;230 Zrobiłam jednak małe przemeblowanie na skalniaku. Jak tylko będziesz w Elblągu to daj znać.
Krysiu - Stare Pole mamy pod nosem, a do Olsztyna ponad 100 km - sama rozumiesz...Tak, tak - znam Twoją słabość do bieli ;:196 No cóż ta dalia ma taki raczej spokojny kolor, jakby ciut wyblakły. Chociaż na niektórych kwiatach widać pojedyncze smugi czerwieni :roll: Może gdyby miała więcej słońca...W przyszłym roku ( jak przeżyje zimę) dostanie lepsze miejsce i zobaczymy.
Szkoda Joluś, że nie zobaczyłaś kwiatów na swoim. Mój tylko w pierwszym roku nie kwitł. Może w przyszłym będzie lepiej ;:108
Dzięki dorbie za odwiedziny! Zapraszam do regularnych wizyt. Szybko się pozbierał w takim razie Twój powojnik. U mnie uwiąd dopadł U.Ledóchowską i nie wiem czy nie przyjdzie mi czekać na nią do wiosny.
Witaj Ewuniu-Cynamonowa! Strasznie dawno Cię nie było. Miło, że wróciłaś i zajrzałaś. Do Akity zrobię jeszcze jedno podejście :wink:
Monia - oczywiście, że jestem chętna na hortensjowe badylki - jeśli to nie kłopot dla Ciebie. Nie wiem czy uda mi się coś ukorzenić, bo nie jestem w tym dobra. Jednak chętnie spróbuję. Aspery poszukam w swojej okolicy. Wkrótce kolejne targi. Czy słychać coś nowego w kwestii Omoshiro?
Agness - miło, ze podoba Ci się ta dalia. Mi w zasadzie też, chociaż żałuję, że to nie Akita. Widoku takiej ilości bocianów naraz to Ci szczerze zazdroszczę. To musiało być wielkie przeżycie. Odkąd pamiętam bociany robiły na mnie wrażenie. Wiosną widok pierwszego bociana zawsze mnie nastraja optymistycznie...Gorzej z odlotem :(
Tijko - ja na targi też zawsze jeżdżę pierwszego dnia, a potem czasem i drugiego też ;:224 Na targi do Olsztyna kiedyś się wybiorę... by Ciebie odwiedzić ;:196

Swoją Degenhard pokazywałam już kilka razy, ale pokażę znów - jest nie do zdarcia :shock:- wciąż kwitnie

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Izo, chętnie przyjmę kawałek tej roślinki ze skalniaka, jak Ci się rozrośnie, bo mnie intryguje (może gipsówka różowa?).
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Izo, witaj :wit
Piszecie o daliach. Ja, choć ogromnie mi się podobają, całkowicie z nich zrezygnowałam ze względu na konieczność wykopywania i przechowywania. Niestety, zalewa mi piwnicę w związku z podwyższonym poziomem wód gruntowych, i tym sposobem sprawa dalii sama się rozwiązała. Ja chyba sama nie miałabym serca ich wyrzucić.
Bociany u Agness podziwiałam, niezwykły to widok.
Awatar użytkownika
asia0809
1000p
1000p
Od: 27 lut 2007, o 00:34

Post »

Jak ja lubię takie róże, króre kwitną cały sezon ;:167 . U mnie bez przerw kwitnie Pepita.
Degenhard na liście chciejstw :D
Awatar użytkownika
krysad71
1000p
1000p
Od: 11 gru 2009, o 20:22

Post »

Odpowiem Małgosi - najlepiej w październiku to bedzie ładny przyrost cebul. Stara zamiera, a nowa rośnie wraz z malutkimi siewkami.
Mieczyki kupiłam w ilosci 60 sztuk i prawie każdy inny. Nawet nie wiedziałam, że takie są.
Ja też mam sporo dali, one tak pęknie kwitną do mrozów. Męczące jest wykopywanie, cieżkie wiadra noszę z kłaczami do piwnicy ale lubie je.
Pozdrawiam Krystyna
Awatar użytkownika
markussch01
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lis 2007, o 22:40

Post »

Serwus Iza
JP II wciąż kwitnie i cieszy
To tak jak u mnie :D a wrzos ladny musze jeszcze taki dokupic
Wlasnie w tym kolorze malzonka po kilku latach bytowania usunela-padl

ps.okulary sloneczne nie bierz do serca :wink: moja dziewczyna ma prawie idendyczne-dwie pary
nie podoba mi sie w nich :D hmm... :wink:

Pozdrawiam Markus
Awatar użytkownika
sangwinaria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2011, o 14:05
Kontakt:

Post »

masz piękne rośliny lilie wrzosy , róże okrywową - to moje typy ;:138
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

Witam miłych Gości!
Jacku tę roślinę mogę Ci wysłać już w przyszłym tygodniu. Nie tylko ładnie się rozrasta i powtarza kwitnienie, ale i rozsiewa się. Przypomnij tylko co jeszcze Ci obiecałam...
Wandziu każdy z nas musi z czegoś rezygnować...Nie da się mieć wszystkiego - niestety, a może na szczęście. A dalie są piękne to fakt. I tyle tych nowych odmian teraz. Też widziałam te bociany u Agness :shock:
Witaj Asiu! Dzięki za specjalną dedykację zdjęć kurczątek. Córka była zachwycona. Na róże rabatowe zachorowałam tu na Forum. Degenhard polecam wszystkim. Nawet nie przypuszczałam, że są takie róże.
Krysiu - 60 mieczyków?! To imponujący widok musi być. Dalie i ja lubię, tylko to kopanina przy nich...
Markusie - no cóż...moda jest czasem silniejsza niż zdrowy rozsądek ;:224 A wrzosy jakoś sobie radzą u mnie na razie, choć muszę przyznać, że wrzośce lepiej :roll: Pewnie kilka nowych wrzosów też kupię.
Dziękuję sangwinario za wizytę i miłe słowa uznania! Zapraszam częściej. Wkrótce zacznie się czas chryzantem...

Prace przy altance posuwają się. Większość moich róż zaczęła kolejne kwitnienie. Mimo to rabatki są coraz bardziej puste i smutne. Jesienne kwiaty dopiero szykują się do swojego pokazu. Mam nadzieję, że będzie jeszcze sporo koloru, bo większość chryzantem kupionych poprzedniej jesieni przeżyło zimę i ma pąki. Do tego jeszcze marcinki, zawilce i rozchodniki.
A poza tym...kłopoty, bo kto ich nie ma...
Obrazek
Obrazek - Caribia ma teraz więcej pąków niż w czerwcu
Obrazek - Casanowa po pierwszym kwitnieniu "wystrzelił" i teraz góruje nad rabatą
Obrazek - ostatnia lilia
Obrazek - pierwszy i jak dotąd jedyny kwiatek przypołudnika - nie wiem czy doczekam się innych przy takiej pogodzie :roll:
Obrazek - nie wiem dlaczego, ale słabo kwitnie w tym roku ten dziurawiec :(
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Izuś śliczne dalijki....lubię te kwiaty i za urodę i za czas kwitnienia.....mało już kolorków w ogrodzie a one piękne i kolorowe, ubarwią każdy ogród....żeby tylko miejsce było, bo u mnie jego brak....niestety, posadziłam tylko niskie jednoroczne, te się zmieszczą na pustych miejscach po wiosennych cebulaczkach :roll: :lol:
Awatar użytkownika
dorbie
500p
500p
Od: 21 sty 2011, o 20:50

Post »

U mnie tez dziurawiec słabo kwitnie
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Dla przypołudników i dziurawców chyba trochę za mało słońca i za dużo wilgoci. U mnie to samo - te pierwsze cherlawe i ledwo kwitną, a dziurawce poszły w liście :?
Powiedz mi, jak nazywa się Twój czosnek ze skalniaka o niebieskozielonych liściach, które tworzą fają darń i nie zasychają. Też go zdobyłem, tylko bez nazwy.
Awatar użytkownika
krysad71
1000p
1000p
Od: 11 gru 2009, o 20:22

Post »

Bardzo lubię taki kolor róży jak ta casanowa.
Izuś tylko te moje mieczyki kwitna nie równo i nie jest tak jak by kwitły wraz. Ja jak coś kupuję to na kilogramy, a okazuje się, że na drugi rok już nie mam bo gdzieś ginie. Może te przezimują w piwnicy.
Pozdrawiam Krystyna
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”