Paprocie ogrodowe Cz.1

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
Zablokowany
Awatar użytkownika
Jean
100p
100p
Od: 11 maja 2009, o 19:07

Re: Paprocie ogrodowe -kto jakie ma ?

Post »

Tomku, już Cię tu chwalono ale ten widok a co za tym idzie wcześniejsze zaplanowanie - to gotowa ściąga dla tych, którzy planują paprociarnie. Podobnie, jak i Majka dzieło.
Niestety ja już z różnych względów tylko w b. niewielkim stopniu jestem w stanie coś zmienić i mogę tylko Was podziwiać i gratulować. ;:63
Pozdrawiam - Jean
majek68
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 19 sty 2011, o 12:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Chcę pokazać moje dwie ciekawsze odmiany Polypodium oraz ciekawostkę paprociową .

1 Polypodium cambricum Richard Kayse
Obrazek

2 Polypodium glycyrrhiza Longicaudatum
Obrazek

3 Phyllitis scolopendrium var.americana
Obrazek

Ten temat na forum ma jakieś kilka lat ale tylko kilka osób jest aktywne .
Namawiam WSZYSTKICH zainteresowanych paprociami do aktywnego udziału.
larix
200p
200p
Od: 23 gru 2008, o 21:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Majku - Twoje Polypodia wyglądają świetnie. Ciekaw jestem jak długo rosną u Ciebie i jak z nimi postępujesz. Obawiam się o zimowanie szczególnie Polypodium cambricum syn. australe. Jak podaje angielski znawca i posiadacz narodowej kolekcji Polypodiów Martin Ricard, P. cambricum to paproć późno rozpoczynająca wegetacje u której nowe liście pojawiają sie w lipcu i wciąż rosną nawet w listopadzie. Jesień i zima w Angli wygląda inaczej niż w Polsce. Jest cieplejsza i nie ma tam takich wściekłych mrozów jak u nas. Z doświadczeń Tomka wiem, że P. cambricum źle znoszą nasze zimy i wiosną wyglądają jak "półtora nieszczęścia". Moje P. cambricum, które mam od wiosny, rosną ładnie ale obawiam się właśnie o zimę. Co robić by wiosną były w dobrej kondycji. Rozważam np. jakiś szczególny rodzaj okrycia, przeniesienie do pomieszczenia gdzie temperatura nie spada poniżej zera. Sam nie wiem. Może ktoś z Was ma jakiś pomysł?
A tak przy okazji, jak podaja anglicy, P. australe zostało odkryte przez Richada Kaysa, który znalazł tę paproć na wapiennym klifie w Walii, w 1980 roku ponownie odnalazł ją na nim właśnie Martin Ricard. To sterylna forma P. cambricum, którą możemy rozmnożyć tylko przez podział gdyż nie wytwarza zarodników.
larix
200p
200p
Kontakt:

Post »

Przepraszam za nieścisłość, :oops: powinno być - P. cambricum 'Richard Kayse' zostało znalezione przez Richarda Kaysea ....it.
larix
200p
200p
Kontakt:

Post »

Od jakiegoś czasu poszukuje dobrej scenografii do moich paprociowych zakątków. Roślin towarzyszących paprocią może nie jest aż tak wiele ale jednak kilka ciekawych można znaleźć. Jedną z nich jest pochodzący z tej samej rodziny paprotników Wroniec widlasty -Huperzia selago.
Ta niewielka, zwykle około 15 centymetrowa roślina, preferuje kwaśne podłoże i półcieniste stanowiska. Dużo Wrońca widlastego można spotkać w górach powyżej granicy 1500 m. Wędrując szczytami Czerwonych Wierchów, czy na Babiej Góry z łatwością się na niego natkniemy.
Dość dobrze rośnie w ogrodzie jeśli zapewni mu się odpowiednie stanowisko, świetnie komponuje się z małymi paprociami skalnymi, pośród mchów, kamieni i korzeni. Poza zarodnikami może rozmnażać się też wegetatywnie gdyż dorosłe rośliny wytwarzają jakby małe rozmnóżki na szczytach pędów, które po opadnięciu są zdolne do ukorzenienia.

Obrazek
aga111
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 9 sie 2011, o 12:46

Post »

Witam serdecznie.
Od kilku już lat posiadam tę paproć w swoim ogrodzie.Niestety nie wiem ,co to za gatunek.Proszę o pomoc w zidentyfikowaniu.
Pozdrawiam i dziękuję.
aga
Obrazek Obrazek
larix
200p
200p
Kontakt:

Post »

Twoja paproć to Matteuccia struthiopteris - Pióropusznik strusi. Dobrze rozmnaża się za pomocą rozłogów i jest bardzo ekspansywny. Wczesną wiosną pastorały rozwijających się liści maja bardzo ładny kształt i kolor świeżej, soczystej zieleni. Później nie jest już tak ładny. Charakterystyczny jest dymorfizm pomiędzy liśćmi płonnymi i płodnymi. Te płodne sterczą pionowo i utrzymują się całą zimę.
aga111
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 9 sie 2011, o 12:46

Post »

Witam.
Dziękuję larix za cenne informacje ;:180
Moje paprocie rosną w cieniu,więc są ładnie wybarwione,chyba że to się jeszcze zmieni.
Pozdrawiam.
aga
Elba
200p
200p
Od: 28 sie 2008, o 17:57
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Mam też Polypodium cambricum od wiosny i też zastanawiam się , jak stworzyć mu odpowiednie warunki do zimowania.

Myślę ,że TomekM i Majek posłużą nam radą co zrobić .
Pozdrawiam , Elżbieta
howlit
200p
200p
Od: 14 lis 2009, o 18:05

Post »

Jean, porównaj z moim Athyrium nipponicum Metalicum Cristatum Obrazek

Mam pytanie do naszych znawców. Między dwoma Dryopterisami siebolda wyrosła siewka, chyba Phyllitisa.Trochę to dziwne bo Dryopterisy rosną w ziemi kwaśnej. I teraz pytanie; czy ją przesadzic i czy zabezpieczyc na zimę?
Obrazek
Obrazek
howlit
200p
200p
Od: 14 lis 2009, o 18:05

Post »

Odnośnie pytania Jeana o Athyrium nipponicum metalicum, będąc dzisiaj na działce, przyjrzałem się dokładnie moim Athyrium nipponicum (mam Ich 5 odmian).Moim zdaniem twoje Athyrium nipponicum to Red Beauty. Odmiana Metalicum posiada bordowe łodygi, natomiast Red Beauty zielonkawe.

Obrazek

Athyrium niponicum Red Beauty
Awatar użytkownika
Jean
100p
100p
Od: 11 maja 2009, o 19:07

Post »

Howlit, dziękuję za informacje. Zrobię jeszcze dokładniejsze zdjęcia ponieważ jedno (pierwsze) było robione przy innym ustawieniu aparatu a liść przy innym. Ogólnie to ta paproć jest najmniej wybarwiona z moich 3 A. niponicum, jakie posiadam. Zauważyłem, że wybarwienie liści i ich ogonków liściowych zmienia się w czasie no i zależnie od natężenia światła.
Pozdrawiam - Jean
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
TomekMr
100p
100p
Od: 3 lis 2008, o 10:25

Post »

Aniu ,nie masz problemu z zimowaniem Polystichum tsus-simense?Czy może ją jakoś specjalnie zabezpieczasz?
Pozdrawiam-Tomek.
Awatar użytkownika
zanna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2008, o 22:37

Post »

Mam ją od zeszłego roku. Tę zimę ładnie przeżyła, chociaż wyszła bardzo późno. Już myślałam, że po niej. Nie zabezpieczałam w żaden sposób. Cała rabatka jest obsypana drobną korą - raczej dla przeciwdziałania chwastom niż ocieplenia...
Awatar użytkownika
mist
50p
50p
Od: 20 maja 2010, o 12:50
Kontakt:

Post »

Też mi się podoba ... tfu tfu na psa urok ;)
Serdecznie Miłka
Zablokowany

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”