Ogródek pod dębami, cz. 3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogródek pod dębami, cz. 3

Post »

Wandziu Cudne Twoje zakątki ;:63 ;:63 Agapant - boski , lilie i liliowce przepiękne . ;:138
Miło się spędza czas u Ciebie ;:196
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Lilie, liliowce......ech.....uczta dla moich oczu. ;:224
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
krysad71
1000p
1000p
Od: 11 gru 2009, o 20:22

Post »

Piękne zdjęcia, jak z bajki. Lilie i liliowce piękną ozdobą zielonego ogrodu.
Pozdrawiam Krystyna
Stachu 1956

Post »

W całym ogrodzie zapewne zapach kwitnących kwiatów , uroczo .
Awatar użytkownika
stasia_ogrod
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2011, o 16:48

Post »

Wandziu bardzo Ci współczuję tego zalania i poniesionych strat ;:108
Kolekcja lilii zarąbista ;:63 ;:63 bardzo mi się podobają te anielskie trąby,są bombowe ;:224
Awatar użytkownika
katik
1000p
1000p
Od: 2 sty 2011, o 16:14

Post »

Wandziu inspirowana Twoimi ścieżkami próbuję stworzyć taki kawałek chodniczka wokół piaskownicy swojego dziecka , czy te kamienie i kostki są tylko wkopane czy łączone jakąś zaprawą :?:
Awatar użytkownika
[Iza]
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 paź 2009, o 17:47

Post »

Ależ ty masz tych lilii Wando - przeróżniste i przepiękne :D Żebym miała więcej słońca w ogrodzie, to też bym ich więcej posadziła. Uwielbiam lilie w wazonie. Dobrze, że sytuacja z zalaniem już opanowana. Co do owadów w ogrodzie, to faktycznie ożywiło się bractwo. W moim ogrodzie pojawiło sie troche motyli :D
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2010, o 11:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

:wit

Parę dni mnie nie było na Fo, i zaglądając do Ciebie zobaczyłam wielką wodę zalewającą piwnicę... strasznie przykro oglądać takie zdjęcia :roll: dobrze że masz już słonko od paru dni ;:108
Fotki z ogrodu piękne ! Lilie cudne ;:63
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Aguniado, dziękuję. Ja natomiast lubię bywać u ciebie. Masz prestrzeń, której mi niestety brakuje. A jeśli chodzi o lato, niestety nie było najpiekniejsze i właściwie powoli już jesienne klimaty nastają.
Elsi, ta lilia Garden Party jest bardzo spokojna. Są to niewysokie lilie i wygladają jakby tańczyły, bo schylają wdzięcznie główki i trochę kołyszą się na wietrze.
Edulkot. A więc Majeczko u nas wcale nie jest suszej. Pada i pada do znudzenia. I teraz też, gdy to piszę. Myślalam, że sierpień będzie lepszy, lecz na razie jest kiepsko.
Małgosiu, modrzewia nie ścinam, bo mi po prostu szkoda. Niech sobie na razie ma takie długie włosy. Zobaczę, jak przezimuje i wtedy pomyślę o postrzyżynach. A ten kwiat, o którego pytałaś, to agapant.
Krysiu, Kogro, Teresko, dziękuję wam, że zaglądacie :D :D
Stachu, od lilii pachnie w ogrodzie tak, że aż czasem w głowie się kręci. Niektórzy nie lubią tego zapachu, ja uwielbiam.
Stasiu, te anielskie trąby to Golden Splendor (żółte) i Regale (białe). Pachną nieziemsko, a właśnie anielsko...
Katik, wiesz, że ja bym jednak nie wykładała kamieniami okolic piaskownicy. Jest to jednak miejsce zabaw i powinno być bezpieczne. Gdy dziecko upadnie na trawę, nic mu się nie stanie. Poza tym dzieci wysypują piasek z piaskownicy i kamienie zostałyby szybko zasypane. Pytasz, czy mam swoje ścieżki na jakimś podłożu. Otóż nie, kładę je "po babsku" od razu na gruncie i wbijam gumowym młotkiem.
Izo, lilie przy twoim tarasie zupełnei dobre miałyby stanowisko. O ile dobrze widzę, to jest tam wystarczająco dużo słońca. Zresztą one wcale aż tak dużo go nie wymagają. U mnie także niektóre rosną w półcieniu i wcale nie wyglądają gorzej niż inne. ;:108
AgaNet, faktycznie bywasz jakby trochę rzadziej, ale dzięki że o mnie nie zapominasz. Niestety u nas bez przerwy są deszcze i sytuacja wcale nie jest taka stabilna :(

W ogródku króluje agapant. Rośnie już kolejny rok w donicy, którą na zimę wstawiamy do garażu. Tak czystobłękitnej barwy nie ma chyba żaden inny kwiat. No może tylko len. Agapant stoi blisko tarasu, tak więc trudno oderwać od niego wzrok.
Obrazek

Obrazek

Zakwitła hosta June. Lawendowe kwiatki ładnie pasują do kremowych liści. Mam te hosty od kilku lat i dopiero teraz widzę, jak potrafią być piękne. Do tej pory stale je coś podgryzało, brzegi przypalone były słońcem i w ogóle te roślinki były jakieś nieduże. Tegoroczna aura w końcu im dopasowała.
Obrazek

Obrazek

Coraz piękniej i intensywniej wybarwiają się żuraweczki. Posadziłam je metodą kontrastową, ale od przyszłego roku zacznę tworzyć większe grupy z takich samych odmian.
Obrazek
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

Dawno nie zaglądałam, a tu takie piękności pokazujesz. Lilie wszystkie są urocze. Z przykrością przeczytałam o podtopieniu. Mam nadzieję, że już wszystko wróciło do normy. Pogoda w tym roku faktycznie nas nie rozpieszcza. Jakoś do tej pory ulewy i burze omijały Elbląg. Jednak dzisiaj cały dzień burza za burzą. Po pierwszej ulewie ucieszyłam się z darmowego podlewania, ale kolejne już raczej niewskazane :roll:
wanda7 pisze: Obrazek
Powiedz mi proszę co to za cudeńko. Chyba nie spotkałam się tym nigdzie...
Ta ostatnia fotka - rewelacja! Żurawki są niesamowite. Każdy wśród nich znajdzie coś dla siebie. Podobnie jak z liliami :wink:
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Izuniu, bardzo się cieszę, że zajrzałaś. U nas niestety pada bez przerwy. Wiesz, że ja chyba w tym sezonie podlewałam dosłownie raz, i to w maju. Ta roślinka, o którą pytasz, to samosiejka. Pochodzi od wielosiłu błękitnego, który jak sama nazwa wskazuje, jest niebieściutki. No a ten narodził się biały. To chyba tak samo jak z jeżówką purpurową, która może być biała :;230 U mnie w tym roku porozsiewały się rozmaite roślinki, nawet serduszka okazała. To chyba ze względu na te deszcze. Co pewien czas znajduję na rabacie znajome mi listki i wiem, że to nie chwasty, ale "dzieci" tych roślin, które już mam. Wyobraź sobie, że porozsiewały mi się też berberysy, irgi, nie mówiąc o dębach, jesionkach, klonikach i brzózkach.
x-d-a

Post »

Wandziu, agapant śliczny i błękitny! Ja mam go od zeszłego roku, ładnie mi przezimował, ma mnóstwo zielonych listków, ale ...ani jednego kwiatka :( Jak myślisz, co może być przyczyną braku kwitnienia?
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

Z tymi siewkami to faktycznie jakaś plaga. U mnie siewek brzozy, jesionu i klonów jest od groma. Traktuję je jak chwasty. Nawet 2 szt. berberysu znalazłam i co ciekawe u mnie nie rośnie, a nawet u najbliższych sąsiadów też nie :roll: Cały skalniak mam w siewkach sasanek i zastanawiam się co z nimi zrobić - już przesadzać czy pozwolić im ciut podrosnąć. Niestety żadne serduszki mi się nie rozsiały :(
Na wielosił chuchaj i dmuchaj - super egzemplarza - albinos. Miałam wielosił variegata, ale wymarzł mi tej zimy.
Awatar użytkownika
MalinaG
1000p
1000p
Od: 30 sie 2008, o 09:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Wandziu Mam nadzieję,że uda mi się w najbliższym czasie nadrobić zaległości,na razie tak pobieżnie,żeby zostawić ślad.
Agapant wygląda pięknie,moje nowe,tegoroczne nabytki dały tylko trochę listków.Pięknie wybarwiły ci się żurawki,jakie to odmiany?
Współczuję ci wody w piwnicy...kiedy to wreszcie przestanie padać ;:223
Pozdrawiam Ala
Zapraszam do siebie
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Wandziu uwielbiam takie kontrastowe nasadzenia żurawek, niesamowicie podkreślają nawzajem swoją urodę i różnorodność :D
Cudnie wyglądają tak przytulone do kamieni :D
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”