Tajemniczy ogród Joli i Adama

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
jola1010
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2007, o 18:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Tajemniczy ogród Joli i Adama

Post »

:wit witam w kolejny pochmurny dzionek :wit

kropka010
kropka010 pisze:...jak rozmnażasz żyrawki? :P
...przez podział . Zwyczajnie dzielę rozrośnięty egzemplarz na tyle ile się da sadzonek ;:108 Troszeczkę to trwa zanim roślinki odbiją ale ile oszczędności. Na wiosnę zrobilam sporo sadzonek do doniczek z jednorocznymi i dzisiaj już są ładne zdrowiutkie okazy ;:108

agatka123 wiesz jak to jest - w miarę jedzenia apetyt rośnie... :;230 Żeby tak mieć więcej oszczędności ...oj jaką bym sobie stworzyła kolekcję ;:132

mm-complex Danusiu ;:196 jesteś bardzo miła. A ja też jestem tego zdania , że mamy podobny gust nie tylko do roślinek , ale i dodatków ozdobnych , aranżacji ogrodowych , wystroju mieszkania , wyrobów rękodzielniczych ;:108 Tak , tak w realu byłoby o czym rozmawiać. Jak już kiedyś będziesz przy moim płocie :;230 to zapraszam do środka ;:108

dwostr Przeglądając forumowe ogrody naszło mnie na bardziej stonowany ogród tzn. mniej pstrokaty. Nie chcę mieć wszystkich pięknych kwiatuszków o mocnych i intensywnych barwach. Ostatnio drażnią mnie wszelakiego rodzaju kolory różowe i rapciate nasadzenia w moim ogrodzie. Nie pozbędę się już tych , które mam i uwielbiam chociaż są różowe np. rozchodników i clematisów czy wrzosów. Robię sobie listę jednorocznych i wieloletnich kwitnących w bieli, ecri, jaśniutkich zieleniach , żółtych , niebieskich i fioletowych odcieniach. Myślę tu o jeżówkach, tawułkach, parzydłach, niziutkich daliach, daturach. Uwielbiam roślinki ozdobne z liści i tu mam zamiar zdobyć: brunery, trawy, koleusy, bluszcze, wilce ziemniaczane. Ach mam tych chciejstw dużo... brzozy , iglaki o żółtym i jasnozielonym zabarwieniu na skarpę, a ile jeszcze host i hortensji :roll: Ale przecież nie można mieć wszystkiego ;:223

Pozdrawiam Jola.
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jolu,zaciekawiła mnie chęć poprowadzenia pięciornika na pniu,czy widziałaś juz takiego? Mam sadzonkę taka ok.30 cm chyba samosiejka, kwitnie aktualnie nawet i chyba się pokuszę o takie coś.
Awatar użytkownika
kropka010
500p
500p
Od: 28 lip 2011, o 22:45

Post »

tak, tak Jolu napisz coś o pięciorniku
... najwspanialsze piękno świata, podarował nam Bóg w kwiatach ...
Moje oczko w głowie Legnica i okolice
Pozdrawiam wszystkie ogrodoholiczki - Ania
jola z izer
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 9 paź 2010, o 15:40

Post »

Parzydło to już właściwie masz, tylko się po nie wybierz, ale brzozy :?: :?: :?: , chyba, że jakieś fikuśne odmiany, bo zwykłej brzozy to u mnie cały zagajnik duże, małe jakie chcesz :;230
Awatar użytkownika
jola1010
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

witajcie kobietki :wit malgocha1960 , kropka010

Widziałam gdzieś na forum :?: ale nie pamiętam u kogo? Ja lubię takie eksperymenty , a moim zdaniem chyba z każdego krzewu można sobie ukształtować drzewko lub bonsaika - tylko to kilka lat oczekiwania.
Mnie zaintrygował ten jegomość znaleziony w necie:

Obrazek

A moje sadzonki powstały ze starego krzaka. Teraz są troszeczkę marne i zwiędnięte ale mam nadzieję , że coś z tego będzie ;:108 pędy główne są fajnie powyginane, co da po kilku latach fajny efekt. A to jedna z nich:

Obrazek

A to moja kolejna próba pozyskania ciekawej sadzonki. Kupiłam mały krzaczek pęcherznicy i podzieliłam go tak , żeby powstały dwie - jedna tradycyjny krzaczek , a z drugiej zaczęłam kształtować drzewko:

Obrazek

Zaczynają już kwitnienie moje hortensje :tan jeszcze nie wszystkie ale już wiem , że moja hortensjowa kolekcja będzie dużo większa, są śliczne i wielkie ;:108

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

To moja kilkuletnia hortensja ogrodowa ;:223 ale chociaż okrywana na zimę nigdy nie zakwitła. Żal mi ją wywalić bo jest piękna z liści:

Obrazek

jola z izer Joluś miło , że pamiętasz - chętnie skorzystam ;:108 A brzozy ? mam namiar na jakieś tam wypaśne , szczepione ale znowu skarbonka pusta ;:223 Chyba , że ze zwykłych coś wymodzę ;:7

Pozdrawiam Jola.
jola z izer
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 9 paź 2010, o 15:40

Post »

To podam Ci adres na PW i kiedy będziesz chciała przyjechać, to tylko daj znać ;:196
Awatar użytkownika
kropka010
500p
500p
Od: 28 lip 2011, o 22:45

Post »

Ciekawy ten pomysł z pięciornikiem, podoba mi się :D
... najwspanialsze piękno świata, podarował nam Bóg w kwiatach ...
Moje oczko w głowie Legnica i okolice
Pozdrawiam wszystkie ogrodoholiczki - Ania
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Joluś hortensje przepiękne, ja też bardzo je lubię :D
Tak się zastanawiam nad Twoją ogrodową.....może zbyt wcześnie wiosną ją odkrywasz, one bardzo często przemarzają przy majowych przymrozkach. Trzeba je wtedy przykrywać :D U mnie w tym roku moja niezawodna, kwitnąca każdego roku całymi bukietami ma tylko 2 kwiatuszki :roll: ....a to właśnie dla tego, ze nie przykryłam w maju ;:223 Pozostałe przykrywane pięknie zakwitły :D
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Jolu, moeje 10 sztuk ogrodowych nie zakwitło,cieszę się tylko bukietowymi.W tle widzę piękny egzemplarz koniki,ile ma lat?
Awatar użytkownika
Dyskrecja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lis 2010, o 20:01

Post »

Zwiedziłam dzisiaj Wasz cudowny ogród Jolu, stworzyliście piękny , ciekawy zakątek na Ziemi, podziwiam.
Pomyśleć ile ton kamienia trzeba było przerzucić, ułożyć żeby uzyskać taki efekt, ten ogromny wysiłek fizyczny zdumiewa.
Życzę Wam teraz dużo wolnego czasu na odpoczynek i podziwianie własnej pracy.
Pozdrawiam, Henia
"Różanka w Sudetach"
Część 3 (Aktualna), część 2, część 1.
Awatar użytkownika
Bogumilka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 17:50

Post »

Witaj Jolu :wit
Byłam dzisiaj na spacerze i próbowałam coś specjalnie dla Ciebie wypatrzeć :shock:
Obrazek............. taki mini malizm ;:224
Awatar użytkownika
jola1010
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam gości :wit

jola z izer Joluś dogadamy się ;:108

kropka010 ja właśnie lubię takie wyszukane formy , może i mnie się uda stworzyć coś ciekawego. Na razie sadzoneczki chyba się przyjęły , bo zaczynają się zielenić :tan

AGNESS Być może przemarzła moja ogrodowa właśnie w maju - zimą była dobrze :?: zabezpieczona włókniną i okręcona matą trzcinową. Chyba , że to za mało? A w maju czym ją okrywasz i jak tylko na noc?

malgocha1960 Moje coniki mają ponad 12 lat i ok. 1,5m. były to malutkie sadzoneczki . Miałam ich 5 szt ale 3 przesadziłam i padły ;:223 .Gosiu ja hortensji ogrodowych też mam kilka tyle , że z podziału jednego egzemplarza - ale chyba trzeba je wymienić na bukietowe ;:108

Dyskrecjawitaj Heniu w naszym ogrodzie. Faktycznie kamień i żwir w naszym ogrodzie można liczyć w tonach :;230 ale cieszy nas to co udało się z niego wyczarować. Chociaż wiele jeszcze chciałabym zmienić i dosadzić np. zakupić drzewka , bo mimo dużej różnicy poziomów jest jakoś płasko tzn. brakuje mi wysokich nasadzeń ;:108
Widzę ,że jesteśmy sąsiadkami - z których okolic pochodzisz?

Bogumilka Bogusiu też lubię wypady , gdzie można zaglądnąć do cudzego ogródka i znaleźć ciekawe rozwiązanie ;:108 U nas troszeczkę odwrotnie - ścieżki żwirowe, a tam wypielęgnowana rabatka żwirowa- ciekawe czy też na włókninie?

Pozdrawiam Jola.
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 17:24

Post »

Czy ten krzaczek formowany był z pięciornika :?: Zastanawiam się czy też nie spróbować tak podciąć...w tym roku pięciornik zrobił się jakiś szary i brzydki, kwiatów też prawie nie widać.
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

jola1010 pisze:
AGNESS Być może przemarzła moja ogrodowa właśnie w maju - zimą była dobrze :?: zabezpieczona włókniną i okręcona matą trzcinową. Chyba , że to za mało? A w maju czym ją okrywasz i jak tylko na noc?
Joluś wygląda na to, że to faktycznie majowe przymrozki( a były wyjątkowo duże w tym roku) uszkodziły pąki. Zimowe okrycie o jakim piszesz spokojnie jej wystarczyło. Ja długo trzymam zimowe okrycia, do czasu aż robi sie ciepło, wtedy zdejmuję, bo mogą się zaparzyć .W maju śledzę prognozy i jak zapowiadają przymrozki to na noc owijam podwójną włókniną, później na dzień zdejmuję, niestety trzeba troszke pobiegać przy zapowiedzi nocnych przymrozków :roll: Ale hortensja odwdzięczy się wspaniałymi bukietami :D
Awatar użytkownika
jola1010
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Anna11 Witaj :wit zdjęcie pochodzi z netu i jest to formowany pięciornik. Ja mam kilka pięciorników i jak chcialam odmłodzić to krzaczki mocno przycinałam na wiosnę . One lubią cięcie, odrastają i mają większe kwiatuchy ;:108

AGNESS Będę próbowała tak jak piszesz pobiegam z włókniną ,a one może odwdzięczą się pięknym kwitnieniem ;:108 Dziękuję za poradę.

Pozdrawiam Jola.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”