Nowy ogród Jacka 2010/11

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Nowy ogród Jacka 2010/11

Post »

Iza, sprzęt mechaniczny czasem zawodzi :(
Tawlina w tym roku dopiero tak wybujała i chyba ją będę przesadzał. Nie musi rosnąć w półcieniu, którego mam jak na lekarstwo i przyda się na inne rośliny.

Grzesiek, dzięki :) Mamy różne ogrody i nasadzenia ale mój ogród w niektórych założeniach idzie w podobnym kierunku. Twój ogród jest dla mnie bardzo inspirujący. Mam nadzieję, że teraz więcej uwagi będę mógł poświęcić na kompozycje i wykończenie, które właśnie u Ciebie jest takie fajne :uszy
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wiem, że nie wszyscy lubią zdjęcia macro, nawet czytałem mocną krytykę (ogólnie, nie do mnie) ale nie potrafię inaczej. I nie miałbym wiele do pokazania. A mój aparat nie jest z wysokiej półki, co widać 8-)
Przygotowałem zdjęcia białych kwiatów, które aktualnie kwitną:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

ostatnia lilia
Obrazek

Obrazek

Obrazek

i ogólniej
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
MagdaMisia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 mar 2009, o 20:39

Post »

Jacku to makro jest zakazane?
x-d-a

Post »

Jacku, krytyka za zdjęcia makro? Naprawdę jestem zdziwiona :roll:
Ja uważam, że pokazujemy tu takie zdjęcia , jakie lubimy i umiemy robić...Owszem, czasami w niektórych wątkach jest przewaga portretów roślin, a zaniedbuje się ogólne widoczki, ale jeżeli ktoś tak lubi, albo nie bardzo chce pokazywać szerszą perspektywę, to naprawdę jego sprawa.
A wracając do twoich zdjęć - są piękne, a już białymi kwiatami sprawiłeś mi wielką przyjemność, bo to mój ulubiony kolor w ogrodzie, oprócz wszelkich odcieni zieleni, oczywiście :P Nie wszystkie z pokazanych kwiatów znam - n.p. galtonia to dla mnie tajemnica; domyślam się, że to cebulowa? A może się mylę :oops:
Awatar użytkownika
grazynarosa22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 12:18

Post »

Jacku-u Ciebie jak na komuni albo ślubie.....wszędzie biało :;230 ale jak cudnie ;:224
moja galtonia nie zabieliła się....zielona i zaczęła usychac albo dnic....nie ma białych dzwoneczków ;:223
Pozdrowionka...Grażyna
Moje wątki. aktualny
Moje rękodzieło
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Nie słyszałam o takiej krytyce.
Każdy pokazuje to co uważa za godne pokazania.
Nie ma reguł co do tego, co i jak pokazać, więc się nie przejmuj tym co niektórzy mówią.
Komu się nie podoba, nie musi oglądać. :uszy
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Jacek seria z bielą świetna ... dlaczego ja tak uwielbiam biel - sama nie wiem?
Na zdjęciach ogólnych widoczków widać Tawlinę, u mnie chyba dużo niższy krzew ale moja to odmiana karłowaa u Ciebie ? Skończyła niedawno kwitnienie ale zostawiłam te brązowe wiechy bo ładnie jako całość wygląda.
Wydaje mi się,że na tym zdjęciu ( link poniżej ) jest pomyłka bo wygląda mi na Pokrzywkę brazylijską ( Koleus...).
Rośnie u mnie w podobnym kolorze.
http://i51.tinypic.com/8x692u.jpg
W tym roku Anafalis perłowy jest dośc wysoki - nigdy go nie zabezpieczałam a w ub tygodniu z lekka sie położył.
Bardzo lubię naturalnie rosnące rośliny bo każde nawet delikatne podwiązanie zmienia pokrój i to jak są postrzegane. Jednak silne wiatry zmuszają nas do tego.
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Madziu, źle mnie zrozumiałaś. Przecież sama robisz fantastyczne macro i uwielbiam je u Ciebie oglądać ;:108

Dalu, dziękuję Ci za komentarz i w pełni się z Tobą zgadzam ;:108 Wiem, że jedni wolą takie zdjęcia a drudzy inne i często biorę pod uwagę takie sugestie. Ale nie wszystkim można dogodzić. Każdy ma też swój styl, swoje zwyczaje prowadzenia wątku i pokazywania zdjęć. W różnorodności siła tego forum :uszy
Dla mnie też biały to ulubiony kolor, bo ma dużo pozytywnych konotacji, np. czystość, niewinność, klarowność itp. Stąd i kwiaty białe uwielbiam :)
Galtonia to roślina cebulowa, nie zimująca w gruncie, wysoka o sztywnych pędach i białych, dzwonkowatych kwiatach.

Witaj Grażynarosa :!: Wcześniej było czerwono, a jeszcze wcześniej żółto :lol:
Moje galtonie też w tym roku marne; na tyle cebul tylko 2 kwiatostany :?

Grażynko-Kogra, na szczęście nie było to w moim wątku i nikt z moich znajomych ale wziąłem to do siebie. Staram się zadowolić wszystkich ale mam też własne zasady.

Christinkrysiu, biel jest po prostu piękna i już :uszy
Właściwie nie wiem, jaką mam odmianę tawliny :oops: ale jest dość wysoka. Może to po prostu gatunek :?:
Krysiu, koleus po łacinie może być ta samo jak po polsku ale synonimem jest plectranthus. Systematycy dołączyli koleusy do grupy plectranthus :)
Gdybym nie podwiązywał wyższych bylin, leżałyby na siebie albo na ziemi. To konieczność. Staram się tylko w miarę zamaskować tyczkę i sznurek, i nie związywać zbyt ciasno, bo wtedy rzeczywiście nie wygląda to dobrze.
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Oj Jacku to mnie zaskoczyłeś z tą systematyką ...
Chciałabym poczytać o tym bo wiesz ... ja takie "ciekawskie jajo"
Odmian Plektrantusa jest dużo, my znamy tylko to co oferuje nam rynek choć teraz sprowadza się dużo więcej.
Ich cechą charakterystyczną jest zapach a także ciekawostka w budowie czy tez kształcie liścia bo schodzi prawie pod kątem prostym do ogonka. Mam 4 odmiany i wszystkie tak mają.
Awatar użytkownika
mateola
200p
200p
Od: 20 kwie 2008, o 12:47

Post »

Aparat, nie aparat - przepiękna biała sesja ;:3
Pozdrawiam - Małgosia
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Krysiu, swoją wiedzę opieram na Wikipedii - dla mnie źródło wiarygodne ;:108 (np. znalazłem tam, że bożykwiat został dołączony do grupy pierwiosnków). Często tam zaglądam, bo nazwy na stronach komercyjnych często są nieścisłe czy nieprawidłowe.

Małgosiu, witaj u mnie i dziękuję za miłe słowa :)
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Ja też mam zamiar trochę posadzić krzewów i bylin w pewne kompozycje.
Chodzi mi o efekt nie tylko piętrowych nasadzeń ale różnych kształtów i kolorów.
Mam płot na którym rośnie kilkudziesięcioletni bluszcz i w tym roku dosadzam tam głównie krzewy o żółtym ulistnieniu.
Mam nadzieję że stworzą ładną kompozycję z ciemnozieloną ścianą bluszczu.
Przed altanką mam dość fajna rabatkę, która trochą zmieni kształt i już myślę co posadzić.
Nie mam tam nic kolumnowego i moje plany idą w tym kierunku.
Awatar użytkownika
MagdaMisia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 mar 2009, o 20:39

Post »

Jacku :) ja uwielbiam macro - można pokazać to czego nie widać patrząc "z grubsza" - to dlatego fotografia makro zadziwia :)
Dala ma rację, jak się komuś nie podoba to niech nie ogląda :;230
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09

Post »

Jacku
Przepiękna biała seria ;:138
Galtonia wygląda ciekawie na tle liści canny.
Widzę, że biała dalia rozrosła się fantastycznie, moja jest niewysoka, posadzona w donicy ze względu na nornice i inne potworki.
Jacku zdawało mi się, że masz białe jesienne zawilce, czy kwitną już ?
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mariolka, sporo masz planów i przeróbki Cię czekają. To tak jak u wielu z nas. Ja jeszcze nie okiełznałem całości więc na razie nie chwytam się za zmiany. A że rośliny przesadzam - normalka i dla bylin wręcz dla zdrowotności ;:108
Stary bluszcz musi być piękny :!: Pewnie też kwitnie? Murarki i inne owady uwielbiają kwiaty bluszczu 8-)

Madziu, wiesz jak to z ludźmi jest - jedni widzą pozytywną stronę, a inni doszukują się błędów, minusów. I tak samo jest z macro. Liczą się intencje, nasza motywacja, dobre chęci. I to zarówno po stronie nadawcy jak i odbiorcy tu na FO 8-)

Agnieszko, kanny zrobiły dobre tło, ale kwiatów galtonii mało. Może za mokro miały :?: Z tego samego powodu wyleciał mi zawilec 'Honorie Jobert' :( Po prostu korzenie zgniły i to jeszcze na przedwiośniu. Teraz dostałem od Geni zawilca i mam nadzieję, że będzie biały :) I z tej samej przyczyny dalia od Ciebie podgniwa. Obserwuję ją ale chyba trzeba będzie ją wykopać i ratować, co nie zgniło jeszcze. Już dwie dalie wyleciały i to jest widok smutny - wielkie krzaczory oblepione kwiatami z dnia na dzień zamierają.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”