Czereśniak 2011

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
basjak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 wrz 2009, o 13:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Czereśniak 2011

Post »

Majka kupiłam Mary Rose jako różową pnącą :D cztery lata temu z gołym korzeniem. Urosła więc bardzo szybko, zwłaszcza że rośnie w cieniu gruszy.
Zapachy ogródkowe już prawie nie istnieją, orienpety pogniły, zostało tylko kilka lilii orientalnych. W ogóle ogródek zaczyna wyglądać jesiennie :(

Krysia mój busz bardzo nieuporządkowany, duże byliny stratowały mniejsze. W dodatku zachciało mi się wetknąć pomidory pomiędzy kwiatki. W zeszłym roku narobiłam największego bałaganu kosmosami, teraz pomidorami ;:14
Rudbekie sieją mi się okropnie, żal wyrzucić. Ta na zdjęciach wyrosła na brzegu rabatki, a ja głupia, zamiast ją przesadzić, zostawiłam. No i teraz mam niższe lilie wewnątrz rabaty i sięgają rudbekii do kolan :evil:

Jagusia zgadzam się, rudbekie mają dużo wdzięku, ale jak juz pisałam wyżej, trza je mądrze posadzić, albo we wczesnej fazie przesadzić. Właśnie wczoraj wyprowadzałam kolejne, już dość rozrośnięte siewki, spod młodych liliowców. Porządnie podlałam, ale czy się przyjmą? przy takiej duchocie.

Adrian Mary Rose mogę Ci polecić z czystym sumieniem :D kolor, jak na fotkach... powtarza kwitnienie, i to obficie...pięknie pachnie...nie marznie, wcale :!: Moją zidentyfikowała rok temu Krysia ada.kj i nazwała ja terminatorem :D całkowicie się zgadzam.

Ela nie martw się, będę Ci przysyłać zawilce, aż do skutku :;230 zresztą one wcale nie są kapryśne i może nawet tę majową w przyszłym roku znajdziesz :)
Mam pysznogłówki różowe i fioletowe. rozrosły się bardzo i większą część też będę musiała usunąć. Właściwie ja nie mam miejsca na wysokie byliny. Płot obsadzony różami i powojnikami, rabaty małe. Zaczynam myśleć o likwidacji większości wielkoludów :idea: Może wreszcie nadszedł czas na odrobinę rozsądku? :)
U mnie martagony słabo rosną, ale one nie lubią kwaśnej ziemi. W zeszłym roku wcale nie zakwitły, teraz troszeczkę. Mam jeszcze dwie w drobnych pąkach, ale czy to martagony?
Garnek jeszcze nie dostąpił zaszczytu pozowania :;230

Stasia jest tak mało wiarygodnych sprzedawców, nie tylko lilii, zresztą :evil: miałam mieć kilka pełnych w różnych kolorach, a zakwitła jedna, może jeszcze jedna się otworzy. Reszta to toto-lotek :wink:
Powojników mam dużo, ale to sama młodzież. Wielkokwiatowe słabo rosną. Teraz niektóre powtarzają, każdy jednym kwiatkiem ;:224 Jak na razie, w stu procentach padła tylko Barbara, a Kacprowi i Solidarności wycięłam parę pędów.

Przekwitamy
Obrazek

A my jesteśmy najpiękniejsze w całej okolicy
Obrazek Obrazek Obrazek

A nam przydałby sie neurolog
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

A ja jestem zdrowy i krzepki :heja
Obrazek
Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Baśka...zaraz mi oczy z orbit wyjdą. :shock: ...ależ masz te mieczyki śliczne a te lilie...nie dziwię się, że najśliczniejsze z całej okolicy.
Basiu a dałaś martagonkom dolomitu pod korzonki...może lepiej będą szły.
Czyli czerwonych nie masz ...no to już masz ;:196 ...oby te białe ślicznotki się z wiosną pokazały u mnie. :wink:
Awatar użytkownika
Tosia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2010, o 16:48

Post »

:wit Basiu, ale super u Ciebie. Ja cieszę się z kobei. Ma dużo pąków. Nie mam za dużo czasu na forum.Musimy się spotkać w tygodniu. ;:196 :wit
Co zasiejesz, to zbierzesz
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
Awatar użytkownika
basjak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ela, dostały dolomitu, rok temu. Skoro jednak urosły, to może przyzwyczaja się do takiej gleby, jaka jest. Przypomniało mi się, że miały bardzo małe cebulki, ale chyba gdzieś czytałam, że to normalne :roll:
Mieczyki od forumnej Anity, piękne kwiaty na krzywych pędach :wink:
Na fioletową pysznogłówkę też chyba reflektujesz?

Tosia, Twoja kobea jest śliczna. Służy jej Twój ogródek i chorzowskie powietrze. Masz teraz doświadczenie, więc za rok możesz nią obsadzić wszystkie słoneczne miejsca. To cudne pnącze, ale rzadko kwitnie tak pieknie, jak u Ciebie.
Mam nadzieję, że się zobaczymy :D
Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04

Post »

Basiu lilie złotogłów potrzebują czasu żeby zakwitnąć....tym bardziej, że masz małe cebulki to wszystko tłumaczy. W przyszłym roku na pewno zakwitną. ;:108 ....Fioletowa pysznogłówka :shock: ....chyba spać w nocy nie będę z przejęcia Baśko.
Mieczyki przepiękne...rewelacja. ;:138

No u mnie właśnie zaczęło lać....nawet dobrze bo całkiem sucho się zrobiło.
Awatar użytkownika
basjak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ela, u mnie ta pysznogłówka urosła wysoko i szeroko. Kompletnie nie pamiętam jej z zeszłego roku. Oglądałam stare zdjęcia i też jej nie ma :roll: więc albo była maleńka, albo posadziłam wiosną dużą sadzonkę :) mam ja jeszcze w innym miejscu, więc tej dużej kępy muszę sie pozbyć.
U nas troche popadało popołudniu, nawet zagrzmiało pare razy :) a w efekcie nie wiem, czy aby dobrze podlało.

Cherry Girl, raz jeszcze polecam. Kwitnie nieprzerwanie od dwóch miesięcy, jest zdrowiuśka, w kolorze krwistoczerwonym.
Obrazek

I stara New Dawn. Ma mnóstwo nowych pędów, z nieodłącznym mączniakiem ;:223

Obrazek
Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

New Dawn z Polish Spiritem Basiu . Cherry Girl gdyby była wieksza to bym sie na nią skusiła . Ja tylko uwielbiam wielkoludy . Twoje moje mieczyki ach szkoda gadać . 2 padły a 1 to Acidanthera bo ma już pąki a następny pomarańczowy róż . Coś mi dzis szwankuje komp albo net taki słaby ,że strony otwierają sie dramatycznie . Połowy zdjęć nie widzę chyba zaraz powiem mu GOODBAY ;:196
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

New Down z mączniakiem? :shock: To chyba zaraz wytnę rudbekię nagą, bo ona zamączniakowana, a rosnie przy New Down, która jeszcze na razie zdrowa ...
Leluje masz pokazowe, a mieczyków cała kolekcja! Bardzo piękne, tylko zdaje się, ze wszystkie leżą ?
Leniuchy :;230
A mnie akurat najbardziej interesują powojniki ;:224
Awatar użytkownika
iwa27
1000p
1000p
Od: 19 maja 2009, o 07:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Moje różyce też szykują się do następnego kwitnięcia :tan ale czau nie mam żeby zdjęcia dodać :(
Życie jest jak bajka, nie ważne żeby było długie, ale ważne żeby było ciekawe
Mój kawałek świata.
część 3
Awatar użytkownika
MalinaG
1000p
1000p
Od: 30 sie 2008, o 09:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Basiu Witam ;:196 U ciebie jak zwykle...oczy wychodzą z orbit,tyle kwiecia wszelakiego ;:138 Piękna kolekcja mieczyków ;:180 Szkoda,że lilijki przekwitają u mnie już tylko kilka białych jeszcze kwitnie i cudna Miss Feya ale moje są porażone jakimś grzybem. Po powrocie z urlopu zastałam taki stan...dobrze,ze zdążyły zakwitnąć.
Pozdrawiam Ala
Zapraszam do siebie
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 17:31

Post »

Basiu New Dawn z mączniakiem to dziwne bo ona zdrowa :?:
Leluje nawet jak już przekwitły to były śliczniutkie a mieczyki to tak jak zawsze, wolą leżeć niż stać, taka ich natura. :;230
Awatar użytkownika
krysad71
1000p
1000p
Od: 11 gru 2009, o 20:22

Post »

Basiu, Twoje ładne mieczyki troszkę podobne do moich. Może z tego samego miejsca kupione.
Tylko czy ja je przetrzymam na drugi rok.
Pozdrawiam Krystyna
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

BAŚKA gdzie Cię znowu wywiało chyba siedzisz cały dzień w ogródku i żadnych fotek ;:224 Oj nie ładnie tak nas opuszczać ;:196
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 17:31

Post »

Też tak uważam, gdzież ta Basia się podziewa. ;:65
Awatar użytkownika
dwostr
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 mar 2008, o 15:38

Post »

Basiu,zachwyciły mnie Twoje mieczyki, to nic, że z neurologicznymi przypadłościami :;230 ...i tak są piękne!
Serdecznie pozdrawiam Danuta
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”