Ogródek chatte - cz. 10, wiosna 2011

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
danutab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 gru 2008, o 23:02

Re: Ogródek chatte - cz. 10, wiosna 2011

Post »

Izuniu czytałam że coś złego dzieje się z twoim Falstaffem mam jednak nadzieję że wszystko będzie OK bo tak Cię cieszył jego kwiat. ;:196
Pozdrawiam Danuta aktualne
Moje linki
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Czytając o chorych chryzantemach, od razu przypominają mi się żółte wczesne. Co roku sterczą takie gołe patyki, gdy jeszcze ładnie kwitną. Aż wstyd pokazywać, a bardzo lubię te żółte pomponiki.
Od tylu tygodni korzenie moich roślin stoją w wodzie, że przydałoby mi się trochę Twoich piasków :roll:
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Neli, dzięki za linki! :?
Obcięłam sczerniałe pędy w ostatniej chwili, bo jeszcze centymetr i byłoby też po tych młodych pędach. Cięcie od razu opryskałam Topsinem, więc mam nadzieję, że zatrzymałam chorobę. Na razie wygląda, że nic się nie dzieje.
Te same objawy ma glauca rosnąca w pobliżu, tylko nekrozy nie zauważyłam. Też ją wykopię, spryskam dodatkowo korzenie Topsinem i posadzę gdzie indziej. Miejsca, gdzie rosły obie chore róże chyba trzeba by jakoś zdezybfekować, tylko nie wiem jak :roll: :roll: Może wybiorę trochę ziemi, a miejsce zleję Dithane? ... Jeszcze mi się coś takiego nie przytrafiło :(

Danusiu, Falstaff miał 3 piękne, wielkie kwiaty! Rósł jak na drożdżach i był taki cudny ...
Wierzę, że uda mi się go uratować :D

Jacku, chyba piszesz o tych samych chryzantemach: wczesne, żółte, niewielkie pomponiki.
Ona zawsze u mnie najbardziej choruje. I jeszcze jedna, najpóźniejsza, złocista o wielkich kwiatach. Rzadko niestety te kwiaty oglądam, bo zimy przychodzą zbyt wcześnie i najczęściej ta chryzantema nie zdąża zakwitnąć :?
Mówisz, że rośliny stoją w wodzie? Ale chyba nie wszystkie? Też masz problem z umiejscowieniem poszczególnych roslin, zeby jedne nie miały za mokro, drugie za sucho :roll:
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Izulku wielkie dzięki ;:180 za twoje złote serduszko ;:196 , ale już nie chcę ryzykować.
Poza tym u mnie chryzantemom nie zawsze udawało się kwitnąć przed przymrozkami.
Częściej mróz je zwarzył niż doczekałam się ich kwitnienia.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Grażynko, niektóre chryzantemy sa wczesne, już kwitną. Mam z tych wczesnych żółtą, która w tym roku strasznie wygląda ( ale u Elzuni ta sama - z mojej kępki - zdrowa jak rydz!) i pomarańczową od Bozenki. Gdybys zmieniła zdanie ;) ...
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Dawno nie pokazywałam róż ;) :lol:

Na początek te mniej efektowne
Sissi - juz prawie bez liści (plamistość)

Obrazek

Friesia - po ataku mrówek

Obrazek

Pink Peace - równiez dotknięta mocno plamistością

Obrazek

i kochany Victor, który choć też chory, robił po 1-2 kwiatki, a teraz sobie powtarza :tan

Obrazek

Obrazek

Na zakończenie - moja pupilka, przepiękny bladawiec, czyli Jej Królewska Wysokość :D

Obrazek

Obrazek

Kwiat jest wyjątkowo duzy. I nie jest to kwiat ostatni. Sa jeszcze dwa pączki :D

Oczywiście na zdjęciach nigdy nie wygląda tak pięknie, jak w naturze ;:214 Szkoda że nie ma teraz Jacka! Na pewno zrobiłby jej lepsze zdjęcie ;:108
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Izuniu cudnie kwitną Ci różyczki, na fotkach nie widać, że któreś z nich mają plamistość, wszystkie są piękne :D
Awatar użytkownika
basjak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 wrz 2009, o 13:34

Post »

Iza, JKW kolorystycznie podobna do New Dawn? Niby ta barwa mnie nie nęci, ale New Dawn lubię :) Twoją tez polubiłam, skoro ma duży kwiat :D Pewnie pachnie?
Juz miałam zapytać, co to za krzak różany na zdjęciu sprzed paru stron, a tu niespodzianka :D chodzi oczywiscie o Wiktora. Kolor ma piękny, a choroby na nim wcale nie dostrzegam :roll:
Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Izuś teraz na prawdę dziękuję. ;:180
Muszę najpierw przerobić kilka rabat, żeby mieć miejsce na liliowce kupione w tym roku.
Jak zostanie trochę wolnej przestrzeni to wtedy będę się uśmiechać do Ciebie. ;:196
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Beata T
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 sie 2007, o 18:40

Post »

Różyczki śliczne i pomińmy tą jedną wszystkie mają na prawdę ładne listki pewnie pryskałaś czymś Izo - ja swoje pryskałam w tym roku bo te deszcze :roll: Jak pięknie kadrujesz :shock: myślałam że to nie Izowy ogródeczek najbardziej podoba mi się widoczek pałek i w tle miskant w paseczki a te tuje coś pięknego i słoneczniki cudne ....ale urocze ujęcia aż chce się ich więcej i więcej....
Izo to czy ja mogę się zapisać na szczepki tych wczesnych chryzantem :D
Awatar użytkownika
Tosia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2010, o 16:48

Post »

:wit Izuś, nie płacz! Uratujesz te swoje cuda. Mnie zerwano przepięknego mieczyka, ale mam jeżyka na działce. Zajrzyj ;:196
Co zasiejesz, to zbierzesz
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
Awatar użytkownika
danutab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 gru 2008, o 23:02

Post »

Izuniu oczywiście że Królewska Wysokość bardzo mi się podoba bo ja lubię pastelowe kolory ale też lubię róże wypełnione.
Pozdrawiam Danuta aktualne
Moje linki
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Aguś, chorych liści nie widać, bo oberwałam :lol:

Basiu, absolutnie nie podobna! To jest zupełnie inny odcień różu. Ale nie kolor mnie zachwycił u tej róży, ale niezwykle piękny w kształcie kwiat! Jeden z największych, o ile nie największy wśród moich róż. Przy tym bardzo pełny i pieknie pachnący. A zapach inny, niz u większości róż :D
Victor jest gęsty i chore liście maskuje wewnątrz krzewu, ale dobrałam sie do nich i oberwałam :lol:

Grazynko, ok, nie będę Ci wciskać na siłę :D Wiem, jak to jest z przesadzaniem hurtowym ;)
Jak zatęsknisz do chryzantem, to wiesz gdzie szukac :D

Beatko, listki ładne, bo jak pisałam, chore poobrywane :D Pryskałam tylko raz, jak juz były chore :roll:
Dziękuję za uznanie dla moich zdjęć ;:180 Jeśli rzeczywiście są lepsze, niz wcześniejsze, to jest to zasługa Jacka :D
Nareszcie, Beatko, na coś się zdecydowałaś :lol: Ale to stanowczo za mało! Czekam na dalsze zyczenia ;:65

Tosiu, mam nadzieje, choć drżę ze strachu, że moze się nie udać ... Taka wyczekiwana, taka cudna róża!

Danusiu, w takim razie jestem pewna, ze K.W. oczarowałaby Cię! Kwiat jest duzy, pełny
i niezwykle szlachetny! Może zdąży się następny pąk otworzyć dla Ciebie ?...
Awatar użytkownika
basjak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 wrz 2009, o 13:34

Post »

Iza, a jak w oryginale nazywała się Jej Królewska Wysokość :roll: chciałam ją wygooglować, a skleroza nie pozwala :oops:
Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42

Post »

Izuś ta trawa w paseczki nad oczkiem cudna , róże ładnie Ci zdobią ogród czasami zazdroszczę takich cudowności ale wiem że na nie sobie pozwolić nie mogę :( miejsca za mało :(
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”