Jak to z moim ogrodem było...

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
reniuniek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2010, o 08:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Jak to z moim ogrodem było...

Post »

Mariolu oczko super ;:108 ,horetnsja :shock: A z kasą to tak już jest że, szybko się kończy ;:223
Mam tak samo a jak pomyśle o szkole ;:224 to moje chciejstwa pójdą kompletnie w odstawkę :(
Mój zielony kwadrat cz.5-aktualna
Zapraszam :-) Renata
Awatar użytkownika
FRAGOLA
1000p
1000p
Od: 4 cze 2010, o 09:34

Post »

Super wyszło Ci to oczko ;:138 A co to za krzew o czarnych listkach tam posadziłaś...czy to może bez koralowy :?:
FRAGO-linki
w 'powężowym'
Pozdrawiam-Grazia
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Patkaza, Reniuniek, Fragola :wit

Ten ciemno liściasty to faktycznie bez, ale jaka konkretnie odmiana, to wiedziałam w dniu zakupu ;)

Renata- ja mam dość jak kupiłam wyprawkę dla trójki dzieci, a jak wszyscy będą sie już edukować, to sobie nie wyobrażam jakie to koszty...

Patkaza, ta kamienista dróżka do oczka w pierwotnym założeniu miała być imitacją rzeczki i miała być obsadzona kwiatami, które kwitną na niebiesko. A na ta rzeczką miał być mosteczek. Ponieważ jednak wszystkie niebieskie kwitną raczej krótko i musiałabym trzy razy w roku robić zmianę obsady padło w końcu na kamienie...
Najpierw marzyła mi się wstęga z niebieskich krokusików bądź szafirków. Choć piękny spektakl, byłby tylko przez chwilę, a kosztował... hmmm duzo pracy i kasy.
Potem wchodziłyby niezapominajki i ostatecznie np. żeniszki. Tyle, że kupić tyle cebulek a później jeszcze sadzonek... no cóż jakkolwiek pomysł udany, tak skapitulowałam...

Myślałam jeszcze o lawendzie- (ale u mnie niemal każdej zimy przemarza), bądź kocimiętce (Za bardzo sie u mnie wykłada i środki pozostają puste, a to mi sie nie podoba...
No i znowu pozostaja kamienie. Ale jeszcze kusi mnie taki jałowiec zadarniajacy w odcieniu niebieskiego, bardzo niziutki, może on jeszcze zastartuje, w tym sezonie zostanie na razie tak jak jest.
Wkurza mnie to, że takie niedokończone, no ale nie dam rady ani fizycznie (rozdwajać się między uciekajacą Mileną, a poświęceniem się pracy w ogrodzie), ani finansowo.

Obrazek

Obrazek
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
Awatar użytkownika
Bogumilka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 17:50

Post »

Witam Cię Mariolko :wit .Miałam wolną chwilkę i cały wątek Twój przespacerowałam od początku do końca. Już na początku uśmiałam się z Twojego M i musiałam iść dalej, bo byłam ciekawa co znowu Ci zmarnuje, tak jak ogródeczek z warzywkami Ci skosił :;230 ach te chłopy..........ale też są czasami przydatni ;:167...... no do tych cięższych prac :wink:
Podziwiam Cię kobieto pracowita. Dzieci kładziesz spać i wymykasz się do ogrodu, albo ganiasz za nimi i w między czsie pielęgnujesz swój ogródeczek ;:63 Tyle ;:167 wsadziłaś roślinek i ciężkiej pracy w ten kawałek ziemi, że pokłony ;:180 z mojej strony dla Ciebie składam. No i jeszcze terapia z dziećmi, jak Ty to wszystko ogarniasz :lol: :?:
Oczko sama wykonałaś i muszę brać z Ciebie przykład, żeby się już nie pieścić ze sobą i też zakasać rękawy i brać się do roboty ;:223 bo wstyd mi troszkę, jak u Ciebie zobaczyłam to wszystko :shock:
A tego sąsiada "buraka" to Ci nie zazdroszczę ;:44
Pozdrawiam i uściskaj dzieciaki kochane od Bogumiłki ;:196
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bogusiu witaj i dziękuję ;:196
Fakt, czasem ciężko, ale ogród zawsze daje wytchnienie od tych niełatwych, rodzinnych zmagań :)
I choć czasem mam dość (zwłaszcza, gdy wszystko wokół zarasta chwastami, a ja muszę kombinować jakby tu uszczknąć trochę czasu dla ogrodu), to jednak porównując ile udało mi sie zrobić samej, zawsze działa mobilizująco...

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
E-mienta
500p
500p
Od: 21 mar 2011, o 18:22

Post »

Hej Mariolu, zajrzalam do Ciebie zaciekawiona stowrzonym oczkiem. Jest calkiem, calkiem :D wstega zwirku jak dla mnie to suchy strumien - ostatnio bardzo modna aranzacja ogrodowa. Doskonale wspisalas to w otoczenie. Niestety jak sama wiesz, jeszcze mnostwo pracy przed Toba. A nie mnoza Ci sie tam komary?
Zycze wytrwalosci w dalszych dzialaniach ogrodowych - będę je podgladac. ;:196
Pozdrawiam Ewa
Spis treści, Życie po życiu - 2014 - Aktualny
"Ludzie posłuszni żyją, aby spełniać oczekiwania innych. Nieposłuszni realizują swoje marzenia..."
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Ewo :wit
nie wiem czy więcej komarów jest z racji wody, bo ogólnie każdy narzeka na te stworzenia, nawet jeśli żadnej wody w pobliżu nie ma. Wiem, że żadne z rozwiązań w moim ogrodzie nie jest idealne; przeważnie to prowizorka, własnej roboty- ale cieszy. Oczywiście, ze chciałoby sie mieć wszystko jak należy, póki co granity zastepują zwykłe cegły. Może kiedyś...
Hmmm, pracy mnóstwo, pewnie nigdy nie będzie to "skończona architektura", grunt, żeby się podobało.
Na pewno, za kilka lat, kiedy iglaki osiągną swą docelową wysokość wszystko się zmieni. Póki co to na pierwszy rzut oka wygląda jakby to były same rośliny sezonowe. iglaczki są małe, albo tyci-tyci...
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wczoraj zrobiliśmy sobie wypad w Pieniny... dziś zachodzę na ogród a tam masa ogórasów (część przerośnięta, bo w sobotę też odpuściłam zbiory). Pomidorków całe wiadro poszło na rozdawki, bo nie jesteśmy w stanie tego przejeść, a jakoś nie mam zamiaru bawić sie w przetwarzanie pomidorów. Pryskałam trzy razy, w tym, ze trzeci raz trochę za późno, mimo to pomidory są zdrowe, choć sporo porażonych wyrzuciłam. Te, które są zdrowe dają wystarczająco zadawalające zbiory :) Wszystko cieszy tym bardziej, ze pomidorki uprawiałam po raz pierwszy :)

Zastanawiam się gdzie upchnąć truskawki. Miałam przygotowaną agrotkaninę, która leżała od jakiegos czasu żeby zadusić chwasty. Później nie miałam gdzie wysypać kamyczków, wiec poszły na tą agrowłókninę. A teraz nie ma gdzie powsadzać roslinek, bo kamyki ciągle tam lezą, a nie mam jakoś ostatnio nastroju na robienie dalszych zmian w ogrodzie. Ani nastroju, ani czasu.

Hortensja
Obrazek

jeżówka
Obrazek

ślazówka
Obrazek

krzewuszka- ma pojedyncze kwiaty na całym krzewie
Obrazek
x-S-l
---
Od: 2 sie 2011, o 15:43

Post »

ojej biedactwo ;:196 ;:196
hortensja i ślazówka - rany co za nazwa :;230 - są przepiękne, kwiaty z hortensji kojarza mi się z watą cukrową bo taki mają kolor fajny ;:138 ;:137 :;230
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

U mnie krzewuszka też powtarza choć słabiutko.
Myślę że za mocno ją przycięłam ale już mi zaczynała przeszkadzać.

Komary w tym roku późno się pojawiły a są takie żarłoczne że aż strach.
Nawet mnie już to denerwuje choć nigdy się nie drapięę i bąble znikają bardzo szybko to jednak można się wściec gdy na jednej ręce jest czasem kilkadziesiąt ukąszeń.

U mnie mieczyki na które pomstowałam że nie chcą zakwitnąć widocznie to usłyszały i pokazały kwiaty.
Ale córka była u mnie w sobotę to jej dałam do wazonu i teraz muszę czekać na kolejne.
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziś kosiłam trawę. Coraz trudniej opanować to wszystko bo jeszcze wykopki za pasem...
Ale taki widoczek ogólny:

Obrazek
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A kiedyś było tak:)

Obrazek
Awatar użytkownika
maryla-56_56
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 kwie 2009, o 19:18

Post »

Mariolko podziwiam Cię ;:138
Tak dużo zmian na lepsze zrobiłaś w tym roku.
Oczko Ci się udało, śliczne dalie z nasion i inne też.
Też mam ślazówkę, trafiła się sama różowa.
Już teraz mniej czasu będziesz miała na ogródek, zaczyna się szkoła.
Śliczny widoczek ogólny.
Jaka hortensja Ci kwitnie, taka młodziutka-ładna.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
zwkwiat
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lut 2011, o 09:30

Post »

Mariolu , jak popatrzyłam na te dwa zdjęcia - jak było a jak jest dziś- to szkoda mi się zrobiło tych wyciętych drzew. Wyobraziłam sobie jak pięknie by wyglądały obsadzone winobluszczem oraz rożnymi gatunkami bluszczu szczególnie jesienią.
Pomyśl o takim potraktowaniu pozostałych drzew w przyszłości, Przy oczku napracowałaś się strasznie, wiem coś o tym/sama to przeżyłam, choć my pogłębialiśmy naturalną nieckę/, wyobrażam sobie jakie będzie ładne po wykończeniu. Rośliny pod Twoją ręką rosną pięknie. Wystarczy spojrzeć choć by na mieczyki. Super.
Pozdrawiam Zosia
Ogród zwkwiat,cz.aktualnaSzydełko
"Nie starzeje się ten, kto nie ma ma to czasu." Benjamin Franklin
haszka
200p
200p
Od: 5 cze 2011, o 00:06

Post »

Jakie zmiany u Ciebie Mariolu...oczko super zrobiłaś ;:138 bardzo mi się podoba/moje wanienkowe :;230 widziałas/Twoje ładniejsze brawoooo...cudowne gladiole i świetna kępa jeżówki.
Pozdrawiam Halina.........

Druga miłość Haszki - ogród
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”