Oliwko- moja lilia szokuje wielu ;) Bardzo mnie to cieszy. A wiesz że galtonie od Ciebie zakwitły po raz pierwszy! Długo na nie czekałem, ale było warto. A zimowtity tak się rozrosły, że je podzieliłem.
Mariasen - Twoja pomoc w listopadzie będzie bardzo cenna ;) -konkurencja jest ogromna. Głosowałaś może na SANDI? A za wizytę dziękuję.
Ewo - w pierwszym roku po posadzeniu zimowity raczej mi sie aklimatyzują. Dopiero w 2 roku ich ilość znacznie wzrasta ;) A wczoraj zakwitł mi pierwszy zimowit!!!!
Paulinko - dziękuję za tak pochlebne słowa ;) Lilie to moje ulubione rośłiuny więc w ogrodzie zawsze będzie dla nich miejsce w ogrodzie.
A oto pierwsze zdjecia mieczyków:
Przemku dawno mnie nie było ,ale twójwątek tak powoli płynie wiec nie ma dużo tego nadrabiania . Sliczne liliowe kępy Schocking też mam ,ale zaglądając na ogrod już wszystko minęło . Czas rozejrzeć sie za nowościami. Miejmy nadzieję ,że przyszły rok będzie lepszy niż ten ,ale kto to wie
Grażynko - właśnie z myślą o Tobie sprężyłem się i wstawiłem zdjęcia mieczyków. Co roku na jesieni i wiosną zaprawiam je w mokrej zaprawie. Tegorocznej wiosny ich nie zaprawiałem, mam więc nadzieję, że deszczowe lato im nie zaszkodziło ;)
Ewo - w tym roku mieczyki bardzo mi się pomieszały. Zawsze sadzę kolorami, ale w tym roku zrobił się kolorowy misz-masz. Tak więc kiedy kwitły czerwone mieczyki to przewiązywałem je żółtym sznurkiem ;) Może teraz się nie pomylę .
Oliwko - do tej pory galtonie mi nie kwitły. Co roku wypuszczały liście i na tym się kończyło. Jakie było moje zaskoczenie gdy pojawiły się pędy kwiatowe a później kwiaty podobne do kwiatów jukki karolińskiej. Mam nadzieję, że teraz z roku na rok będzie ich więcej. Natomiast nasion w tym roku się nie doczekam bo zaraz po przekwitnięciu ściąłem kwiatostany aby nie przesilać cebulek.
Galtonie
Jadziu ostatnio bardzo często wyjeżdżałem dlatego też wątek nie zmieniał się za szybko. Teraz już wróciłem i szybko nadrobię zaległości - w tym te ze zdjęciami. Jeżeli chodzi o lilie to jedyna która teraz kwitnie to Scarlet Delight.
Galtonie bardzo ładne.
Zauważyłam właśnie że scarlett delight bardzo długo kwitnie i gdyby nie kilka ostatnich wichrów to jeszcze by cieszła oczy. Nie żałuję zakupu