Do wysiewu nasion rzodkiewki w tunelu zrobiłem sobie znacznik punktowy. Ale w uprawie gruntowej też można z niego skorzystać. Odmiana holenderska więc warto oszczędzać nasiona. Wschody prawie 100%.
Ja w taki sposób sieję rzodkiewkę od ponad 20 lat. Zmałpowałem ten sposób z "Działkowca". Dołki wyciskam palcem i sieję po jednym nasionku. Trochę to męczące, ale wynagrodzeniem jest piękny plon. Polecam ten sposób.
Nigdy nie kłóć się z głupcem, bo ludzie mogą nie dostrzec różnicy
pozdrawiam Jarson Moje krzyżówki
Warto tak siać, mój mąż tak robi. Wczoraj jadłam już rzodkiewkę "Agata" i "sopel lodu" sianą punktowo. Wyrosły pieknie. Tydzień temu posiałam rzodkiewkę z czerwonym miąższem i biała skórką - Mantang Hong- Mam ją pierwszy raz, miałam bardzo mało nasionek, wiec też siałam po jednym do dołeczków. Juz wszystkie mają po dwa listeczki. Czy ktos miał ta rzodkiewkę? Jestem ciekawa jak smakuje
"Agata" w zasadzie jest zaliczana do rzodkwi japońskich a "Mantang Hong F1" do rzodkwi chińskich. Miałem ją ze 3 lata temu ( paczkowana przez Plantico) i już nie za bardzo kojarzę ale chyba była dość łagodna w smaku. Miała być wielkości piłki tenisowej ale moja nie osiągnęła tych rozmiarów. Jest także w ofercie Vilmorin.
Dziękuję Nasionka mialam z od osoby zamawiane przez internet , nie ważne jaką będzie miała wielkosć. Bardzo na nią czekam, bo jest interesująca pod względem koloru.
Mariolu zamiast szukać styropianu kup jak największą packę murarską w sklepie z farbami/art. budowlanymi (wydatek 4-6zł). Właśnie zaczyna kiełkować siana 24 sierpnia rzodkiewka. Rondar F1 i Frida F1 "idą łeb w łeb" tylko Tytan (a miał największe nasionka) się ociąga.