Mieczyki dzielimy się doświadczeniami Cz.1

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
Awatar użytkownika
mirdem
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sty 2010, o 11:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mieczyki podzielmy się doświadczeniami

Post »

Śliczności wszystkie , gratulacje pięknych kolekcji.

U mnie początki kwitnienia:

Obrazek

Obrazek
ibizaa
1000p
1000p
Od: 9 lut 2011, o 13:10
Kontakt:

Post »

160
Obrazek
158 - raz jeszcze
Obrazek
150
Obrazek

70
Obrazek

58
Obrazek

57
Obrazek

26
Obrazek

2
Obrazek

26
Obrazek

29
Obrazek

12
Obrazek

49
Obrazek

87
Obrazek

90
Obrazek

87
Obrazek

95
Obrazek

98
Obrazek

114
Obrazek

116
Obrazek

120
Obrazek

129
Obrazek

154
Obrazek

160
Obrazek

Kolejne sa jeszcze w pąkach:)
przemo007
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 4 sie 2011, o 09:28
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

witam ! Wasze mieczyki zrobiły na mnie takie wrażenie że dochodziłem do siebie przez kilka godzin :shock: Proszę podpowiedzcie początkującemu gdzie kupić dobre cebule ;:138 , żebym mógł cieszyć się podobnymi okazami. Pozdrawiam :D
dawidbanan
---
Od: 29 cze 2009, o 13:22

Post »

Moje zwykłe:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Yoostysia
200p
200p
Od: 12 lut 2011, o 16:24

Post »

Kochani, powiedzcie mi proszę, bo już całkiem zgłupiałam ;:144 Z posadzonych przeze mnie cebul (15 Vera Lynn, 15 Peter Pears, ponad 20 Victor Borge, tego- i zeszłorocznych) zakwitła mi tylko połowa - przy czym wszystkie łososiowe - a reszta nie bardzo ma ochotę cieszyć moje oczy. Obmacałam szczypiory, gdzieniegdzie czuję zgrubienia jakby pędy kwiatowe miały się pokazać za jakiś czas, ale czy to nie za późno?! Co prawda sadziłam je w odstępach czasowych max. niecały miesiąc między jednym, drugim a trzecim rzutem... Mimo to zdaje mi się, że nic z nich nie będzie ;:223 Czy te ulewne deszcze w Małopolsce przez 3 tygodnie mogły się do tego przyczynić? W zeszłym roku miałam posadzonych mniej (15 cebulek Victor Borge), ale zakwitł każdy mieczyk ;:139
regulamin
ibizaa
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Yoostysia u mnie w zeszłym roku pamietam ze jeszcze w październiku spóźnialskie mi kwitły, a sadziłam wszystkie w polowie kwietnia, wiec może u Ciebie tez zakwitna ale w późniejszym terminie skoro jeszcze mówisz ze wyczuwasz pęd kwiatowy :D a czy to deszcze mogły sie do tego przyczynic to niech juz specjalisci mieczykowi sie wypowiedza bo ja to poczatkujaca :D
Awatar użytkownika
Yoostysia
200p
200p

Post »

Ibizaa dziękuję, trochę mi ulżyło :tan Problem w tym, że nie wszystkie wyczułam, niektóre są jak mieczyki po 2 miesiącach, sama zielenina i tyle, żadnych oznak kłosika ;:218
regulamin
ibizaa
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

hmmm a moze niektore cebulki nie były na tyle duże aby mogły zakwitnac???
adamian
500p
500p
Od: 13 wrz 2009, o 18:41

Post »

Stary Gladoman pisze:Informacja dla milosnikow mieczykow:

13-15-tego beda wystawa mieczykow litewskich hodowcow w Punsku, adres - 11 Marca 17

Zaproszamy :)
Cieszę się, że pojawiłeś się znów na Forum. Twoja kolekcja mieczyków rewelacyjna a i doświadczenie w hodowli spore.
Jeśli to nie problem proszę o dużo, dużo zdjęć :)
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
zelwi
500p
500p
Od: 27 cze 2007, o 09:50

Post »

Yoostysia pisze:Kochani, powiedzcie mi proszę, bo już całkiem zgłupiałam ;:144 Z posadzonych przeze mnie cebul (15 Vera Lynn, 15 Peter Pears, ponad 20 Victor Borge, tego- i zeszłorocznych) zakwitła mi tylko połowa [...] Czy te ulewne deszcze w Małopolsce przez 3 tygodnie mogły się do tego przyczynić? W zeszłym roku miałam posadzonych mniej (15 cebulek Victor Borge), ale zakwitł każdy mieczyk ;:139
Myślę, że brak słońca spowodowany przez deszczowe chmury mógł się do tego przyczynić. Im bardziej wilgotna gleba, tym lepiej dla mieczyków, ale kiedy słońca było mało wyciągały się i nie miały warunków do zawiązania kwiatów.

U mnie cebulki przybyszowe posiane w połowie kwietnia wyszły dopiero po dwóch miesiącach, bo wiosna była sucha. Nie zmarniały tylko czekały na lepsze warunki do wzrostu :)
Tomek
Awatar użytkownika
Yoostysia
200p
200p

Post »

ibizaa pisze:hmmm a moze niektore cebulki nie były na tyle duże aby mogły zakwitnac???
Wszystkie były tej samej wielkości, dlatego dziwi mnie ta nieprawidłowość ;:133
zelwi pisze:Im bardziej wilgotna gleba, tym lepiej dla mieczyków, ale kiedy słońca było mało wyciągały się i nie miały warunków do zawiązania kwiatów.
Hmmm, sadziłam je końcem marca, początkiem kwietnia i pod koniec, natomiast deszcze padały miesiąc temu, gdy moje mieczyki już miały sporej wysokości liście... Myślicie, że w tym stadium tak właśnie mogło być?
regulamin
Awatar użytkownika
Krycha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2010, o 08:07

Post »

Yoostysia pisze:Kochani, powiedzcie mi proszę, bo już całkiem zgłupiałam ;:144 Z posadzonych przeze mnie cebul (15 Vera Lynn, 15 Peter Pears, ponad 20 Victor Borge, tego- i zeszłorocznych) zakwitła mi tylko połowa - przy czym wszystkie łososiowe - a reszta nie bardzo ma ochotę cieszyć moje oczy. Obmacałam szczypiory, gdzieniegdzie czuję zgrubienia jakby pędy kwiatowe miały się pokazać za jakiś czas, ale czy to nie za późno?! Co prawda sadziłam je w odstępach czasowych max. niecały miesiąc między jednym, drugim a trzecim rzutem... Mimo to zdaje mi się, że nic z nich nie będzie ;:223 Czy te ulewne deszcze w Małopolsce przez 3 tygodnie mogły się do tego przyczynić? W zeszłym roku miałam posadzonych mniej (15 cebulek Victor Borge), ale zakwitł każdy mieczyk ;:139
Zapomniałaś chyba, że jest coś takiego jak odmiany wcześniejsze i późniejsze, poza tym jeśli sadziłaś w jakichś tam odstępach czasowych to i kwiaty będą Ci się w ten sposób ukazywać. Wielkość cebulek też swoje robi, Najpierw zakwitają największe cebulki, bo one mają dość pokarmu, żeby od razu pogonić kwiat do góry, te mniejsze muszą się więcej starać. A wracając do sadzenia to, że było dwa tygodnie różnicy pomiędzy sadzeniami nie znaczy, że powinny zakwitnąć za dwa tygodnie. Mogły być inne warunki pogodowe, np sucha ziemia i wtedy dłużej cebulka wschodziła. Cierpliwości, jeżeli nie są chore na pewno zakwitną. Muszą, nie widzę innej możliwości. Moje kwitną do mrozów.

Obrazek
Gosika_M
100p
100p
Od: 29 mar 2011, o 22:29

Post »

Witam wszystkich dołączam się do wątku :wit
Przepiękne mieczyki macie, zastanawiam się nad podpurkami. Niektórzy nie mają podórek a wyrosły proste ?? :twisted:
Ja nie podpierałam i sie pokrzywiły wszystkie... :;230 teraz wyglądają tak:
Obrazek
Gosia
Zapraszam do mojego ogródka http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... =2&t=44155" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Krycha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2010, o 08:07

Post »

Gosiu, odłam już górne części tych przekwitających mieczyków tak aby można było w stawić do wazonu będą cieszyły jeszcze parę dni, a cebulka mieczyka będzie rosła czerpiąc pokarm z pozostałej łodygi
Awatar użytkownika
Yoostysia
200p
200p

Post »

Krycha pisze: (...) Cierpliwości, jeżeli nie są chore na pewno zakwitną. Muszą, nie widzę innej możliwości. Moje kwitną do mrozów.
Krysiu, lejesz miód na moje serce ;:196 Czekam zatem cierpliwie.
regulamin
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”