Wisteria
- LILA ROSA
- 50p
- Od: 24 sie 2010, o 09:06
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Wisteria
Witam. w tamtym roku kupiłam i zasadziłam wisterię w doniczce. na zimę wzięłam do piwniczki , teraz jest znow na podwórku. czy mogę ją na stałe wkopać do gruntu?
To myśli są tym, co szczęśliwie układa człowiekowi życie. - Marek Aureliusz
Sprzedam/wymienię hoye.
Hoja. Baza wiedzy o poszczególnych gatunkach
Sprzedam/wymienię hoye.
Re: Wisteria
Jak najbardziej możesz nawet było by wskazane abyś ją przycieła tak na 1/3 wysokości to wtedy fajnie się rozkrzewi.
- LILA ROSA
- 50p
W porządku. A jakieś szczególne wymagania po wsadzeniu do gruntu np.jeśli chodzi o nawożenie?
Sprzedam/wymienię hoye.
Sprzedam/wymienię hoye.
Nie ma szczególnych wymagań możesz tak jak inne rośliny czyli nawozem wiosennym na wiosnę, jeśli zakwitnie Ci ( i tu jest problem bo jeśli masz szczepioną wisterię to zakwitnie Ci nawet za rok ale jeśli wysianą z nasion to zakwitnie Ci dopiero za dobrych kilka lat, ja na kwiaty u mojej wisteri czekałem 8 lat) to syp nawozem do roślin kwitnących, a na jesień nawozem z dużą ilością potasu.
-
- 200p
- Od: 24 maja 2011, o 14:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam,
Ważne jest by przez pierwsze 3-4 sezony okrywać pnącze na zimę - pędy owijać włókniną, a podstawę okrywać kopczykami ziemi. Także zawiązki kwiatów mogą ucierpieć od wiosennych przymrozków, także w dzień przed należy także owinąć pędy wlókniną. Wisteria potrafi przez 3-4 sezony aklimatyzować się w danym miejscu zanim wyda kwiaty.
Ważne jest by przez pierwsze 3-4 sezony okrywać pnącze na zimę - pędy owijać włókniną, a podstawę okrywać kopczykami ziemi. Także zawiązki kwiatów mogą ucierpieć od wiosennych przymrozków, także w dzień przed należy także owinąć pędy wlókniną. Wisteria potrafi przez 3-4 sezony aklimatyzować się w danym miejscu zanim wyda kwiaty.
Pozdrawiam, Wojtek
Ekspert Leroy Merlin
Ekspert Leroy Merlin
- LILA ROSA
- 50p
Wisteria jest szczepiona. Zapomniałam też zapytać na ile cm w głąb ziemi ją wkopać, aby było w porządku?
Sprzedam/wymienię hoye.
Sprzedam/wymienię hoye.
-
- 500p
- Od: 18 cze 2008, o 01:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Najbezpieczniej będzie jeżeli wkopiesz powyżej miejsca szczepienia - to naprawdę przydatna sprawa (o ile nie jest zbyt wysoko, jeżeli jest to na tyle żebyś mogła kopczykować do tego miejsca).