bebos: Haworthia i in.

Zablokowany
Awatar użytkownika
theoria_
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 sie 2010, o 00:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Re: bebos: Haworthia i in.

Post »

Wyczesane są te świnki :lol:

Rośliny hodowane na zewnątrz aż promienieją, jednak - mimo najszczerszych chęci - nie da się stworzyć im w domu takich warunków.
Na monitorze 22 cale o rozdzielczości 1600x900 pikseli ostatnie zdjęcia prezentują się znacznie lepiej niż poprzednie. Nie bój się wyższych rozdzielczości, Twoje zdjęcia są naprawdę wartościowe i z przyjemnością się je ogląda, zwłaszcza kiedy można zobaczyć te wszystkie szczegóły do których sama przywiązujesz tak dużą wagę :D To raczej Ci wszyscy, którzy wrzucają "tony" spamu, zdjęcia rozebranych panienek i inne śmieci powinni się wstydzić, że niepotrzebnie marnują miejsce na serwerach - nie my.
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Różnica jest znaczna w wyglądzie tych roślin które pokazałaś.
Mimo to dopiero szklarnia z prawdziwego zdarzenia na odkrytym polu (nie cieniowana nawet przez chwilę) daje maximum przyrostów i wyglądu. A to już nie każdemu jest dane... :wink:
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Reposit-08
500p
500p
Od: 25 sie 2010, o 15:23

Post »

Widać tą różnicę :)
Ale choćby się nawet chciało nie zawsze jesteśmy w stanie zapewnić naszym "zielonym" wszystkiego, czego potrzebują. Przy Twojej opiece nawet tym w mieszkaniu jest dobrze ;:108

Świnka superowa, te jak to mówię "kudłate" zawsze najbardziej mi się podobały :)
Zięba też się z nimi chyba dogadała.
x-Pa-a

Post »

Nie ma to jak zobaczyć na własne oczy te różnice, słońce robi jednak swoje.
Euphorbia mili - faktycznie ciekawy kolor, kwitnie u Ciebie nieprzerwanie??? (mam czerwoną, nie przestaje kwitnąć i "śmiecić")

Z lekkim dystansem śledziłam historię zięby, powoli zaczynam ją darzyć sympatią :) przewrotny z niej szkodnik :wink:
Domimika
500p
500p
Od: 20 kwie 2011, o 16:37

Post »

:wit Witam! Jestem pod ogromnym wrażeniem kolekcji! Sama mam jedną haworthię, właśnie skończyła kwitnąć. Chciałabym się tak ukierunkować jak ty na konkretny rodzaj roślin, ale jestem początkująca, więc co zobaczę u forumowiczów, to koniecznie chcę mieć :roll: Fajnie, że starasz się poznać właściwe nazwy roślinek ;:63 Z pewnością zajrzę tu jeszcze do Ciebie :wink:
bebos
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2011, o 15:10

Post »

Dominika :wit
Widziałam, widziałam Twoją piękną, wyrośniętą Haworthia attenuata! Wielu od niej zaczyna :D. Śledzę też losy Twoich wysianych rosiczek...
Jeżeli pozostaniesz dłużej na Forum - zobaczysz jak się Twoja kolekcja rozwinie! Wszyscy to zobaczą! To nieuniknione!
Awatar użytkownika
pawel060
200p
200p
Od: 12 kwie 2011, o 12:56
Kontakt:

Post »

Bardzo lubię oglądać Twoje rośliny,
jak widać bardzo dobrze się nimi zajmujesz skoro tak szybko wracają do zdrowia :wit
bebos
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Za przykładem Ani/Panamy zaryzykowałam i mimo, że na fotkach roślinki wyglądały nieciekawie - zamówiłam kilka u PN: z nazwami u niego bywa różnie, ale rośliny w wyśmienitej kondycji!!! Mają bardzo rozbudowane systemy korzeniowe. Przy okazji wprowadzania nowości na salony - kilka innych przesiedliłam i O ZGROZO :shock: - okazało się, że prawie nie mają korzeni - większość bryły to zaschnięte resztki - CZYŻBYM PRZESUSZAŁA w sezonie moje rośliny??? Podlewam raz w tygodniu, nie mam pojęcia co się dzieje i jak one w ogóle żyją (wiem, że na zimę tracą większość korzeni - ale teraz powinny chyba mieć takie piękne systemy, jak te poniżej od PN).
Myślicie, że powinnam podlewać częściej? Ktoś podlewa częściej niż raz w tygodniu?

Część nowości (reszta i szczegóły, jak trochę się przejaśni...)
Obrazek
x-Pa-a

Post »

Super! paczka przyszła!

Haworthia angustifolia i Haworthia scabra v. starkiana - ależ Ci się piękne trafiły!
U mnie praktycznie wszystkie rośliny są na balkonie, (balkon "jaskółka" - wprost idealny do trzymania roślin) podlewam chyba nawet rzadziej lecz obficie. Powiem szczerze, że też gdy patrzyłam na korzenie roślin od PN to "brał mnie dziw", że takie "dorodne". Jak to się robi???

czekam aż się u Ciebie przejaśni :D
z chęcią zobaczę komplet :)
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nowe rośliny wyglądają dobrze. :)
Ktoś podlewa częściej niż raz w tygodniu?
Ja! Raz na 2-3 tygodnie.... :?
bebos
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gasteria carinata var. thunbergii Herbertsdale
ObrazekObrazek

ObrazekObrazek

Gasteria carinata Malgas Obrazek

ObrazekObrazek

Dla porównania:
Gasteria carinata var./fa? Obrazek

Gasteria carinata var. verrucosa (dwie formy)
ObrazekObrazek
Domimika
500p
500p

Post »

Ależ ci się nowości trafiły, no no! Piękna gasteria ;:63
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ładna gasteria, nawet jak na te rośliny brodawki są super! :)

Pisałaś niedawno, że mało Ci się podoba Haworthia scabra v. starkiana ze względu na pokrój - czyżby się spodobała nagle? Bo jak widzę do kolekcji przybyła... :wink:
Dla mnie ona ładna bo mało typowa i wyróżnia się spośród innych. ;:108
bebos
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Hmm...miało być na później, ale jestem niecierpliwa - z tej roślinki cieszę się też baaardzo, chociaż to był kolejny, malutki 'skok w bok'
Trichodiadema densum (rodzina Aizoaceae - przypołudnikowate, tam gdzie 'żywe kamienie', faucarie i tp.)
ObrazekObrazek
ObrazekObrazek

Henryku - Haworthia scabra var. starkiana jest świetna - nie wiem, jak mogła mi się wcześniej nie podobać - jak nic: przejściowe zaćmienie umysłu... Pokażę ją potem - mój okaz jest na razie bardzo symetryczny: wpisuje się w trójkąt równoramienny, ma już kilka zawiązków odrościków - jeśli kępka też będzie symetryczna - mój zwichrowany zmysł estetyki nie ucierpi :wink: :wink:
Domimika
500p
500p

Post »

Ale fajna roślinka! Dopisuję do listy "chciejstw" :wink:
Zablokowany

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”