Warzywa uprawiane na balkonie, w donicach, kastrach i innych pojemnikach
- Waleria
- Przyjaciel Forum - gold 
- Od: 12 sty 2007, o 11:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: .. Groch na balkonie? ...
Mam działkę i balkon. Wolę uprawiać paprykę na balkonie niż na działce, bo balkon mam zaciszny,słoneczny i papryka rośnie jak szalona, a na działce nigdy jeszcze mi się nie udała.

Waleria

- 
				Bartnik
- 100p 
- Od: 9 kwie 2011, o 19:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Zgadzam się z tobą Walerio. Ja również miałem pełno pomidorów w ogrodzie. A ostatnim roku mi wszystkie ślimaki zjadły, w tym tak samo. Już więcej pomidorów nie będę miał w ogrodzie. Jedynie mam dwa krzaczki na parapecie okna i tylko one mi doskonale kwitną. Więc na następny rok będę miał już pomidory na balkonie w domu. To czasem dużo lepiej rośnie niż w ogrodzie. A w domu mam zamiar mieć przez cały rok pomidory na okiennym parapecie. Wracając do tematu, to uważam że to świetny pomysł z tym grochem na balkonie. Jest tyle odmian i różnych skrzynek, że każdy znajdzie coś dla siebie. Po za tym z balkonu można zrobić sobie szklarnię. Mój kolega tak ma zrobiony balkon. Po prostu kupił takie plastikowe szyby i obłożył nimi balkon. Teraz ma ogród na balkonie :P

dziękuję Wam za odpowiedzi  muszę w takim razie coś wykombinować z tym grochem
  muszę w takim razie coś wykombinować z tym grochem  a może zamiast tych tyczek bambusowych jakis sznurek albo drut
  a może zamiast tych tyczek bambusowych jakis sznurek albo drut 

muszę w takim razie coś wykombinować z tym grochem
  muszę w takim razie coś wykombinować z tym grochem  a może zamiast tych tyczek bambusowych jakis sznurek albo drut
- 
				Bartnik
- 100p 
- Od: 9 kwie 2011, o 19:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
_Ewcik_ pisze:dziękuję Wam za odpowiedzimuszę w takim razie coś wykombinować z tym grochem
Proponuję ci coś w rodzaju kratownicy, drabinek itp. Łatwo takie coś zrobić, jest wiele pomysłów. Np z cienkich listewek zbić taką kratownicę. Albo z trzciny powiązać sznurkiem. A do tego najlepsza długa i cienka skrzynka, taka typowa na parapet. Myślę że tak to bez problemu będziesz mogła mieć groch na balkonie. Ziemia oczywiście ogrodowa, myślę że najtańsza jaka może być, a do tego troszkę kompostu lub obornika. Z tym że raczej w tym roku to już troszkę za późno na groch, proponuję zacząć od wiosny. Teraz to jedynie jeszcze rzodkiewka lub sałata zdarzy dojrzeć.
Bartnik tak właśnie myślałam o wiośnie, ale wolałam się poradzić fachowców, bo nie wiedziałam, kiedy się taki groch sieje  tylko skąd ja wezmę kompost
  tylko skąd ja wezmę kompost  

- 
				Alembik
A kto powiedział, że groch musi się piąć w górę? Równie dobrze może rosnąć w długiej skrzyni i zwisać z parapetu jak begonie. Są takie skrzynie z zaczepami. A kompost to po prostu potoczne. Chodzi o ziemię ogrodniczą uniwersalną. Kup z 10 litrów i ze dwie duże podłużne donice do begonii i jedziesz a mając trochę szczęścia zdążysz jeszcze wyhodować groch w tym roku.

- 
				keny
- 50p 
- Od: 15 lut 2012, o 17:16
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Warzywa uprawiane w donicach, kastrach i innych pojemnikch
Moje rozsady pomidorów, papryki i bakłażana ładnie wzeszły nabierają krzepy i pokazują się liście właściwe
Jako początkujący ogrodnik wysiałem więcej nasion niż mam miejsca w szklarni
i jeśli wszystko się uda to nie chciałbym zmarnować tylu roślin
Warzywnik już zaplanowany i nie znajde miejsca w nim na pozostałe sadzonki w/w roślin.
Ale mam wiele miejsc gdzie mógłbym ustawić donice z tymi warzywami.
pytania:
Czy warto? (zbiór warty grzechu?)
Jak duże donice dla pomidorów, papryki i bakłażana?
Co wsypać do tych ew. donic (ziemia, jakiś drenaż, perlit)?
Gdzie je ustawić? (miejsce nasłonecznione,bardziej zacienione)
Pewnie będą potrzebne opryski i obfitsze podlewanie co do reszty prosze o podpowiedzi
pozdrawiam

Jako początkujący ogrodnik wysiałem więcej nasion niż mam miejsca w szklarni
i jeśli wszystko się uda to nie chciałbym zmarnować tylu roślin
Warzywnik już zaplanowany i nie znajde miejsca w nim na pozostałe sadzonki w/w roślin.
Ale mam wiele miejsc gdzie mógłbym ustawić donice z tymi warzywami.
pytania:
Czy warto? (zbiór warty grzechu?)
Jak duże donice dla pomidorów, papryki i bakłażana?
Co wsypać do tych ew. donic (ziemia, jakiś drenaż, perlit)?
Gdzie je ustawić? (miejsce nasłonecznione,bardziej zacienione)
Pewnie będą potrzebne opryski i obfitsze podlewanie co do reszty prosze o podpowiedzi
pozdrawiam
- ANalfabeta
- 200p 
- Od: 2 lip 2011, o 11:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Warzywa w donicach
Fachowo Ci nie odpowiem, ale na obecny rok planuje część rozsady przenieść do rodziców - zwłaszcza pomidorów.
U mnie zabraknie parapetów. W zwązku z tym myślę nad ustawieniem 2-3 donic na balkonie i prowadzeniu w nich np. Betaluxa oraz do testów coś karłowatego samkończącego.
Ojciec z pewnością będzie szczęsliwy mogąc doglądać plantacji
Kiedyś już miał na balkonie pomidora i owocował znośnie.

U mnie zabraknie parapetów. W zwązku z tym myślę nad ustawieniem 2-3 donic na balkonie i prowadzeniu w nich np. Betaluxa oraz do testów coś karłowatego samkończącego.
Ojciec z pewnością będzie szczęsliwy mogąc doglądać plantacji

Kiedyś już miał na balkonie pomidora i owocował znośnie.
Stare chińskie przysłowie mówi: ?Jeśli nie masz co powiedzieć, powiedz stare chińskie przysłowie.

Oczywiście, że warto uprawiać warzywka w donicach, jeśli już braknie nam gruntu   

Nie wiem, jak sprawa przedstawia się z bakłażanami - myślę, że większego problemu nie ma. Należy zaznaczyć, że każde warzywko da się uprawiać w donicy, byleby zapewnić mu odpowiednie warunki (dobra ziemia, duża donica z dziurkami na dole). W zeszłym roku uprawiałam pomidorki i paprykę na balkonie. Przy pomidorach korzystałam z donic na ok. 15-20 litrów. Najlepiej rosły mi pomidorki karłowe - maskotka. Paprykę uprawiałam w doniczkach 3 litrowych, ale była to odmiana cayenne, która nie rozrasta się aż tak bardzo :P Na spód każdej doniczki wykładałam kamienie/kamyczki, żwir, na to ziemia i roślinka. Nie pryskałam niczym tych roślinek. Pomidorków myślę, że spokojnie pozbierałam 1-1,5 kg z krzaczka A co do podlewania - zależy od pogody
  A co do podlewania - zależy od pogody   Warzywa trzymałam raczej na słoneczku, przesuwałam je w cień, gdy słoneczko było już za bardzo niebezpieczne dla roślinek i je raziło
  Warzywa trzymałam raczej na słoneczku, przesuwałam je w cień, gdy słoneczko było już za bardzo niebezpieczne dla roślinek i je raziło   

Nie wiem, jak sprawa przedstawia się z bakłażanami - myślę, że większego problemu nie ma. Należy zaznaczyć, że każde warzywko da się uprawiać w donicy, byleby zapewnić mu odpowiednie warunki (dobra ziemia, duża donica z dziurkami na dole). W zeszłym roku uprawiałam pomidorki i paprykę na balkonie. Przy pomidorach korzystałam z donic na ok. 15-20 litrów. Najlepiej rosły mi pomidorki karłowe - maskotka. Paprykę uprawiałam w doniczkach 3 litrowych, ale była to odmiana cayenne, która nie rozrasta się aż tak bardzo :P Na spód każdej doniczki wykładałam kamienie/kamyczki, żwir, na to ziemia i roślinka. Nie pryskałam niczym tych roślinek. Pomidorków myślę, że spokojnie pozbierałam 1-1,5 kg z krzaczka
 A co do podlewania - zależy od pogody
  A co do podlewania - zależy od pogody   Warzywa trzymałam raczej na słoneczku, przesuwałam je w cień, gdy słoneczko było już za bardzo niebezpieczne dla roślinek i je raziło
  Warzywa trzymałam raczej na słoneczku, przesuwałam je w cień, gdy słoneczko było już za bardzo niebezpieczne dla roślinek i je raziło   

Pozdrawiam! Tereska 

Keny.    Pomidory w dużych donicach rosną dobrze, ale chyba lepiej uprawiać odmiany niskie. Ja tymczasowo postawiłam kilka donic w szklarni, miałam zamiar przenieść je na docelowe miejsce, ale wrosły w grunt i zostały tam , gdzie chciały. Były to odmiany koktajlowe, a w jednej przez pomyłkę  Bawole serca , które wyrosły dość duże. Podlewałam je częściej ,ale zasilałam gnojówkami tak, jak pozostałe pomidory. Dla pomidorów i papryki wybierz miejsce słoneczne. O bakłażanach niewiele wiem, więc nie będę się wypowiadać .      Pozdrawiam, Bożenka.

Pozdrawiam , Bożenka.

terika czy obserwowałaś jakiś negatywny wpływ/oddziaływanie pomidorów na paprykę i odwrotnie? podobno nie powinny rosnąć w pobliżu siebie, ale wiadomo, że o to trudno jak jest mało miejsca

Powiem szczerze, że nic takiego nie zaobserwowałam. Z braku miejsca na mojej działeczce - również posadziłam papryczki (cayenne) obok pomidorkówMenqa pisze:terika czy obserwowałaś jakiś negatywny wpływ/oddziaływanie pomidorów na paprykę i odwrotnie?
 Rosły jak szalone
  Rosły jak szalone   

Pozdrawiam! Tereska 

czuję się uspokojona  :P , nie mam za dużo miejsca, papryka już kiełkuje i powinnam ją przenieść na parapety wychodzące na południe, ale mam tylko jeden taki pokój i pomidorki w planach do wysiewu dlatego martwiłam się że będą na siebie niekorzystnie wpływać

warzywniak na wybetonowanej posesji ....
... może ktoś zastosuje podobne rozwiązanie, można zastosować na wybetonowanej posesji lub wyłożonej w dużej części kostką brukową. Moim zdaniem dość estetyczne.
Zastosowałem skrzyniopalety z kątowników - są stosowane do wysyłki towaru. Obciągnięte folią po bokach i na górze. Ja zastosowałem folię stretch - bo taką akurat miałem pod ręką. Przód i tył - otwarte. Wewnątrz - składane kosze plastikowe z marketów 35l pojemności, wyłożone włókniną i wypełnione ziemią. W skrzyniopalecie mieści się idealnie na wymiar 6 szt. koszy. Idealne wypełnienie miejsca, gdyby zastosować okrągłe donice - dużo mniejsze upakowanie. Po sezonie, po złożeniu kosze mają wysokość tylko 7cm i zajmują mało miejsca.
Całą skrzynię metalową, wraz z zawartością można błyskawicznie przewieźć w inne miejsce przy pomocy wózka paletowego, gdyby np. działka była mała i gdyby niechcący zablokować komuś samochód na posesji.
Poniżej fotki.

Zastosowałem skrzyniopalety z kątowników - są stosowane do wysyłki towaru. Obciągnięte folią po bokach i na górze. Ja zastosowałem folię stretch - bo taką akurat miałem pod ręką. Przód i tył - otwarte. Wewnątrz - składane kosze plastikowe z marketów 35l pojemności, wyłożone włókniną i wypełnione ziemią. W skrzyniopalecie mieści się idealnie na wymiar 6 szt. koszy. Idealne wypełnienie miejsca, gdyby zastosować okrągłe donice - dużo mniejsze upakowanie. Po sezonie, po złożeniu kosze mają wysokość tylko 7cm i zajmują mało miejsca.
Całą skrzynię metalową, wraz z zawartością można błyskawicznie przewieźć w inne miejsce przy pomocy wózka paletowego, gdyby np. działka była mała i gdyby niechcący zablokować komuś samochód na posesji.
Poniżej fotki.