Złotokap -choroby,szkodniki
- lila31
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 20 lip 2006, o 12:06
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Krysiu, a co Ci mąż winien, nie on podgryza rośliny. We wszystkie znalezione otwory wsyp zatrutego ziarna. Ja na stałe mam wystawioną nakrętkę od słoika pełną zatrutego ziarna i widzę, że coś je podjada. Musisz wykończyć go zimą. Jeżeli przetrwa do lata nie czepi się ziarna, ma lepsze przysmaki. Jeżeli jeszcze masz możliwość korzystania z wody, to w każdy odkryty chodnik lej do oporu wody. Mimo, że bydlę ziemno-wodne, to w korytarzach nie lubi wody.
Złotokap jest uważany za trujący, ale on go też podjada, mój złotokap ma dwa odciągi, bo się pchylił na skutek podgryzionych korzeni, ale nie usechł. Ciemiernik w całości uważany jest za mocno trujący. Bydlę zeżarło korzenie, z dziury wyjęłam tylko liście, i nic mu nie zaszkodziło.
Złotokap jest uważany za trujący, ale on go też podjada, mój złotokap ma dwa odciągi, bo się pchylił na skutek podgryzionych korzeni, ale nie usechł. Ciemiernik w całości uważany jest za mocno trujący. Bydlę zeżarło korzenie, z dziury wyjęłam tylko liście, i nic mu nie zaszkodziło.
-
- 200p
- Od: 21 kwie 2010, o 11:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Złotokap żółkną liście - mało wapna?
Mam to samo i chętnie się dowiem jak temu zaradzić...
Witam
Mało wszystkiego, jest głodny. Zapewne krzaczek obficie podlewany, teraz deszcze, woda wypłukała sole mineralne z okolicy krótkich jeszcze korzeni. Podlej roztworem nawozu (np. zwykły florowit), możesz rozcieńczonym nawozem opryskać.
Jeśli rośnie na gliniastej glebie to może być z tych samych powodów(podlewanie i deszcz) podtopiony - "zmelioruj", wykop głęboki dołek obok.
Pozdrawiam
Jurek
Mało wszystkiego, jest głodny. Zapewne krzaczek obficie podlewany, teraz deszcze, woda wypłukała sole mineralne z okolicy krótkich jeszcze korzeni. Podlej roztworem nawozu (np. zwykły florowit), możesz rozcieńczonym nawozem opryskać.
Jeśli rośnie na gliniastej glebie to może być z tych samych powodów(podlewanie i deszcz) podtopiony - "zmelioruj", wykop głęboki dołek obok.
Pozdrawiam
Jurek
Może to być objawem zbyt małej ilości wapna podobnie jak u bukszpanów,którym również żółkną liście gdy pH jest zbyt niskie. Nieprawidłowe pH dla rośliny wybrednej pod tym względem powoduje,że jest nie dożywiona bo to właśnie poziom wapna decyduje o przyswajalności różnych skłądników odżywczych. Do mierzenia pH najlepszy w stosunku do ceny jest zestaw - płyn helliga + miseczka ze skalą.
Nie wiem jaki skład ma ta gnojówka, mikroelementów wszelakich zapewne ma dużo. Wydaje mi się, że złotokapowi brakuje azotu, on najłatwiej się wypłukuje.Marlon pisze:Na dzień dzisiejszy podlałem niezawodną "gnojówką" z pokrzywy.
Pozdrawiam
Jurek
Złotokap -choroby,szkodniki
Witam,
Jaka może być przyczyna dziwnego skręcania się liści na złotokapie. Dodam generalnie, że źle rosną, są marne.
1. Złotokap nr 1

końcówki liści się skręcają

tutaj również

A tutaj wygląda jakby była to chloroza
2. Złotokap nr 2
Tutaj liście zawijają się "inaczej"

Ale również na tym samym drzewie mam następujące problemy:

Jaka może być przyczyna dziwnego skręcania się liści na złotokapie. Dodam generalnie, że źle rosną, są marne.
1. Złotokap nr 1
końcówki liści się skręcają
tutaj również
A tutaj wygląda jakby była to chloroza
2. Złotokap nr 2
Tutaj liście zawijają się "inaczej"
Ale również na tym samym drzewie mam następujące problemy:
Pozdrawiam
Rafał
Rafał
- cebes
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 5 lip 2011, o 15:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Złotokap - co z tym.... proszę o radę....
Wygląda na mączniaka rzekomego-więc Nirmrod po 7dniach Score
Witaj, dzięki za odpowiedź. W stosunku do których zdjęć twierdzisz że to mączniak. Pytam, bo zdjęcia są różnych trzech drzewek.cebes pisze:Wygląda na mączniaka rzekomego-więc Nirmrod po 7dniach Score
Jeżeli ktoś wie, co wywołuje takie dziwne skręcanie liści na końcach (zdjęcie nr 1 i 2)
Pozdrawiam
Rafał
Rafał
to środkowe zdjęcie, wygoda na zaatakowane przez mszyce
Na trzecim zdjęciu w głębi - liście mają chlorozę czy to jakaś inna roślina?
Wiaro, tak najczęściej zakręca się liść, gdy mszyca atakuje, ale ja tam żadnej mszycy nie zaobserwowałem
Monika, też postawiłem taką diagnozę, natomiast zastanawia mnie co powoduje, że tak dziwny sposób skręcają się liście na końcach (zdjęcia 1-2)
Monika, też postawiłem taką diagnozę, natomiast zastanawia mnie co powoduje, że tak dziwny sposób skręcają się liście na końcach (zdjęcia 1-2)
Pozdrawiam
Rafał
Rafał
możliwe że mszyc już niema jak padają często deszcze top mszyce giną, możliwe że to nie szkodniki ale choroba grzybowa lub zmienność warunków atmosferycznych
Ostatnio pogoda nie rozpieszcza. Ciągle padało.
Co 7-14 dni pryskam środkami na choroby grzybowe, naprzemiennie. Zobaczymy czy to coś z tego będzie.
Co 7-14 dni pryskam środkami na choroby grzybowe, naprzemiennie. Zobaczymy czy to coś z tego będzie.
Pozdrawiam
Rafał
Rafał
Trudno powiedzieć od czego to jest, na zdjęciu złotokap nr 2 widać 'zwłóknienie ' już na młodej łodydze. Przyjrzy się dokładnie starszym łodygom poniżej czy wszystko jest ok. Takie skręcanie liści o tej porze mogły paradoksalnie wywołać uszkodzenie mrozowe łodygi w maju. Zazwyczaj (jeśli nie ma robactwa) to jest to skutek stresu w jakim znajduje się roślina - uszkodzenie mrozowe, niedożywienie, bardzo duże wahania wilgoci w podłożu (które może być też spowodowane przerośniętą bryłą korzeniową jeśli kupowałeś w doniczce) itp .
Może też być grzyb w jakiejś części łodygi lub w rozwidleniu, na tyle jeszcze niegroźny, że do młodych łodyg i liści dociera 'woda' ale za mało. Ale z tego co pamiętam złotokap to twarda sztuka. Teraz chyba trudny moment na obserwację łodyg bo drewnieją, ale spróbuj. Na pewno nie zaszkodzi podlać nawozem z minimalnym N dużo PK+mikro.
Na wiosnę warto mu zrobić oprysk miedzianem jak tylko liście się pojawią (zdjęcia na których liście chorują)
Może też być grzyb w jakiejś części łodygi lub w rozwidleniu, na tyle jeszcze niegroźny, że do młodych łodyg i liści dociera 'woda' ale za mało. Ale z tego co pamiętam złotokap to twarda sztuka. Teraz chyba trudny moment na obserwację łodyg bo drewnieją, ale spróbuj. Na pewno nie zaszkodzi podlać nawozem z minimalnym N dużo PK+mikro.
Na wiosnę warto mu zrobić oprysk miedzianem jak tylko liście się pojawią (zdjęcia na których liście chorują)