Wszystko o pomidorach 6 cz. (13.03.11 - )
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2121
- Od: 25 lut 2010, o 21:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Łódzkie
Re: Wszystko o pomidorach 6 cz. (13.03.11 - )
Może nie wymaga dopóki nie ma owoców, ale faktycznie to się wydaje bez sensu.. Ok to sporo mi wyklarowaliście.
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Posty: 2343
- Od: 15 gru 2009, o 11:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Wszystko o pomidorach 6 cz. (13.03.11 - )
Na plantacjach mają bez palików, w dużych odstępach, ale jak to robią...
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 900
- Od: 21 sty 2008, o 17:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Dębe Wlk.
Re: Wszystko o pomidorach 6 cz. (13.03.11 - )
Witajcie,
Gdzieś się pojawił przepis na koktailówki w słoikach. Szukam, szukam i nie mogę znaleźć.
Pamiętacie gdzie to było?
Z góry dziękuję za pomoc.
Gdzieś się pojawił przepis na koktailówki w słoikach. Szukam, szukam i nie mogę znaleźć.
Pamiętacie gdzie to było?
Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam,
J
J
- Tula
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1228
- Od: 7 lut 2009, o 15:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Wyższe Partie Apeninów
Re: Wszystko o pomidorach 6 cz. (13.03.11 - )
Nie pamiętam, gdzie jest przepis, napiszę więc jak ja robię. Koktailówki myję i pakuję w całości do słoików. Dokładam bazylię, obrany czosnek, papryczki pikantne posiekane. Zalewam pomidorami (obojętnie jakimi) zmiksowanymi i posolonymi do smaku. Zakręcam i pasteryzuję 30-40 minut.
Poziomki uzyskujemy przez przewracanie pionków.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 900
- Od: 21 sty 2008, o 17:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Dębe Wlk.
Re: Wszystko o pomidorach 6 cz. (13.03.11 - )
Dzięki,
Z tym że w tamtym pomidory nie były w soku a w zalewie.
Mam podłużne koktailówki w kilku kolorach i ciekawie wyglądałyby w takiej właśnie przeźroczystej zalewie.
Pamiętam że kilka postów wyżej było zdjęcie właśnie takich pomidorków i postu z takim zdjęciem szukałem w tematach pomidorowych ponad godzinę.
Z tym że w tamtym pomidory nie były w soku a w zalewie.
Mam podłużne koktailówki w kilku kolorach i ciekawie wyglądałyby w takiej właśnie przeźroczystej zalewie.
Pamiętam że kilka postów wyżej było zdjęcie właśnie takich pomidorków i postu z takim zdjęciem szukałem w tematach pomidorowych ponad godzinę.
Pozdrawiam,
J
J
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2121
- Od: 25 lut 2010, o 21:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Łódzkie
Re: Wszystko o pomidorach 6 cz. (13.03.11 - )
To był chyba przepis Kozuli na pomidory w galarecie, niestety tez nie moge go znaleźć
- Hekate
- 200p
- Posty: 373
- Od: 23 lip 2009, o 16:15
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Lędziny k. Tychów (śląsk)
- Kontakt:
Re: Wszystko o pomidorach 6 cz. (13.03.11 - )
czy chodzi o ten:
przepis na pomidory w galarecie :
2,5 kg pomidorów
3-4 duże cebule
Zalewa
10 dkg żelatyny
3 łyżki cukru
2 łyżki soli
7 łyżek octu
1 litr wody
Ziele angielskie , liście laurowe , czosnek do smaku .
W 0,5 l przegotowanej ostudzonej wodzie rozpuścić żelatynę , wlać do zalewy . Cebulę pokroić w grubą kostkę i na chwilę zasolić ( lub zblanszować ) .Pomidory i cebulę wkładać na przemian do słoików , zalać zalewą . Pasteryzować 5 minut .
Do nieco większych pomidorów w przepisie jest 1 litr i szklanka wody .
wiem jak nieraz trudno potem odnaleść na forum w gąszczu postów jakiś przepis, stąd zapisuję sobie w wordowskim pliku na komputerze, mam jeszcze zapisany przepis na suszone pomidory w oleju
przepis na pomidory w galarecie :
2,5 kg pomidorów
3-4 duże cebule
Zalewa
10 dkg żelatyny
3 łyżki cukru
2 łyżki soli
7 łyżek octu
1 litr wody
Ziele angielskie , liście laurowe , czosnek do smaku .
W 0,5 l przegotowanej ostudzonej wodzie rozpuścić żelatynę , wlać do zalewy . Cebulę pokroić w grubą kostkę i na chwilę zasolić ( lub zblanszować ) .Pomidory i cebulę wkładać na przemian do słoików , zalać zalewą . Pasteryzować 5 minut .
Do nieco większych pomidorów w przepisie jest 1 litr i szklanka wody .
wiem jak nieraz trudno potem odnaleść na forum w gąszczu postów jakiś przepis, stąd zapisuję sobie w wordowskim pliku na komputerze, mam jeszcze zapisany przepis na suszone pomidory w oleju

Ania
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2121
- Od: 25 lut 2010, o 21:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Łódzkie
Re: Wszystko o pomidorach 6 cz. (13.03.11 - )
Hekate jesteś niezastąpiona:D Tak, ten. W sumie mógłby być osobny wątek na przepisy z pomidorami, tak jak dyniowy.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 7120
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: dolnośląskie
- Kontakt:
Re: Wszystko o pomidorach 6 cz. (13.03.11 - )

Asia
- Hekate
- 200p
- Posty: 373
- Od: 23 lip 2009, o 16:15
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Lędziny k. Tychów (śląsk)
- Kontakt:
Re: Wszystko o pomidorach 6 cz. (13.03.11 - )
Pelasiu przepisu nie wypróbowywałam więc nie mam pojęcia, zapisany mam tylko w tej postaci jako plik skopiowany z forum i czeka aż się krzaczków megagroniastego dorobię 

Ania
- romaszka
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1411
- Od: 31 gru 2010, o 23:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Lubelskie. Wola Uhruska
Re: Wszystko o pomidorach 6 cz. (13.03.11 - )
Oooo! Widzę, że szał pomidorowy powoli się kończy
W mojej okolicy jestem chyba ostatnim delikwentem usiłującym ratować pomidory. Ale na zbiory nie narzekam.
Dzisiaj robiłam przecier na zimę z tych pomidorków.

Byłam mile zaskoczona, jeden taki pomidorek ma tyle samą miąższu jak dużo większy innej odmiany a skórka jest tak cienka, że praktycznie nie zostaję odpadów. Mam tylko jeden krzak a chciałabym w przyszłym roku posadzić więcej ale nie mam pojęcia co to za odmiana. Czy ktoś, na podstawie tego zdjęcia może zidentyfikować mój okaz
?

Dzisiaj robiłam przecier na zimę z tych pomidorków.

Byłam mile zaskoczona, jeden taki pomidorek ma tyle samą miąższu jak dużo większy innej odmiany a skórka jest tak cienka, że praktycznie nie zostaję odpadów. Mam tylko jeden krzak a chciałabym w przyszłym roku posadzić więcej ale nie mam pojęcia co to za odmiana. Czy ktoś, na podstawie tego zdjęcia może zidentyfikować mój okaz

- ewikk77
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1110
- Od: 8 sty 2010, o 21:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: mazowieckie
Re: Wszystko o pomidorach 6 cz. (13.03.11 - )
Jeśli to nie mieszaniec, to nic prostszego tylko zebrać nasiona i posiać w przyszłym roku. Zresztą tak czy inaczej ja bym na Twoim miejscu zebrała nasionka.Mam tylko jeden krzak a chciałabym w przyszłym roku posadzić więcej
U mnie też "przetworowy szał"

pozdrawiam Ewa
- romaszka
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1411
- Od: 31 gru 2010, o 23:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Lubelskie. Wola Uhruska
Re: Wszystko o pomidorach 6 cz. (13.03.11 - )
Ewa Właśnie, w tym rzecz, nie mam pojęcia czy to mieszaniec czy nie. Syn przywiózł nasiona z Ukrainy, wyhodował sadzonki, jedną posadziłam (dla różnorodności) u siebie w gruncie, pozostałe rośli w tunelu u syna ale bardzo wcześnie (na etapie wzrostu intensywnego) wszystkie pochorowały i syn musiał ich zlikwidować. Opakowanie, oczywiście wyrzucił
.
Natomiast kmicic mnie rozczarował. Owoców, owszem, bardzo dużo ale są twarde, dziwnie dojrzewają (połowa pomidora już bardzo dojrzała a druga dopiero zaczyna) i bardzo gruba skorka. Wysadziłam ich dość sporo, specjalnie do zrobienia "Pomidory konserwowe", ze względu na ich kształt. Ale nic z tego, na przecier nie nadają się absolutnie a na konserwowe ... jako tako



Natomiast kmicic mnie rozczarował. Owoców, owszem, bardzo dużo ale są twarde, dziwnie dojrzewają (połowa pomidora już bardzo dojrzała a druga dopiero zaczyna) i bardzo gruba skorka. Wysadziłam ich dość sporo, specjalnie do zrobienia "Pomidory konserwowe", ze względu na ich kształt. Ale nic z tego, na przecier nie nadają się absolutnie a na konserwowe ... jako tako


- ewikk77
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1110
- Od: 8 sty 2010, o 21:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: mazowieckie
Re: Wszystko o pomidorach 6 cz. (13.03.11 - )
Ałła możesz mimo wszytko spróbować zostawić nasionka. Na przetwory jak dla mnie bardzo dobry okazał się: San Marzano, Super Roma- te właśnie są podłużne, 131 -Na przetwory -od Kozuli i tradycyjne "Bawole serce".
Też szukałam dobrych odmian szczególnie na przeciery i z powyższych jestem zadowolona
Też szukałam dobrych odmian szczególnie na przeciery i z powyższych jestem zadowolona

pozdrawiam Ewa