W wężowym cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
FRAGOLA
1000p
1000p
Od: 4 cze 2010, o 09:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: W wężowym cz.2

Post »

Witam wszystkich odwiedzających :wit
U nas dziś pada,a w nocy była straszna burza.Doniczki z kwiatkami tylko latały po ogrodzie.Duże byliny poprzewracane,zielnik poniszczony,Anabelka połamana :(

Beatko cieszę się że zaglądasz do mnie,bo bardzo lubię Twoje wizyty...taka sympatyczna z Ciebie osóbka ;:196

Lubię sobie wyjśc do ogrodu wcześnie rano gdy słoneczko dopiero się budzi.Ze szklaneczką herbatki robię sobie obchód...oczywiście nie ma kiedy sobie posiedziec bo gdy tylko gdzieś przysiądę zawsze mi coś przeszkodzi.A to chwaścior gdzieś się wychyla a to doniczka stoi nie tak jak trzeba a to kamień jakoś nie tak leży ;:224
Jolu ja mam trzy lobelie...czerwoną,różową(te z poprzedniego roku,nawet nieżle zimę przetrwały...różowa lepiej) i tą niebieską którą wiosną zamówiłam.
Koło to jedyny element który został z pierwotnego ogrodu...jakoś tak mam do niego sentyment :wink:
Agnieś koleusy lepiej mi w gruncie rosną...Póżniej w jesieni robię "szczepeczki",sadzę do doniczek i do domku...na wiosnę mam swoje koleuski z których mogę porobic sadzonki do ogrodu :)

Ja żurawki też posadziłam z trawkami po drugiej stronie ścieżki do altanki...liczę na fajny efekt bo też mi się to połączenie podoba.
Ula ja Ci życzę wielu ciekawych pomysłów...Mnie właśnie najlepsze wiosną przychodzą,bo człowiek spragniony kolorowych ogrodowych widoków w zimie,wymyśla,planuje :wink:
Rdest kupiłam w sklepie ogrodniczym.To dośc popularne pnącze więc na pewno i Ty ze zdobyciem go nie będziesz miała problemu.
Joluś ja bardzo lubię takie widoczki tylko nie zawsze umiem je uchwycic :?
Olku mój rdest mimo że w kiepskiej ziemi,rośnie dobrze...myślę że i Twój się rozbuja.Mówią że to bardzo ekspansywne pnącze,ale jak widzę nie zawsze.Poprzedni posadzony gdzie indziej szybko mi padł,a temu jak widac to miejsce odpowiada.
Andrzeju właśnie nie wiem czy te brązowe liście to jakaś choroba czy może efekt zbliżającej się jesieni.
Hagaart ta pergola z kołem wcześniej służyła jako wieszak na petunie,fuksje czy begonie.Popzostała jako jedyny element ze starego ogrodu.Może i tandetna ale ja ją lubię,przypomina mi jak tu kiedyś było.Jeden jej mankament że jest w miejscu gdzie zupełnie mi nie pasuje...ale i to da się zmienic ;:224
Monia i ja do Ciebie nieraz zaglądam :D
Fragola...tak jak napisała Marta to po włosku truskawka.I to moje imię nadane mi przez włochów u któłrych kiedyś byłam...Uwielbiam truskawki i potrafię zjeśc ich według nich bardzo dużo...a że moje imię jest dla nich za trudne do wypowiedzenia nazwali mnie po prostu fragolą :wink:
Martuś dzięki...zgadza się fragola to włoska truskawka i to właśnie dzięki nim mam takie jakby drugie imię...
I wiesz też mnie trochę dziwi że wszystko nawet fajnie się rozrasta w tak kiepskiej ziemi jaką tam mam...Może to zasługa kompostu?
FRAGO-linki
w 'powężowym'
Pozdrawiam-Grazia
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 gru 2009, o 00:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Graziu te Rad Barony trochę się jednak rozrastają i wszerz i do góry, nie obawiasz się, że za blisko innych roślinek? Moje hakonechloe pochłaniają Krejciego ;:14 trzeba przesadzić jedno lub drugie :roll:
Przeniosłabym chyba bardziej w głąb rabatek ;:224
Awatar użytkownika
Zabeczka101059
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lis 2008, o 14:14

Post »

:wit Grażynko u Ciebie jak zwykle pięknie ;:138
i tyle się dzieje :roll:
dzięki za wyjaśnienia, ja też uwielbiam truskawki ;:224 ;:196
Pozdrawiam -Dzidzia
aktualny,
spis wątków,
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Hmmm, dzisiejsza burza w nocy u mnie tez załatwiła pergolę...
Czy u Ciebie jest jakoś dużo komarów? Bo nie wiem czy kojarzyć to z oczkiem, czy jakis wysyp komarzyc, ale wieczorem nic się nie da zrobic, a i w południe tną niemiłosiernie...
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
andrzejek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2010, o 11:45

Post »

Graziu nie wiem czy to przypadkiem nie uwiąd ,albo jakiś inny grzyb.Bo ostatnio mocno deszcz padał i się różnego ustrojstwa na rozwijało
Awatar użytkownika
FRAGOLA
1000p
1000p

Post »

Jolu mówisz że Red Baron lubi poszalec...no cóż jak sobie zacznie za dużo pozwalac to się go usunie.Wiesz ja się chyba nigdy nie nauczę poprawnie sadzic...wiem że będzie za blisko ale i tak sadzę bo chcę miec efekt już zaraz...a póżniej trzeba przesadzac ;:224
Ja chyba nie mam hakonechloe...czy ona jest tak bardzo ekspansywna :?:
Dzidziu kiedyś miałam dużo swoich truskawek,ale teraz nie mam w ogóle...jednak to tylko chwilowe,bo kiedyś mam zamiar znów sobie takie poletko truskawkowe posadzic :)
Mariolka u mnie jest plaga komarów,zresztą jak co roku.O żadnej porze dnia ani nocy nie da się spokojnie w ogrodzie posiedziec,ani popracowac :roll: Tylko że ja mieszkam przy lasach i na terenie podmokłym z prawie ciągłymi zastojami wody :?
A komary które mi się wylęgają nad oczkiem nie robią mi różnicy...jeśli i tak wokół mam ich miliardy...
Andrzeju nawet mnie nie strasz...Uwiąd to raczej nie jest ale grzyb...hmmm oby tylko nie :roll:
FRAGO-linki
w 'powężowym'
Pozdrawiam-Grazia
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Hakonechloa jst piękna i potrafi sporo urosnąć. Duże okazy są w centrum ogrodniczym w Puławach, przy wylocie na Lublin po prawej stronie, jakbyś była w okolicy. Tam przed wejściem jest piękna rabata trawowa.
Red Baron ;:224 proszę bardzo, to jego drugi roczek :D Fotka z końca czerwca, teraz jeszcze większy ;:108

Obrazek
Awatar użytkownika
FRAGOLA
1000p
1000p

Post »

Joluś o piękna kępa Red Barona...taka jak lubię zwarta i nie powalająca się...Liczę na to że i moje takie będą :wink:
A ile on ma teraz wysokości u Ciebie :?: Mój ma jakieś 30 cm,czyli tyle co i w tamtym roku.
A możesz jeszcze wstawic fotkę Twojej hakonechloa :?:
FRAGO-linki
w 'powężowym'
Pozdrawiam-Grazia
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

U mnie Baronik chyba już dobija do pół metra ;:224 Zmierzę po południu. Oddzielnych fotek hakonechloi nie posiadam niestety, na fotce powyżej widać kawałek żółtej trawki z prawej strony, to ona.
x_o-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 30 mar 2010, o 21:01

Post »

O, fajnie, że Monika zapytała o Fragolę, też się zastanawiałam :) Na poprzedniej stronie pokazujesz rdest. Miałam kilka lat, a w tym roku mi przemarzł i bardzo łyso w tym miejscu. Chyba ponownie posadzę. Jeśli mogę coś podpowiedzieć, to u mnie do wysokości człowieka obrywałam mu wszystkie przyrosty i zostawiałam sam pień, a cała czapa była zielona i kwitnąca. Nawet mojemu M. się spodobało, bo wcześniej bardzo narzekał na jego bujny rozrost :) .
Awatar użytkownika
FRAGOLA
1000p
1000p

Post »

Jolu muszę pospacerowac u Ciebie i może znajdę lepszą fotkę z tą trawką.
Marysiu nie wiem czy dobrze rozumię...zostawiałaś tylko jeden główny pęd u rdestu,a resztę obrywałaś :?: Bo ja mam kilka takich grubszych a tylko te wiotkie które wyrastają tam gdzie nie potrzeba obrywam.

A dziś sobie zrobiłam tą rabatkę żwirkowo-iglaczkową o której kiedyś wspominałam,pod klonami obok altanki.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

i co tam na niej mamy...
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

i jeszcze takie maleństwa
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Nazw oczywiście nie pamiętam ale myślę że mi pomożecie rozszyfrowac co ja tam posadziłam :wink:
FRAGO-linki
w 'powężowym'
Pozdrawiam-Grazia
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42

Post »

UUUUUUUUUUUUUUUUUU po prostu olśniewająco piękna rabata czy ty kochana wszystkie kamienie z okolicy masz u siebie? cudny widok po prostu zatkało mnie naprawdę :)
Awatar użytkownika
FRAGOLA
1000p
1000p

Post »

Celinko nie jeszcze nie wszystkie kamienie z okoloicy pozwoziłam ale staram się :;230
Dziękuję ;:196 i cieszę się że Ci się podoba :D
FRAGO-linki
w 'powężowym'
Pozdrawiam-Grazia
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42

Post »

Super też wyglądają te suche korzenie - pniaki :) nadaje to takiego extra ciekawego wyglądu ;:108 masz pomysła :uszy super
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05

Post »

A ja to już nic nie powiem. Zazdroszczę Ci zapału, ja mam chwilowy zastój...
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”