Księżycowe rabatki u Adki

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
skorpion811-51
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lis 2009, o 17:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Księżycowe rabatki u Adki

Post »

Krysiu u Ciebie jest zawsze co podziwiać jak nie w jednym zakątku to w drugim wszędzie coś
kwitnie ,ale już tez i jesienne wszędzie się pysznią chociaz myślę że trawki i spod śniegu
będą u Ciebie wyglądać ;:108
Rzekła pszczółka do motyla nikt nie widzi więc zapylaj.
MOJE LINKI , Pusta miska -kliknij
SERDECZNIE ZAPRASZAM STASIA
Awatar użytkownika
ada.kj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 12:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witam wieczorkiem. Trzeci dzień zaczynam pisać i coś mi przerywa i później już mi się nie chce. Gorąco, komary tną jak opętane, późno w tym roku pokazały się we Wrocławiu - dopiero dwa tygodnie, ale chcą jakby nadgonić stracony czas. Dziś cięły nawet w słońcu, więc ambitne plany wypielenia rabatki liliowo-floksowej spełzły na niczym. Niech sobie chwasty rosną.
Kaziu. Dzięki. Miły jak zwykle, ale nie potrzeba tak daleko,. Jak wybieracie się do Wrocławia to tylko telefon i zapraszam do siebie. Ścieżki zieloniutkie na zdjęciach, ale liczę że trawa się rozkrzewi i zakryje wszystkie łysiny. :D
Basiu. Tojady a mam ich trzy kolory są posadzone w cieniu, ale to są młodziutkie sadzonki, więc muszą się rozrosnąć. Poczekam. :D
Anuś. Faktycznie rozplenice są piękne. U mnie zakwitły jak dotąd dwie odmiany, ale następne już lada dzień. Na pewno zakwitną u Ciebie jeszcze w tym roku. Ja rok temu miałam o tej porze tylko jedną od Grzesika i też się denerwowałam, że mi nie zakwitnie, gdyż u innych a szczególnie u niego już kwitły. Zakwitła później i bardzo urodziwie. W tej chwili też dopiero się zabiera za kwitnienie.
Iguniu. Tak jak wyżej pisałam - na pewno Ci zakwitnie tylko później. Podglądam Twój wątek i wiem o zakupie nowej działki. Będzie piękna, gdyż masz taki talent urządzania rabat, że tylko zazdrościć. Fakt duże drzewa to jest majątek, ale poradzicie sobie z pewnością i z tym.
Jacku. Dziękuję - będę się jeszcze rozglądać, jak coś odpowiedniego zobaczę może dojdzie na tą rabatę, jeżeli miejsce jeszcze będzie. :D
Aguś. Mam tą języczkę od roku i podejrzewam, że gdyby nie przeprowadzka byłaby jeszcze większa. Podejrzewam, że trawki mimo wszystko zmieścisz też u siebie, gdyż są fajnym również uzupełnieniem rabat bylinowych. Przecież nie musi to być od razu samodzielna rabata trawiasta.
Izuniu. Pomimo tego, że języczki powinny mieć cień to wydaje mi się, że również dobrze czują się w słońcu. Obserwuję w niektórych ogrodach, że te będące na słońcu chyba nawet szybciej przyrastają i obficiej kwitną niż te w cieniu tylko trzeba im zapewnić odpowiednią ilość wody. Jeżeli jednak byś się zdecydowała to służę.
Daluś. Cała przyjemność była po mojej stronie. Szkoda, że tak króciutko, ale liczę, że w niedługim czasie znajdziesz czas aby znów zaglądnąć. Kłosowiec czeka. :D
Moniu. Właśnie doczytałam, że faktycznie rozplenice mogą mieć kłopot z przezimowaniem i trzeba je trochę zabezpieczyć, ale chyba wystarczy kora. Moje były podsypane korą i ładnie przezimowały, a w tej chwili są piękne rozrośnięte. Nie mogę się nadziwić, że większość ich jest z malutkiej jednopędowej sadzonki.
Stasiu. Każdy stara się mieć w ogrodzie takie roślinki, które będą dawały efekt przez cały sezon. Ja lubię jednoroczne i będę zawsze sadziła je. Mogą się nie wszystkim podobać, ale dopóki mam siły aby je sadzić to będą w moim ogrodzie. Trawki dają efekt o tej porze i przez całą zimę, chociaż mając działkę nie zawsze mamy możliwość oglądać pozostawione trawki. Co innego w ogrodzie przy domu. ;:108
Kwitnące dzielżany
Obrazek

Obrazek

i drugie kwitnienie róż się zaczęło na całego dziś W.Szekspir

Obrazek

Mary Rose
Obrazek
Co my wiemy to tylko kropelka. Czego nie wiemy to cały ocean.
Pozdrawiam cieplutko Ada vel Krysia
Księżycowe rabatki u Adki adolinki
Awatar użytkownika
gorzata76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2009, o 14:41

Post »

Czy ja dobrze widzę? W tle, za Mary Rose... lilia kwitnie? Jeszcze? :shock:
Komary i u mnie szaleją... a tak długo cieszyliśmy się ich radosną nieobecnością :roll:
Awatar użytkownika
Olusia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 gru 2007, o 21:38

Post »

U mnie nie zawitał jeszcze żaden dzielżan , nie wiem dlaczego :?:
Róże piękne :!: , może za 2 tygodnie będzie je można jeszcze powąchać ;:65
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

Krysiu, właśnie o tę wodę chodzi. U mnie w pełnym słońcu robi się Sahara. Mój ziemio-piasek nagrzewa sie tak, ze rosliny maja dosłownie podgrzewane korzenie. Języczki by tego nie wytrzymały.

Moja rozplenica japońska nie była okrywana. Wiosną myslałam, ze zmarzła, ale ... dość późno, jednak wypuściła listki. Teraz tworzy dorodną kępę :D

Przepiękne są Twoje dzielżany i mają wyjątkowo duze kwiaty! A Szekspir ujmujący. I ani jednego chorego listka! ;:138
Miriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2011, o 12:31

Post »

Wprost oczu nie można oderwać ;:138 To prawda,jednoroczne są nieocenione,tylko pracy dużo przy przygotowaniu sadzonek,ale efekt murowany!Rabatki niebanalne a egzemplarzy niektórych kwiatów można tylko pozazdrościć :D
Każdy człowiek potrzebuje stale nawet pewnej ilości trosk,cierpień lub biedy,tak jak okręt potrzebuje balastu,by płynąć prosto i równo.(Arthur Schopenhauer) Pozdrawiam Mirka
Mój ci On, Mój ci On cz.2,
Mój ci on cz. 3
Awatar użytkownika
Gencjana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sty 2010, o 22:14

Post »

Krysiu, ja też tęsknię za spotkaniem., ale nie miałam dnia naprawdę wolnego. Jeżdżąc z dziećmi do aquaparku koło
Twojej działki myślałam o Tobie. Jeszcze plany wyjazdowe w najbliższych dniach. ;:196
Pozdrawiam.Adrianna
Moje wątki Aktualny
iga23
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2008, o 20:26
Kontakt:

Post »

Moje dżelżany tez już kwitną, co wcale mnie nie cieszy, bo to oznacza jesień, pewnie wtedy trochę odpocznę, ale ciężko, ta zima ma być znów długa....
Miałaś rację, rozplenica zakwitła, nie tak ładnie jak wzeszłym roku, ale jednak. :tan
Awatar użytkownika
krysad71
1000p
1000p
Od: 11 gru 2009, o 20:22

Post »

Piękny widoczek. Małe mam jeszcze doświadczenie działkowe ale też stwierdzam, że jednoroczne wzbogacają ogród przez długi okres czasu. Ja wiosną chorowałam i nie zadbałam o aksamitki ale niektóre jednorocane zwłaszcza nasturcje same sie wysieją i cieszą oczy.
Pozdrawiam Krystyna
Awatar użytkownika
becia2
500p
500p
Od: 31 lip 2010, o 09:21

Post »

ależ u ciebie kwitnienia ;:138 aż miło popatrzeć :lol:
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Ale masz fajne żółte dzielżany!!! :shock: Nie rozrosły Ci się za bardzo? :roll: :;230
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dzielżany piękne :!: Jeszcze 3 lata temu ich nie miałem, a teraz jestem zakochany w ich ognistych barwach 8-) Trochę na wyrost kojarzenie ich z jesienią, bo wczesne odmiany zakwitają na początku lata :) Podobnie sprawa ma się z chryzantemami - kwitną od lipca.
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2008, o 20:28

Post »

Krysiu-ledwo co zmieniłaś działkę,chyba jeszcze nie ma roku,a wygląda jakbyś uprawiała ją od wielu lat!Znakomicie rozrosły się hortensje,rewelacyjna rabata trawiasta.Czy języczka tangucka jest nowym nabytkiem czy przewieziona z tamtej działki?Dorodna!Życzę wytrwałości w malowaniu altanki,zmudna to robota,ale za to efekt jaki będzie,zresztą widzisz jak już jest w środku-prawda?
Awatar użytkownika
ankha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 kwie 2009, o 17:17

Post »

Krysieńko ;:196
Jeszcze raz Ci dziękuję za możliwość podziwiania Twojego Ogródka na żywo :wit
Niektórym roślinom faktycznie się poprzestawiało -w śląskim widziałam kwitnące magnolie :lol:
Pozdrowienia :lol:
Tyle jeszcze do przyswojenia... a i tak głupia umrę
spis wątków -Ankha
Mikroogródek - aktualny
Awatar użytkownika
ada.kj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 12:03

Post »

Witam niedzielnie. Dzień za dniem leci i nawet nie wiem kiedy tyle czasu minęło, a ja nic nie pisałam. Jakoś mnie ogarnęło jakieś zmęczenie i lenistwo, ale to chyba ostatnie upały mają na to wpływ. Chwasty rosną, liście z drzew zaczynają lecieć i ja już czuję niestety jesień. Roślinki chyba też. Trawki kwitną
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

złota kobieta w trawach :D

Obrazek

Obrazek

Gorzatko. Tak dawno nie pisałam, że Twoje pytanie stało się historią - tak , tam kwitła jedna z ostatnich lilii. :D Niestety komary dalej szaleją, ale jak się trochę ochłodzi, to liczę, że i one się uspokoją.

Oleńko. To, że nie masz dzielżanów dotąd to błąd, ale czuj się jakbyś już miała. Duży postęp - zaczynasz zauważać róże - coś czuję, że niedługo w ogrodzie córki i one zawitają.

Izuniu. Niestety. Piaski mają to do siebie, że szybko wysychają. Tu na tej działce, też wilgoć długo się nie utrzymuj. Dobrze, że część rabat mam wysypanych korą to trochę wilgoć trzyma. Rozplenice japońskie późno ożywają. Też rok temu przy mojej pierwszej rozplenicy myślałam, że nie przezimowała, ale okazało się, że one tak mają. Izuniu. Szekspir jest łysy od dołu, na tym zdjęciu widać tylko młode listki i one jeszcze nie zdążyły złapać plam. :D

Mirko. Witam w moich progach, chociaż adres długo do mnie podawałaś :;230 . Z kwiatkami jednorocznymi wcale nie jest tak dużo roboty jakby to się wydawało. Ja sieję je zawsze w domu w skrzynce a później gotowe już sadzonki pikuję na działce.

Adrianko. Okres wakacyjny nie zawsze sprzyja spotkaniom, ale miło, że o mnie myślałaś jeżdżąc do aquaparku. Mam nadzieję, że spotkamy się na kiermaszu.

Iguś. Cieszę się, że rozplenica Ci zakwitła. Mam nadzieję, że pojawiło się w międzyczasie więcej kwiatów, gdyż one długo wypuszczają kłoski.

Krysiu. Jeżeli tylko jest okazja i możliwości to warto sadzić jakieś jednoroczne, gdyż one długo zapełniają luki szczególnie po przekwitniętych cebulowych.

Beatko. Staram się aby stale coś kwitło. Jak długo to możliwe. :D

Miłeczko. Rozrastają się. Można by je podzielić, ale odbiór osobisty :D

Jacku. Ja dzielżany mam dopiero drugi rok, a żółty pierwszy, ale one właśnie o tej porze są takimi energetycznymi kwiatkami. Chryzantemy jeszcze mi nie kwitną, ale mam je posadzone w cienistych miejscach, więc oby zdążyły zakwitnąć. Muszę w następnym roku zmienić im miejsce.

Ewuniu. Dzięki. Działka faktycznie nie ma jeszcze roku. Część roślin czuje się tu bardzo dobrze, bo warunki ma odpowiednie. Niektóre rośliny porozrastały się tak, że muszę im jesienią ograniczyć trochę terytorium lub pozmieniać miejsce. Języczka tangucka jest ubiegłorocznym nabytkiem, więc przyjechała wraz z innymi roślinkami z tamtej działki. Malowanie altanki powoli się posuwa, ale do zakończenia pracy jeszcze sporo jest do zrobienia. Liczę jednak, że w tym roku skończę.

Anuś. To mnie było bardzo miło, że miałam możliwość poznać Ciebie i Twoją rodzinkę. Ponieważ wiem, że Wrocław lubicie i staracie się tu bywać, to zapraszam przy każdej bytności.
Co my wiemy to tylko kropelka. Czego nie wiemy to cały ocean.
Pozdrawiam cieplutko Ada vel Krysia
Księżycowe rabatki u Adki adolinki
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”