Maliny - choroby i szkodniki
- judyta
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 lut 2008, o 14:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
U mnie również rosną malwy..także nie widziałam,aby rdza przenosiła się na inne rośliny...dodam jeszcze ,ze niektóre malwy są bardziej podatne na rdzę a innych rosnących obok nie ima się rdza.
serdecznie pozdrawiam, judyta.
U judyty na prowincji ; jud-linki
nadwyżki ogrodowe i parapetowe;
-
- Od: 17 sie 2005, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Podlewając maliny i inne krzewy należy unikać moczenia liści.
Warto przeczytać http://uprawamalin.webpark.pl/ochrona.html oraz http://piorin.gov.pl/cms/upload/akt/ipmalin2005.pdf str. 18
Warto przeczytać http://uprawamalin.webpark.pl/ochrona.html oraz http://piorin.gov.pl/cms/upload/akt/ipmalin2005.pdf str. 18
Pozdrawiam Andrzej.
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Mami, czy usychają Ci wszystkie krzaczki polany? Ja mam 10 (już rozrośniętych) i zauważyłam, ze trzy z nich (pierwszy , szósty i ósmy - więc nie po kolei) zaczynają usychac, podejrzewam jakąś chorobę? tak jakby zamierały, ale u "polany" to raczej rzadko spotykana choroba, ponieważ jesienią wycinam pędy prawie przy ziemi i spalam.
-
-
Bartek, pewnie mam to samo,w sobotę wykopałam 3 rozrośniete krzaki polany, zupełnie uschły, pozostałe 7 opryskałam SUMILEX-em i w trakcie oprysku zauważyłam następne usychające po brzegach liście. Te brzegi robią się takie szare, jak się dobrze przyjrzałam to jest też taki blado- fioletowy kolorek. Qrcze, co to może być? zamieranie pędów do polany mi nie bardzo pasuje.
-
Erazmie, identyczne objawy miały moje trzy kilkuletnie krzaki (ale nie po kolei) z 10-ciu posadzonych polan, krzaki wykopałam (zupełnie uschły) i zastosowałam oprysk sumilexu. Doszłam do wniosku, że to chyba zamieranie pędów malin, chociaż do polany mi to nie pasuje, bo pędy jesienią wycinam i palę. W trakcie oprysku zauważyłam na dwóch innych krzaczkach pojedyncze pędy też zaatakowane, brzegi liści robiły się szare z taką leciutko- blado fioletową otoczką, Od tygodnia nie byłam na działce, bo leje prawie cały czas, więc nie wiem, czy ten oprysk zadziałał czy nie . Jak się wypogodzi to powtórzę oprysk , ale innym środkiem , tym razem ROVRAL-em. A może to antraktoza?
-
-
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
to jest 30 arów malin
, nie moje, sąsiadki obok, jesteśmy ciekawe co to , dlatego wrzuciłam zdjęcie na forum;
maliny owszem były pryskane środkiem przciewgrzybiczym ale ponad tydzień temu, potem były deszcze, więc to zupełnie nie od oprysku; to się zrobiło teraz i ja się w ogóle zastanawiałam, że to wygląda zupełnie jak owiane przymrozkiem
:o

maliny owszem były pryskane środkiem przciewgrzybiczym ale ponad tydzień temu, potem były deszcze, więc to zupełnie nie od oprysku; to się zrobiło teraz i ja się w ogóle zastanawiałam, że to wygląda zupełnie jak owiane przymrozkiem

- Świnka
- Przyjaciel Forum
- Od: 8 mar 2009, o 17:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Nie pomógł Miedzian? To mnie zmartwiłaśRdza na liściach i ślimaki to coroczny problem. Pryskałam raz Miedzianem ( przy okazji drzewek )-? W tym roku kupię jakiś b. dostosowany środek.

- judyta
- Od: 10 lut 2008, o 14:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Rdzę malwy można zwalczać także:
Topsin M 500 SC, Dithane NEO TEC75 WG,Amistar 250 SC, Score 250 EC, Baymat AE ( gotowy preparat w formie aerozolu).
Topsin M 500 SC, Dithane NEO TEC75 WG,Amistar 250 SC, Score 250 EC, Baymat AE ( gotowy preparat w formie aerozolu).
serdecznie pozdrawiam, judyta.