Czereśniak 2011

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Czereśniak 2011

Post »

Moim mieczykom też by się przydał neurolog :;230
Ale ponoć wystarczyłoby głębiej wkopać cebulkę..
Źródło zakupu to samo :wink:
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2009, o 10:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Basiu , Twoje mieczyki świetnie się prezentują. Ja w tym roku przedobrzyłam. Powtykałam je pomiedzy lilie i dalie coby miały podparcie, choć miałam tego nie robić. I wyrosły mizeroty
A czy rozmnażałaś lilijkę Flore Pleno poprzez cebulki przybyszowe na łodygach ?
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
Awatar użytkownika
basjak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 wrz 2009, o 13:34

Post »

Jadzia przez dwa tygodnie bywałam w ogródku krótko, więc teraz nie potrafię go okiełznać. Chwastów miliony, busz rdzewieje, kwiatków coraz mniej, wsadzone między kwiatki pomidory rosną na drzewa pomidorowe. Jednym słowem, jest nieładnie i najchętniej wzięłabym się już za jesienne porządki.
Moja Acidanthera kolejny rok bez kwiatków :roll:

Iza u mnie co roku nowe przyrosty na New Dawn mają mączniaka. Ta róża rośnie u mnie od zawsze, tej zimy porządnie podmarzła i teraz wypuszcza mnóstwo nowych długich pędów, a każdy od razu zamączony. Stare i rośliny obok kompletnie się nie zarażają.
Kwiatów na powojnikach coraz mniej, a bardzo bym chciała, abyś zobaczyła Violę :D

Iwonko u Ciebie zrowe powietrze, to i róże zdrowo i pięknie kwitną. Na zdjęcia poczekamy, na razie wypoczywaj ;:196

Ala u mnie też łodygi liliowe, w większości, zbrązowiały. Mam nadzieję, że to tylko efekt ciagłych deszczów, a nie żadna groźna choroba. Podczas kwitnienia wszystkie łodygi były zielone i zdrowe. Przejrzałam troche informacji na temat chorób lilii i niczego na ten temat nie znalazłam. Mówi się tylko o chorobach cebul. Spróbuje wykopać te najgorsze okazy i przyjrzeć się cebulom.

Majka jak juz pisałam, mączniak na nowych pędach New Dawn to u mnie norma. W poprzednich latach pojawiał się również na starych pnących (typu Excelsa), ale przed kwitnieniem. Akurat tej zimy przemarzły, a nowe przyrosty zdrowe :roll:

Krysiu mieczyki sadziłam po raz pierwszy, urzekły mnie zdjęcia Anity :) Pewnie bym je polubiła, gdyby aż tak mocno się kładły. Kompletnie nie mam na nie pomysłu. Cebul nie wyrzucę, więc wypada przestudiować odpowiedni wątek, może jakaś rada się przyda.

Danusia nasadziłam mieczyków dość dużo, w różnych miejscach, pojedynczo. Pokładają się na wszystkie możliwe strony i sposoby :;230 niektóre dostały podpórki, a i tak się krzywią :roll: chociaż urody kwiatom nie można odmówić.

Ania nawet nie pamietam, jak głęboko je sadziłam. Jak znam siebie, to na oko i chyba niezbyt płydko. Może trzeba by sadzić w kępie i obwiązać, jak snopki?

Ola u mnie też powtykane w różne miejsca. Wszystkie urosły wysoko i kwitną ładnie, tyle że krzywe ;:224 każda lilia ma swojego mieczyka, ale chyba powinien byc posadzony bardzo bliziutko, aby można było go przyczepić do liliowej łodygi. Dwadzieścia cm to za daleko, czyli pomysł do bani.
Jeszcze nigdy nie rozmnażałam lilii z cebulek przybyszowych, ale może sie pokuszę. Oprócz Flore Pleno, mam jeszcze parę innych z cebulkami napowietrznymi.

Kolejne kwitnienie Westerlanda
Obrazek Obrazek Obrazek

Bonica nie miała chwili wytchnienia
Obrazek Obrazek

Kilka innych też kwitnie
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

pokazała się jakaś zniekształcona lilia pełna
Obrazek

Dostrzegłam wreszcie pierwsze pąki na fuksji magellana
Obrazek
Obrazek

A w skrzynce pokazała sie pachnąca frezja
Obrazek
Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
Awatar użytkownika
Andzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 maja 2009, o 07:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Oj Basia, ależ masz piekne te mieczyki... U mnie w tym roku kilka lichutkich w doniczkach, jakos mało serca im poświęciła, poprawie sie na przyszły sezon.
A powiedz mi czy miłorząb jest bardzo wrażliwy na mróz? Bo bardzo mi sie podoba, chętnie zaprosiłabym go do siebie....
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam, Anna
regulamin Andziu
Awatar użytkownika
basjak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wiesz, ja wciąż nie mam serca do mieczyków :wink: miały mnie w tym roku przekonac do siebie, ale im się nie udało.
Miłorząb jest bezproblemowy. Nie marznie mu nawet najmniejszy pędzik :D Szczepiony na pniu przyrasta powoli, jak na razie całkowicie zdrowy. Późno zaczyna wegetację, jesienią przebarwia się na żółto. Bardzo go lubię :D
Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
Awatar użytkownika
krysad71
1000p
1000p
Od: 11 gru 2009, o 20:22

Post »

Tak myślałam Jadziu, że masz mieczyki od Anity, ja też. Musi być kijek i sznurek, nie ma siły.
Pozdrawiam Krystyna
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 17:31

Post »

A moje mieczyki stoją jak żołnierze na warcie a raczej stały bo już zostały tylko niedobitki. Tylko jeden nowy biały rośnie w niebo jak głupi i chciał się przewrócić. Ale i tak nie kupuję ich więcej.
Westerland ślicznie kwitnie, mój zaczął dopiero wypuszczać nowe pędy. Ta Bonica jest niesamowita żeby tak ciągle kwitnąć. Casanova widać ma sporo pączków, mój dopiero raczył zabrać się za rośnięcie.
;:196
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Kontakt:

Post »

Basiu, gdzie kupiłaś Gartenspaß?
Awatar użytkownika
basjak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Krysiu jak już pisałam, u mnie mieczyki debiutują. Przesadziłam z ilością i gdybym chciała każdemu dać podpórkę, to miałabym las kijów :;230

Majka mieczyki w pionie??? oświeć mnie, sadziłaś sposobem???
Mam dwie Boniki, obie wciąż mają kwiaty...raz mniej, raz więcej, ale kwitną nieprzerwanie. Przy tym są zdrowe i nie marzną.
Casanovę mam od bogdana, a kupowaam chyba ze trzy lata temu. Niezbyt sie zagęściła, ale kwitnie już chyba po raz trzeci :)

Ania Gartenspaß kupowałam jesienią u Ćwika. Jestem z niej bardzo zadowolona :) krzaczek nieduży, ale wciąż zdrowy. Kwiatki są zachwycające :D a jak na takiego malucha, to bardzo się stara :) kwitnie kolejny raz.

Różności
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Pozostałości po liliach wyglądają tak ;:224 chore???
Obrazek
Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
Awatar użytkownika
krysad71
1000p
1000p
Od: 11 gru 2009, o 20:22

Post »

Pewnie tak, u mnie też niektóre takie.
Popatrzyłam wczoraj na moje mietrzyki i nawet stoją tylko ciut ciut pochylone. Sadziłam dosyć głęboko. Ale i nie są wysokie więc siła kwiatu mniejsza.
Trzeba sadzić głęboko tak radziła Krysia od mieczyków.
Pozdrawiam Krystyna
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

Eh, ja bym chciała wszystkie zobaczyć :roll:
Piękny Westerland! Lilia nie wydaje mi sie zniekształcona, ona chyba taka ma być? Jest bardzo ciekawa :D A te krokosmie, to może Diabolo?(chyba krokosmie? :? ) Wykopujesz je na zimę, czy nie?
Moje lilie wyglądają tak samo. Ja sądzę, że to przez tę suszę :roll: Ale mogę się mylić ...
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 lis 2010, o 20:56

Post »

,,Choroba jeżówkowa'' Basię także dopadła :;230 :;230 Westerlanda mogę Ci pozazdrościć, Nie mogę trafić na niego.Tak też wyglądają moje lilie. Izo , to nie przez suszę . Nadmiar wilgoci i upały , szara pleśń atakuje.
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Basia , wszystko takie bujne bo przecież deszczu nigdzie nie brakowało chyba tego lata :wink: róże ładnie Ci kwitną i jakieś takie niepospolite też ;:63 jeżówkowo też u Ciebie a z mieczyków ja dawno zrezygnowałam bo nie mam do nich "zdrowia"montbrecja zimowała u Ciebie ?Ja też mam po pierwszej zimie ... :)
:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
kasik 69
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 maja 2010, o 15:04

Post »

Basiu,a mnie mieczyki zauroczyly na nowo,już miałam ich dość,ale tegoroczne są takie piękne,i stoją :tan.Sadziłam mniej więcej na trzykrotną głębokość cebuli.
Zarazłlyscie i mnie jeżówkami kupiłam dziś białą,bo tylko taką miała pani na targu :wink:
Zapraszam do mnie,
Moje wątki
Nasz Ogród
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 cze 2009, o 23:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Basiu jestem zachwycona Twoimi różami....cudownie Ci kwitną i troszkę Ci zazdroszczę... :wink: Westerland przepiękna ,Bonica równie zachwycająca...u mnie tak nie rośnie .Jeżówka u Ciebie zimowała...czy to zakup wiosenny ,ponoć lubi przemarzać...
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”