Jesteśmy z mężem na etapie budowy swojego domku. Aktualnie robimy drenaż i odwodnienie wokół niego. Jest to konieczne bo dom jest na wzniesieniu i zalewa nas woda opadowa i np. z roztopów. Działka jest dość duża- ma ok. 20 arów). Została trochę zniwelowana ( miała większy spadek) powstała przez to różnica wzniesień między naszą działką a sąsiednimi. Ziemia jest niestety ciężka, gliniasta. Stok ma nastawienie południowe więc jest większość dnia nasłoneczniony. Największy problem mamy z wodą opadową i która spływa z góry na nasz teren i wzdłuż jak i w poprzek działki mamy rowy. Z samej góry płynie potoczek od którego oddzieliliśmy się skarpą ( jej wysokość od 30 cm do 1,5 metra). Chciałabym jeszcze podwyższyć tą skarpę ziemią z wykopu tak żeby powstał taki nasyp szerokości ok. 2 m i na nim posadzić jakieś drzewa czy krzewy które umocnią mi tą skarpę i oddzielą od tego potoku. Proszę o radę jak kie rośliny tam mogę posadzić? Marzy mi się poniżej posadzić drzewa i krzewy owocowe, warzywa na podwyższonych grządkach no i oczywiście jakieś rośliny cieszące oko, kwitnące, ozdobne. Z boku działki jest wysoka na prawie 2,5 metra skarpa ( glina, kamienie) a na niej rosną dzikie ostrężnice i pole sąsiadów. Co mogłabym z nią zrobić bo nie mam koncepcji Proszę o pomoc- jakieś rady jak zacząć, za co się najpierw zabrać i jak ukształtować ziemię, żeby ją wykorzystać maksymalnie i mieć w przyszłości ładny ogród owocowo- warzywny i rekreacyjny.

By babuszka1 at 2011-08-10
Widok z boku domu

To góra skarpy z potoczkiem( niższa)

a to dolna wyższa z ogrodzeniem sąsiadów
Proszę o radę , pomysły jak zaaranżować wszystko

Za wszystkie podpowiedzi i rady z góry dziękuję!!