Pomidory Malinowe - odmiany polecane i nie polecane

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
GunnarSK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2009, o 17:10
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Pomidory Malinowe - odmiany polecane i nie polecane

Post »

Kasencja pisze:Mogę napisać tyle, że kupując jego nasiona sugerowałam się opisem. Że to stara odmiana, jedna z najsmaczniejszych i że to smak dawnych pomidorów :wink: .
No i się nie zawiodłam. Do tej pory Bawole serca były moimi naj, naj. Ale Brandywine go wyparł . Owoce duże, ładne i dość plenny.
Że lubisz Brandywine, to jest zrozumiałe. Ale tutaj chyba wychodzi przede wszystkim w tunelu, bo na grunt jest za późny. Ja mam nasiona Brandywine, Yellow Brandywine (jeszcze późniejszy) i krzyżówki Brandywine x Iva (albo Brandywine x Black Plum albo Brandywine x Volovsko Srce, podobno F3), które dostałem od Grunta (faktycznie używa takiego nicka, chociaż jest Kanadyjczykiem), i jest malinowy tylko jeśli rzeczywiście jest Brandywine x Volovsko Srce. Tylko mam nadzieję, że jest wczesniejszy od samego Brandywine.
pozdrawiam, Gunnar
Awatar użytkownika
GunnarSK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Istnieje też amerykańskie malinowe "bawole serce", tzw. Pink Strawberry, krzyżówka German Red Strawberry x Kosovo z ogrodu Dean Slater (F2 lub F3, bo F1 wygląda jak German Red Strawberry), i mam nadzieję dostać nasiona od Deana.
pozdrawiam, Gunnar
Awatar użytkownika
Rusalka
1000p
1000p
Od: 10 sty 2011, o 14:24
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Gunnar..
a istnieje taka możliwość że nam się do akcji też jakieś nasionka trafią od Twoich zagranicznych smakoszy pomidorowych :)
Coś dziwnie piszę? Tak Ci się zdaje?
To mój T9 i pod jego władzą pozostaję ;-)
Awatar użytkownika
GunnarSK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Rusalka pisze:Gunnar..
a istnieje taka możliwość że nam się do akcji też jakieś nasionka trafią od Twoich zagranicznych smakoszy pomidorowych :)
Tak, na pewno. Jeśli nie w tym roku, to w następnym.
pozdrawiam, Gunnar
Awatar użytkownika
GunnarSK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jeszcze są takie niemieckie odmiany: Schlesische Himbeere czyli Śląska Malina i Himbeerrose (Malinowa Róża). Przy najmniej pierwsza odmiana występuje w bazie danych Tatiany. Schlesische Himbeere jest komercyjną odmianą dostępną np. w sklepie Irinas Tomaten, Himbeerrose natomiast nie jest komercyjna i nie ma jej w sklepach. Po rosyjsku odmiany z "Malinowiy" albo "Różowiy" w nazwie są właśnie malinowe.
pozdrawiam, Gunnar
pomidormen
1000p
1000p
Od: 26 sty 2010, o 11:08

Post »

Pytanie do Suzany. Czy Cormabele równo Ci dojrzewają, bez przebarwień?
x-suzana
Konto usunięte na prośbę.
Od: 15 gru 2009, o 11:41

Post »

Miały przebarwienia, wahania potasu i magnezu, to póżna odmiana, myślę, że tylko do tunelu a nie na grunt.Do bezpośredniego jedzenia uważam, że są smaczniejsze odmiany.
pomidormen
1000p
1000p
Od: 26 sty 2010, o 11:08

Post »

U mnie Cornabel rośnie w tunelu i też nie wybarwia się najlepiej. To jest odmiana o bardzo dużej sile wzrostu i plenności. Z tego powodu musi być intensywnie nawożona. W następnym sezonie zadbam o lepsze przygotowanie podłoża i dalej będę próbował z tą odmianą.
glohal
500p
500p
Od: 20 lip 2010, o 20:56

Post »

Mogę podpowiedzieć, że pomidor Pink King, kupiłam w tamtym tygodniu w Liroy Merlin - 15szt za 15zł. Mam go w tym roku i na pewno w przyszłym też posadzę. Co do zbierania nasionek - te nasionka to F1 :cry:
Awatar użytkownika
Rybka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 lip 2008, o 14:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

A ja chyba zrezygnuje, owszem jest plenny, ale smakiem mnie nie zachwycil i praktycznie brak zapachu. Wydaje mi sie sie to mocno towarowa odmiana, bo nawet po 3 tygodniach po zerwaniu jest twardy jak kamien.
"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić"
pozdrawiam Beata
Awatar użytkownika
GunnarSK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

glohal pisze:Mogę podpowiedzieć, że pomidor Pink King, kupiłam w tamtym tygodniu w Liroy Merlin - 15szt za 15zł. Mam go w tym roku i na pewno w przyszłym też posadzę. Co do zbierania nasionek - te nasionka to F1 :cry:
Pomidor malinowy powtarza kolor nawet z nasion zebranych z F1. Smak owszem może być całkiem inny.
pozdrawiam, Gunnar
Awatar użytkownika
weteran
500p
500p
Od: 5 sty 2010, o 21:45

Post »

Pink King to nic innego jak VP 1, jeśli o mnie chodzi to naprawdę pomidor hmmm powiedzmy towarowy :), kolor możne zachwycać , dla mnie smak i jakoś owocu daleka od ideału dlatego wole tomimaru :)
różnica miedzy nimi najbardziej widoczna w cenie VP1 500 nasion około 300 zł
Tomimaru 500 nasion ponad 800 zł
Vp1 to tak do 4-5 gron max , a później zaczynają się problemy , przy Tomimaru problemy mogą być przy 10 gronie :)
o smaku sie nie wypowiadam , bo to indywidualna sprawa , ale dla mnie VP1 ....... :)
Paweł _____________________________________________________________________________
Kobiety z natury są Aniołami, ale kiedy skrzydła opadną przychodzi im latać na miotle....
x-suzana

Post »

To bardzo ciekawa jestem czym różni się w smaku Tomimaru Mucho od VP-1 Pink King.
VP-1 uprawiałam pierwszy raz i wyrażnie odczułam znaczną łatwość w uprawie w porównaniu z innymi standardowymi malinowymi pomidorami, niebywała wczesność w porównaniu z innymi, brak głąba, wyrównana wielkość pomidorów a nie jak to u innych pomidorów-1 olbrzymi a reszta różna, nie ma zielonej piętki o co nietrudno w innych pomidorach.
Naprawdę nie chciałabym tu zażarcie bronić VP-1 ale w uprawie chodzi chyba też o to aby łatwiej poszło z uprawą a nie zarobić się a potem trzymać kciuki aby wiązały itp....
W smaku VP-1 dla mnie dobry , a nawet lepszy niż inne bo niektóre to takie mączyste.
W takim razie jaki dobry powinien być Tomimaru. czytając sugestie weterana ;:162
Awatar użytkownika
GunnarSK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

suzana pisze:To bardzo ciekawa jestem czym różni się w smaku Tomimaru Mucho od VP-1 Pink King. W takim razie jaki dobry powinien być Tomimaru czytając sugestie weterana.
Tak, to jest ciekawe. Ale nie mam bezpośredniego porównania, i na ogół stroniłem od F1. A chyba Kozula napisała coś niezbyt dobrego o Pink King albo jego rodzicach.
pozdrawiam, Gunnar
x-suzana

Post »

GunnarSK pisze:
suzana pisze:To bardzo ciekawa jestem czym różni się w smaku Tomimaru Mucho od VP-1 Pink King. W takim razie jaki dobry powinien być Tomimaru czytając sugestie weterana.
Tak, to jest ciekawe. Ale nie mam bezpośredniego porównania, i na ogół stroniłem od F1. A chyba Kozula napisała coś niezbyt dobrego o Pink King albo jego rodzicach.
Nie czytałam tego postu Kozuli, a co pisała????
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”