Księżycowe rabatki u Adki

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Księżycowe rabatki u Adki

Post »

Krysiu, z przesadzeniem trawek sobie poradzę ale wyzwaniem i najcięższą robotą jest przygotowanie terenu, na którym rośnie kłębowisko chwastów. Ziemia jest tak mokra, że nie osypuje się od korzeni więc tylko przekopuję i czekam aż trochę przeschnie.
Awatar użytkownika
skorpion811-51
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lis 2009, o 17:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Krysiu nie wiem czy trzeba ale chociaż one jesienią kwitną pięknie no ale jak nie
przepadasz za nimi to nic na siłę :wink: Chociaż może masz rację bo później obcinania
badyli co nie miara :shock:
Rzekła pszczółka do motyla nikt nie widzi więc zapylaj.
MOJE LINKI , Pusta miska -kliknij
SERDECZNIE ZAPRASZAM STASIA
Awatar użytkownika
ada.kj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 12:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witam porannie. Wreszcie udało mi się wygospodarować trochę czasu i zabrałam się za malowanie altanki. Środek mam już pomalowany, teraz walczę z altanką z zewnątrz. Ponieważ na ścianach jest kilka warstw łuszczącej się farby, więc muszę najpierw lecieć szczotką drucianą, co przy bardzo nieregularnie przybitych listewkach nie jest proste. Liczę jednak, że powolutku jakoś to zrobię. Na działce dalej dużo kwitnie, nawet bez marcinków :D . Do nich samych nic nie mam, ale miałam ich trochę na starej działce, zawsze łapały mączniaka i rozłaziły się niemożebnie.
Zaczynają kwitnąć traffffki. Najbardziej lubię rozplenice i te pierwsze zaczęły, a w dodatku przepięknie się rozrosły
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
kwitnie również proso, ale jemu zdjęcie trzeba by zrobić nocne, wtedy dopiero byłby efekt

Obrazek
i zaczynają miskanty, ale na nie chyba dopiero przyjdzie czas.

Obrazek

Obrazek
temu coś się chyba poprzestawiało
Obrazek
jak i tej
Obrazek

Jadziu. To jest bardzo proste - to tak jak róże wielkokwiatowe, rabatowe, parkowe, pnące itp. To jest tego typu systematyka. Zimą będzie na to trochę więcej czasu, chociaż my emeryci nigdy go nie mamy. :D

Izuniu. Może by w takim razie spróbować ten jeden pęd pionowy poprowadzić jako hortensję na pieńku - poczekać aż zdrewnieje i później przyciąć na odpowiedniej wysokości aby się rozkrzewił.
Muszę w tym roku poobserwować Twoje marcinki niebieskie - może się do nich przekonam :D

Jacku. Współczuję tego przygotowywania gleby. Mnie też to czeka na jednej rabacie, gdzie zrobiło się za gęsto i pod roślinami jest jeden chwast, tzn nie jeden ale kłębowisko trawy, szczawiku i jeszcze innego badziewia, ale muszę czekać aż roślinki przestaną tam kwitnąć i zacznę przemeblowanie tej rabaty. U mnie na szczęście ziemia jest stosunkowo lekka, więc nie mam problemów z nią.

Stasiu. I tak obcinania badyli jest dużo jesienią lub wiosną - jak kto woli. Mam posadzonych trochę chryzantem i jednoroczne, a one kwitną prawie do mrozów, więc liczę, że stale będzie coś kwitnącego.
Co my wiemy to tylko kropelka. Czego nie wiemy to cały ocean.
Pozdrawiam cieplutko Ada vel Krysia
Księżycowe rabatki u Adki adolinki
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Nie mów nic o obcinaniu badyli - widziałaś ile mam bluszczu i winobluszczu.
Wczoraj wyniosłam dwa naręcza do suszeni i palenia a "przeleciałam tylko przód i bok altanki.
Chociaż.... ja właściwie lubię ciąć :;230
x-p-k
Konto usunięte na prośbę.
Od: 3 sie 2008, o 00:13

Post »

Czyżbym na ostatnim zdjęciu widział serduszkę 'Gold Heart'? ;:224
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Krysiu, gdybyś się skłaniała ku marcinkom, to polecam astry nowoangielskie. Na pewno się nie rozłażą, a i mączniaka też sobie nie przypominam, by łapały, choć nie jestem pewien. Do tego nie są tak rozwichrzone i łamliwe jak nowobelgijskie. Iza-Chatte może potwierdzić (albo zaprzeczyć :wink: ), bo ma je ode mnie :)
Trawiasta rabata super! Jeśli mogę coś podpowiedzieć - dodałbym jakąś żółtą bądź seledynową trawę. A może są, tylko nie widzę :?: ;:223
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
krysad71
1000p
1000p
Od: 11 gru 2009, o 20:22

Post »

U mnie też jeden pierwiosnekj uż kwitnie, sasanka przekwitła.
Działka cudaśna ale remontu altanki nie mogę sobie wyobrazić, myślałam, że trzeba nową budować, pewnie źle oceniłam jej stan ze zdjęcia.
U mnie po 2 latach krycia altanki onduliną przy płaskim dachu, trzeba robić wymianę. Cieknie i się powyginała. Teraz zamówilismy blachę traperową, oby sie udało.
Pozdrawiam Krystyna
Awatar użytkownika
dzieci2
200p
200p
Od: 20 lip 2011, o 19:52

Post »

Co się napatrzę ... to moje... pięknie
Asia ;:7
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Trawkom się przyglądam! Piękne, że ach!
Czekam aż moi panowie przygotują przód (coraz bliżej). Za śmietnikiem posadzę pod brzozami razem z dziewanną! Pieknie będzie!
Rozplenice zjawiskowe! Takie chcę mieć!
Miłego malowania altanki!
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
Gencjana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sty 2010, o 22:14

Post »

Krysiu, ;:196 wpadłam się przywitać po wakacjach i obejrzeć Twój ogród. Trawki pięknie się rozrosły. Moje jeszcze nie zamierzają
kwitnąć. Inny klimat. :roll:
Pozdrawiam.Adrianna
Moje wątki Aktualny
Awatar użytkownika
ewkapaw
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2008, o 09:18

Post »

Krysiu Twoje trawy są bardzo ładne ;:138 . Chciałabym zobaczyć je na tej rabacie w realu ;:154.
Pozdrawiam EWA
Spis linków
Awatar użytkownika
Cebulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2009, o 22:43

Post »

A moje rozplenice nie chcą kwitnąć :( Pewnie dlatego, że co roku je przesadam...Twoje piękne!
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

Gdybym mojej hortensji zostawiła tylko ten jeden pęd, to pozbawiłabym się całych naręczy kwiatów :lol: Zobaczę wiosną, co da się zrobić.
Co do marcinków, to astry nowoangielskie rzeczywiście - jak pisze Jacek- są sztywne ;:108
I dosyc wysokie, dlatego przed nimi swietnie wyglądać będą astry krzaczaste, sredniowysokie - własnie jak moje niebieskie :D Czyli potrzebujesz dwóch rodzajów astrów :;230
Awatar użytkownika
ada.kj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 12:03

Post »

Witam porannie.
Dziś tak szybciutko odpowiadam
Comciu - to co narzekasz jak lubisz cięcie. Wiem, wiem - czasu brak.

Piterku - tak to serduszka Gold Heart`

Jacku - dzięki jak na razie. Muszę najpierw poprzesadzać floksy i zobaczę ile zajmą miejsca. W tej chwili nie bardzo widzę na nie miejsce. Mam jednego, właśnie chyba nowoangielskiego, gdyż ładnie przyrasta, ale nie rozłazi się. Ma tylko jedną wadę, że jest bardzo wysoki, więc musi być wiązany, aby się nie połamał.
Nie wiem jakie są trawy z wysokich żółte lub niebieskie - muszę się rozejrzeć. Mam tylko zebrinusa, ale on dopiero zaczyna się rozrastać i nie jest za bardzo widoczny.

Krysiu. Na nową altankę mnie po prostu nie stać. Przydałaby się po prostu większa, ale .... w tej chwili udało się zrobić tak, że się ze wszystkim mieszczę. W dodatku Kamil /Wioli mąż/ zrobił mi kapitalny tarasik, więc jest gdzie posiedzieć w czasie i słońca i przypadkowego deszczu. Deski w dotychczasowej nie są złe, trzeba je po prostu zakonserwować i jeszcze trochę na pewno wytrzymają. Dach jest w porządku, nic nie cieknie. Jak odmaluję całą jeszcze ładnych kilka lat wytrzyma. Ona tragicznie wewnątrz i na zewnątrz wyglądała, gdyż był tu po prostu śmietnik. W dodatku wewnątrz nigdy nie była malowana, więc było strasznie. Jeszcze nie mogę się pozbyć wielu kawałków drewna, którego zgromadzono nie wiadomo po co tyle. Jesienią znów będzie wielkie palenie.

Asiu. Dzięki pięknie ;:180

Miłko. Z trawek się cieszę, ale to dopiero moje pierwsze podejście do nich. Liczę, że jak się rozrosną dopiero będzie fajny efekt. Też bardzo podobały mi się rozplenice u innych i cieszę się, że mam ich sporo odmian. W tej chwili kwitną dwie, a trzy też jeszcze nie zaczęły - albo zakwitną później, albo wcale - zobaczymy. :D

Adrianko. Witam i już stęskniłam się za Tobą. Musimy się jakoś spotkać. Twoje też zaczną - z pewnością inne odmiany masz.

Ewuniu. Witam i zapraszam. Wpadnij. :D

Daguniu. Może zakwitną w tym roku - moje też jeszcze nie wszystkie kwitną, a ponieważ kwitły w ubiegłym roku to liczę, że w tym też zakwitną.

Izuniu. Coś za coś. Może to jest kwestia tylko jednego roku. Mariolka Comcia ma jedną na pieńku i też to fajnie wygląda. Z astrami to właśnie tak jest, a później okaże się, że przydałyby się jeszcze niziutkie takie obwódkowe. :;230 Muszę zobaczyć jak będzie z miejscem po przeprowadzkach niektórych kwiatów. W tej chwili go nie mam, ale dziękuję za chęć podzielenia się. Ty jesteś taka dobra dusza. Mam tylko trochę w cieniu i to dla roślin średniego poziomu, więc jakieś hosty.

Obrazek
nie pokazywałam chyba kwitnącej języczki tanguckiej

Obrazek
świecznica sercolistna

Obrazek
różyczka Baronesse, która miała być Bonitą

Obrazek
i taki letni widoczek z życzeniami miłego słonecznego dnia
Co my wiemy to tylko kropelka. Czego nie wiemy to cały ocean.
Pozdrawiam cieplutko Ada vel Krysia
Księżycowe rabatki u Adki adolinki
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

ada.kj pisze: Izuniu. Coś za coś. Może to jest kwestia tylko jednego roku. Mariolka Comcia ma jedną na pieńku i też to fajnie wygląda.
Mariolka Comcia to nawet zamierza kilka młodych hortensji specjalnie poprowadzić na 2-3 pędy i dopiero górą formować koronę.
Tak sobie wymyśliłam że na rabacie hortensjowej w centrum będą hortensje celowo łyse dołem ale z przyrostami i kwiatami wysoko w górze - mają królować nad innymi, bardziej rozkrzewionymi.
Ale czy mi się uda ?
Nie mam pojęcia :;230
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”