Ankowo cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
ibizaa
1000p
1000p
Od: 9 lut 2011, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Ankowo cz.3

Post »

witaj, bardzo spodobała mi sie Twoja lilia taka ciemna ktora jest przy "liliowej pomyłce" :D a i ten koszyczek warzyw mmmm pychotka :D
Awatar użytkownika
majka300
1000p
1000p
Od: 21 sty 2010, o 21:15

Post »

Aniu gdzie się podziewasz zaprawiasz ogórki ;:88
"Żeby ujrzeć piękno i umieć się nim wzruszyć, Pięć zmysłów to za mało, do tego trzeba duszy..."
Mój mały świat :) cz.1, cz. 2
Zapraszam :)
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2010, o 17:40

Post »

Bardzo dziękuję wszystkim za pamięć i życzenia ;:196
Wciąż mam bardzo mało czasu, wciąż w biegu...

Izuś, ten okrągły ogórek jest troszkę kapryśny, czasem pyszny i słodki a czasem z goryczką. Ale wiąże ładnie owoce, może na lepszej ziemi był by bardziej udany.

Dalu, achocha, inaczej papryko-ogórek albo cyklantera to pnącze spokrewnione z ogórkiem, dopiero zaczyna wiązać owoce, na pewno je pokażę jak urosną, na razie mają jakieś 0,5cm długości :lol:

Renatko, tło to ściana kurnika, była malowana już kilka lat temu, ale wciąż daje po oczach
;:224

Marku, w tym roku na lebiodce faktycznie istne szaleństwo, skoro Ci się tak spodobał efekt to masz u mnie jeszcze kwitnącą na biało zaklepaną - może będzie okazja spotkać się np. na targach ogrodniczych to Ci przyniosę.

Patryku, Dorotko, dzięki

Ibizaa - ciemna lilia to odmiana Landini - chyba jedyna moja nowa lilia która zakwitła zgodnie z etykietką. Bardzo dobrze się prezentuje, polecam - myślę że nie powinno być problemów z zakupem cebul.

Majeczko, akcja ogórek pewnie dopiero za tydzień będzie możliwa. Na razie ogólny chaos panuje, remont w domu, kucie, burzenie ścian i takie tam.

W związku z moim brakiem czasu na cokolwiek ogrodowego, byłam wręcz szczęśliwa wiedząc że niebo podlewa mi wszystkie rośliny. W związku z pogodą trawa urosła niebotycznie, tworząc doskonałe środowisko dla niezmierzonych rzesz ślimaków. Zagrożona jest kapusta, zniszczone siewki jarmużu, rozsada brukwi. Jeże pomagają jak mogą. Koszenie trawy też powinno poprawić sytuację.
Zostawiam póki co dwa dowody na jakie takie istnienie naszego ogródka.
Kwiatowy:
Obrazek
Użytkowy:
Obrazek
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Te kuliste jasne na prawo od fioletowej fasolki to ogórek Cristal Apple. Pod żółtą fasolką są kwiaty nasturcji- polecam, są bardzo smaczne, przypominają mi rzeżuchę albo rzodkiewkę. Pod nimi leżą żółte pomidory, drobne Yellow Pearshaped i większe Cream Sausage.
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Patryku, staram się co roku spróbować coś nowego, potem weryfikuję czy się opłacało czy nie. Piękne drobki- zwłaszcza kury zazdroszczę. Dzięki za zdjęcie!
ibizaa
1000p
1000p
Od: 9 lut 2011, o 13:10
Kontakt:

Post »

zdjecie kur jest kapitalne, zwlaszcza tej białej wyglada jak pudel :;230 ale jest urocza :D
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 20:55

Post »

Witaj Aniu! Zaintrygowałaś mnie tą achochą - napisz coś więcej na jej temat. Kapusty urodziwe! Zazdroszczę pomidorów...Ja w tym roku się nie odważyłam, ale inne warzywa bardzo sie udały, jestem bardzo szczęśliwa.
Powiedz, czy robisz weki z cukinii? Może polecisz jakiś sposób..? Moja rozsadza warzywnik!
Mam nadzieję,że remont na ukończeniu.
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tamaryszku, u mnie cukinię zużywa się na bieżąco, głównie duszoną z innymi warzywami, albo smażoną w panierce oraz grillowaną. W zeszłym roku zrobiłam kilka słoiczków cukinii w słodkiej zalewie, z wanilią i goździkami - jest kapitalna do galaretki albo ciasta, może z powodzeniem udawać jakiś egzotyczny owoc. Na pewno będę potrzebowała dużo cukinii do słoików z leczo - kiedy śnieg za oknem, aż miło posmakować pełni lata. Kapusty żeby były ładne wymagają naprawę dużo nawożenia, żarłoki z nich niesamowite. Remont w powijakach - cały teren wokół domu zasnuty dechami, gruzem, styropianem....
Na życzenie achocha, czyli Cyclanthera pedata. Nasiona wysiewałam pod osłony razem z ogórkami i tak jak ogórki w maju wysadziłam do gruntu. Jest to pnącze szybko rosnące, które mogę polecić, jeśli ktoś chce połączyć walory ozdobne z użytkowymi. W krótkim czasie daje masę jasnej zieleni, ma interesujące klapowane liście. Kwiaty drobne i bez walorów dekoracyjnych. Lubi ciepłe stanowiska i żyzną ziemię. Użytkować można zarówno młode liście, pędy jak i owoce, które wyglądają jak małe papryczki a pachną i smakują na surowo jak ogórek. Starsze owoce robią się wewnątrz puste i po wybraniu nasion mogą być wypełniane farszem i duszone. Roślina ta była od bardzo dawna uprawiana przez Indian południowoamerykańskich, do dzisiaj pozostając popularnym warzywem w tym rejonie świata. Ma ona też znaczenie lecznicze - obniża ciśnienie krwi, zmniejsza poziom cholesterolu i pomaga w leczeniu cukrzycy.
Na zdjęciu moje pierwsze owoce (dodam że sprytnie się kryły pod liśćmi, odkryte całkiem przez przypadek) :
Obrazek
x-d-a

Post »

Aniu, dzięki za obszerne informacje o tej bardzo ciekawej roślince - achocha. Człowiek całe życie się uczy ;:224 Pierwszy raz ją widzę, ale bardzo mi się podoba :P
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dalu, dodaję jeszcze zdjęcie ogólnego pokroju tej rośliny. Jak się dochowam nasion, będą do podziału.
Obrazek

Wrzucam zaległe zdjęcia nabytków narzędziowych. Od lat 20-tych nawet ceny się niewiele zmieniły :lol:
Nożyce do trawy
Obrazek
Szpryca, z dwoma dyszami
Obrazek
Widły do buraków
Obrazek
Awatar użytkownika
artam
1000p
1000p
Od: 26 paź 2008, o 00:10

Post »

Achocha! :;230 Chciałabym wiedzieć, co przyjął wcześniej ten, kto wymyślił polską nazwę :wink: Już widać wszelkie sensowne nazwy były zajęte przez pietruszki, marchewki i takie tam..swojsko brzmiące :) Ale przyznać muszę, że owa plama jasnej zieleni mnie urzeka, cieniotwórczość doceniam! A czy w Twoim kuchennym wątku znajdziemy jakieś zastosowania tych...hm..."papryczek"?
Aniu, nie przestajesz mnie zadziwiać! Twoje ogrodnicze zainteresowania wędrują w coraz to dziwniejsze obszary...Muzeum Narzędzi Ogrodniczych powstanie? :)
Siberia
---
Od: 5 lut 2010, o 10:01
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aniu, jak Twoje kapusty, bo moje znów szlag trafił :-) tzn. zostały pożarte przez pełzajace głodomory... Na szczęście wcześniej przeczytałam artykuł o zagrożonych motylach, więc jednak cieszę się, że się u mnie pożywiły... nie tylko na kapuście ;-)
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Martuś, polska nazwa to właściwie cyklantera. Przyznasz że indiańska achocha lepsza - ja to czytam aćoća i wszystkim się bardzo podoba, łatwo zapamiętać. Cień szybki i nie kapryśny!
Zastosowanie powiadasz - ano pewnie będzie kiedyś :D
Muzeum - jasne, tylko potrzebuję kupić jakiś gustowny domek ogrodnika, ech, rozbudzasz moje ambicje :lol: .

Siberio - moje piękne kapusty pożarte przez ślimaki - gąsienic było mało i nie zrobiły wielkich szkód, ale właśnie ślimaki poszatkowały liście. Szlag mi trafił pomidory- prawie wszystkie zaraza złapała.
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Patryku, masz rację, nożyce do strzyżenia owiec mają w zasadzie ten sam kształt, nie wiem jak z wielkością. Ten egzemplarz jest niestety straszliwie tępy, na razie nie przymierzam się do używania :) Chciałabym w przyszłości poszerzyć moje skromne zbiory o jakieś wyrafinowane narzędzia, np, nóż do szparagów, albo takie specjalne szklane cylindry na ogórki. Może kiedyś....

Póki co zawieszam się na kolejny tydzień, wzywa las - może w końcu spełni się moje marzenie i zobaczę łosia (może powinnam napisać raczej o jakichś niesłychanie rzadkich okazach roślin, ale jednak łoś wygrywa w konkurencji pożądanych widoków wakacyjnych). :wit
aleb-azi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 gru 2009, o 18:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Łosia chcesz zobaczyć :?: Na spacerze psy mi go wystawiły nieomal za płotem - trafił mi się młodzik. Duże wrażenie, więc życzę powodzenia :D . Jeśli się z łosiem nie spotkacie, to możemy spróbować tu, na miejscu... Choć podobno nic dwa razy się nie zdarza... Ale to chyba bujda.. Prawie co rano budzik dzwoni o 6 :roll:
Akant kwitnie :D , pomidorki padły :(
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”