Ogród - moje marzenia na jawie (?)

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
dkny
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2009, o 18:55

Re: Ogród - moje marzenia na jawie (?)

Post »

Zenku, u nas ta pogoda również niespecjalna... Jakoś usypiajaco działa. A miałam tyle planów na lato! No, jeszcze trochę go zostało, więc na razie- jak piszesz- pozostają wirtualne spacery po ogrodach. Z berberysa Tiny Gold powinienieś być zadowolony- tworzy piękne jasne plamy.

Aniu, dziękuję za odwiedziny. Sorgo samo się wysiało i to z nadwyżką nawet :D Red baronowi jakoś ziemia przypadła do gustu, że tak wybił? A może one taką wydokość mają mieć? Hmmm... :roll:

Marto, Pawle, cedry zimowały, ale w garażu. Na pewno je okryję na zimę, zobaczymy, jak to zniosą :wink: Hosty lubię, ale... już dokupiłam 10 wrzosów... Nie mogłam się opanować :oops: Na razie pogoda udomowiła mnie na dobre, ale niebawem trafią do gruntu - może obok host :lol:

Wando, Agnieszko, Agatko, dziękuję za odwiedziny. Iglakowe maluchy to niemal moja obsesja, muszę się mocno trzymać w ryzach w szkółkach, a i tak wracam z czymś małym ;:224 :lol: Ale ja to nic! Paweł to ich ma caaaałą kolekcję, a ciągle ich przybywa :D Że nie wspomnę o Sylwku :D

Iwonko, ten modrzew tak ma :D Jest naprawdę niebieski i ładnie się rozrósł przez ten rok.

Jolu, zgadza się- mieszamy, zmieniamy :lol: Już mam nowe wrzosy, czekają na wsadzenie. Berberyski- nawet te mały, mają igiełki i potrafią nieźle pokłuć, ale i tak są ładne.

Wszystkim życzę ;:3

:wit
Awatar użytkownika
dkny
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W końcu trochę słonecznych dni nastało. Praca w ogrodzie idzie całą parą. Czy u Was jest też tak dużo mrowisk? :evil: Normalnie jakaś masakra :wink: Najgorsze, że tworzą kopce wzdłuż pnia drzewek i jeśli sie nie zaglądnie, to nic nie widać. Tak znalazłam mrowiska w dwóch niskich kosówkach i wierzbie...

Ale dziś też przyjemnośc mnie spotkała. Odwiedziłam oddaloną o ok. 35 km szkółkę i nabyłam kilka roślinek ;:224 :D ;:138

Sosna (czarna?) Pendula

Obrazek

Sosna czarna Spilberg (szukałam jej od trzech lat ;:138 ),

Obrazek

która ma takie długie igiełki

Obrazek

Jabłoń - Malus Fontana

Obrazek

z malutkimi jabłuszkami

Obrazek

szczepiony jałowiec (ale nie podano nazwy)

Obrazek

Pinus sylvestris Chantry Blue

Obrazek

Pinus parviflora Negishi

Obrazek

Pinus parviflora Tempelhof

Obrazek

lobelie trzy, aby było też trochę koloru ;:224

Obrazek

i na koniec ...

Abies pinsapo Aurea

Obrazek

Ależ mi się oczy śmiały, gdy wracałam :D
X_r-o
---
Od: 25 lis 2005, o 09:06
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Zakupy pierwsza klasa :D A jaka to szkółka? Z takim wyborem to warto ją odwiedzić :)
Awatar użytkownika
aagaaz
1000p
1000p
Od: 7 maja 2011, o 10:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

No no no ale zakupki :)
Awatar użytkownika
dkny
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Paweł, to ta szkółka, której namiary dawałam Ci w zeszłym roku- nabyłeś tam chyba czrcią miotłę :D

Aga, dzięki, też jestem zadowolona :tan
Awatar użytkownika
Sure
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2010, o 21:03

Post »

Fajna ta płacząca sosna, ogólnie zakupy bardzo ciekawe. Ja już staram się omijać szkółki, bo mam na rabatach ciasnotę... :roll:
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
Awatar użytkownika
iwa27
1000p
1000p
Od: 19 maja 2009, o 07:59

Post »

Mnie szczególnie podoba się Abies pinsapo Aurea - przymierzałam się do niej w Otmuchowie, cena była jak dla mnie za duża, ale jeszcze będzie moja ;:108
Życie jest jak bajka, nie ważne żeby było długie, ale ważne żeby było ciekawe
Mój kawałek świata.
część 3
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
X_r-o
---
Od: 25 lis 2005, o 09:06

Post »

dkny pisze:Paweł, to ta szkółka, której namiary dawałam Ci w zeszłym roku- nabyłeś tam chyba czrcią miotłę :D
Krzeszyce? :)
merle
200p
200p
Od: 29 lis 2010, o 10:00

Post »

witaj Aneto,

Ciekawe zakupy, a rośliny b. zdrowo wyglądają; u mnie mrowisk również zatrzęsienie. Po ulewnych i kilkunastodniowych opadach, gdy nie można było wykosić trawy, wydawało się, że mrowisk nie ma. Jednak gdy przystąpiłem do koszenia wysokiej trawy, wyłoniły się kilkunastocentymetrowe kopczyki - mrowiska, które trzeba było rozgarnąć. Było ich co najmniej kilkadziesiąt, a z nich wylatujące skrzydlate mrówki. Na szczęście, już mam je z głowy.
Awatar użytkownika
dkny
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Agato, tej płaczącej sosśnie nie mogłam się oprzeć. Po jej przyrostach widać, żę idzie jak burza!
Spodziewałam się tego- masz całkowitą rację- chodzę teraz po ogrodze i myślę dokładnie o tym, co napisałaś - gdzie to posadzić? Zostało jeszcze do upchnięcia pięć roślin, a nie bardzo chcę je dosłownie upychać, bo stracą na urodzie i czekać mnie będzie przesadzanie (i tak tego nie uniknę :;230 ).

Iwonko, właśnie cena 40 zł za taki okaz zmobilizowała mnie do kupna... Jest rzeczywiście zjawiskowa z tymi złotymi igiełkami naokoło ;:167

Paweł - trafiony-zatopiony ;:108

Marcin- roślinki są zdrowiuśkie: miałam poważny dylemat, czego nie brać- było jeszcze tyle piękności ;:224
Ja "swoje" mrowiska posypuję białym proszkiem- efekt: częśc ogrodu wygląda jak w zimowej scenerii :;230

I taki sobie widoczek

Obrazek

Obrazek

Spokojnej nocy :wit
Awatar użytkownika
Sylwek-zx
1000p
1000p
Od: 8 lut 2009, o 09:34

Post »

Anetko, bardzo udane zakupy jak widzę :) jałowiec na pieńku to może Juniperus horizontalis 'Golden Carpet', wstawiłem dziś u siebie zdjęcie gdzie widać już większy egzemplarz, możesz porównać :) Abies pinsapo Aurea kusi i mnie, ale ciągle zdaję się na Wasze doświadczenia czekając na hasło - tak, świetnie się sprawdza i zima jej nie rusza, bo hiszpanki to jednak ciepłolubne dziewczyny :wink: ;) sosny drobnokwiatowe uwielbiam w każdej chyba odmianie, więc westchnień do nich zawsze u mnie co niemiara :)
Awatar użytkownika
Joyce
100p
100p
Od: 8 cze 2010, o 10:25
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aneto, ależ pięknie u Ciebie ;:138
Kolorowo i iglakowo ;) a patrząc na piękne clematisy i podziwiając kwitnące passiflory zaczynam zdecydowanie zbyt dużo o nich myśleć :;230
pozdrawiam Agnieszka
ogród - pasja i miłość
Awatar użytkownika
aagaaz
1000p
1000p
Od: 7 maja 2011, o 10:58

Post »

dkny pisze: Obrazek

Normalnie brak mi słów..Prześlicznie :) :heja :heja ;:138 ;:138
Awatar użytkownika
artam
1000p
1000p
Od: 26 paź 2008, o 00:10

Post »

Widzę, że zakupy z przewagą igieł...Problemy z upchnięciem? Kolanem! :wink:
Myślę, że dla właściwego wyeksponowania walorów kupionych roślin, należałoby się pozbyć tego nieprzyzwoicie doskonałego trawnika :wink: Roślinki miałyby dużo miejsca, no i ludzi byś nie denerwowała! :;230
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2010, o 11:00

Post »

aagaaz pisze:
dkny pisze: Obrazek

Normalnie brak mi słów..Prześlicznie :) :heja :heja ;:138 ;:138
Pięknie ;:63