Kaskada bez oczka

Oczka wodne, stawy kąpielowe, strumienie, kaskady, skalniaki, rośliny wodne, itp
ODPOWIEDZ
dawidbanan
---
Od: 29 cze 2009, o 13:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Kaskada bez oczka

Post »

Chodziłem dziś trochę po sklepach, i znalazłem pompę 1600l/h za 116zł.
Czyli taka by się jak najbardziej nadawała?
Pawel Woynowski
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 24 sty 2007, o 11:59
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Jaki się nazywa ta pompa (nazwa i typ) i jaką ma wysokość podnoszenia.
Pozdrawiam, Paweł Woynowski
"MIKRO JEZIORO"- Projektowanie i budowa założeń wodnych w ogrodach, konserwacja i doradztwo.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
dawidbanan
---

Post »

Tego nie zapisałem :roll:

Ale pamiętam, że wodę podnosi na wysokość 130cm :wink:
Pawel Woynowski
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Kontakt:

Post »

Pytam dlatego że chcę się zorientować czy ma na wylocie zaworek do regulacji wydajności. Tak jak ta pompa o której pisałem wcześniej, bo to ważne. Podnoszenie ma odpowiednie tylko ten zaworek.
"MIKRO JEZIORO"- Projektowanie i budowa założeń wodnych w ogrodach, konserwacja i doradztwo.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
dawidbanan
---

Post »

Jak pojadę do tego sklepu to spiszę model tej pompy.
kubisie
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 7 sie 2011, o 18:44

Post »

Witam
Właśnie dziś postanowiłam, że w moim ogrodzie będzie nieduża kaskada. Bardzo się cieszę, że znalazłam wasze forum, tyle pożytecznych informacji i porad w jednym miejscu.
dawidbanan
---

Post »

Byłem dziś w tym sklepie, i spisałem nazwę pompy: Heissner Smartline HSP 1600/00

Tutj jest fotka tej pompy(innego większego zdjęcia nie znalazłem)

Z tego co znalazłem na necie to ma 27 l/min :)
To chyba nie jest mało?
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2008, o 12:11

Post »

Na prośbę Edi i Dawida ? zamieściłam mały reportaż z budowy naszej kaskady bez oczka?.

Paweł Woynowski (moderator tej sekcji) prosił mnie o zmniejszenie zdjęć, rozumiem Jego argumentację, ale w tej chwili nie mogę tego zrobić, nie ma mnie w domu, a z komputera z którego teraz gościnnie korzystam jest to niemożliwe, wobec tego zaoszczędzę Ci Pawle pracy i sama usunę zdjęcia i cała resztę też. Jeśli będę miała taką możliwość po powrocie z urlopu, to wstawię miniatury, tak jak jest to tu przyjęte.
Jeśli jeszcze jakieś zdjęcia są za duże proszę o ich usunięcie.
Przepraszam za utrudnienia. ;:180 :oops:
Pawel Woynowski
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Kontakt:

Post »

dawidbanan pisze:Z tego co znalazłem na necie to ma 27 l/min :)
To chyba nie jest mało?
Czyli jak widać na zdjęciu ma ok 1600 l/h, tylko nie piszą na jaką wysokość podaje.
Ale myślę że dla Twoich celów powinna być dobra.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
dawidbanan
---

Post »

Czytałem na opakowaniu, i pisze, że na wysokość 130cm :wink:
Pawel Woynowski
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Kontakt:

Post »

Skoro tak, to przy wysokości kaskady 80 cm masz trochę luzu, powinno być dobrze.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Na prośbę Edi i Dawida ? zamieszczam mały reportaż z budowy naszej kaskady bez oczka?.

1.
Wymiary zewnętrzne:
szerokość u góry ? 1,25, długość ? 1,80 m
stopnie : 1-szy, górny ? 45x35 cm
pozostałe: szer. 25-30 cm, dł. ok. 30 cm
Spadki ze stopni ? 1-szy : 18 cm, pozostałe od 5 do 10 cm.
Rura o przekroju 11 cm (kanalizacyjna) ? wybraliśmy taką, żeby w niej zmieściła się pompka.
Obrazek

2. Ułożyliśmy ?na sucho? pierwsze kamienie, żeby dopasować kształt kaskady, długość, szerokość, kształt i wielkość kamieni.
Obrazek Obrazek

3. Wybraliśmy ze środka ziemię, pod rurę łączącą kastrę z górną częścią kaskady.
Obrazek

4. W "nogach" kaskady wkopujemy kastrę budowlaną, poziomujemy.
Obrazek

5. Połączyliśmy rury (poziome) + kolanko + kawałek pionowej rury ( w niej będzie umieszczona pompka)
Obrazek Obrazek

6. W dolnej części kastry wycinamy otwór pod rurę. Otwór nie powinien być za duży, rura powinna ciasno wchodzić w kastrę.
Spadek (nachylenie) rury w kierunku kastry powinien być taki, alby pompka umieszczona przy kolanku (w górnej części kaskady) nie była wyżej niż górna część kastry ? pompka musi być zanurzona w wodzie) a poziom wody w rurze wyznacza poziom wody w kastrze ? naczynia połączone.
Jeśli wszystko pasuje uszczelniamy rurę w kastrze na zewnątrz i wewnątrz kastry, silikonem akwariowym. Trzeba to zrobić porządnie, żeby nie było wycieku wody. Do rury umieszczonej w kastrze włożyliśmy gąbkę o luźnej strukturze, która działa jak filtr, nie blokując jednocześnie przepływu wody.
Być może za jakiś czas trzeba będzie uszczelnienie rury poprawić, ale na razie (2 lata) jest OK.
Obrazek

7.Kastra wypoziomowana. Na górze widać zakończenie rury zakończonej deklem, wychodzącej z kolanka, pionowo. W tej części będzie umieszczona pompka.
Obrazek Obrazek

Można zrobić ?próbę wody? sprawdzając szczelność instalacji i działania pompki.
Potem można tę część instalacji zasypać ziemią profilując stopnie kaskady.

8. Na ziemi kładziemy folię. I na to można układać stopnie z kamieni łącząc je zaprawą cementową. Folia musi być szersza niż stopnie, żeby można było część wywinąć na brzegi kaskady, oraz dłuższa niż długość kaskady ? żeby część dolna folii mogła być wpuszczona do kastry. ( na zdjęciu folia w kastrze jest jeszcze przed przycięciem, bo tak dużo jej nie wpuściliśmy do kastry...)
Mój Połówek postanowił na folii położyć siatkę budowlaną, formując stopnie, wyłożyć na nią zaprawę cementową, a na nią dopiero układał kamienne stopnie.
Obrazek

9. No, a potem to już zabawa do dopasowywanie kamieni, przycinanie stopni, itd?
Po uruchomieniu wody na kaskadzie na pewno okaże się, ze woda nie leci tam ? i tak? jak zaplanowaliśmy ?teoretycznie?, więc trzeba będzie jeszcze przyklejać kamyki tu i ówdzie?
My na jednym ze stopni zrobiliśmy z płaskich kamyków, na brzegu stopnia, taką ?zaporę? spiętrzającą wodę dzięki czemu mamy naturalne poidełko dla ptaków i? naszej suczki.
Obrazek Obrazek

10. Przy pompce oryginalna rurka zakończona wylotem była za krótka, więc dosztukowaliśmy do niej rurkę wodociągową? dostosowując kształt do krzywizn kaskady.
Obrazek

Żeby zamaskować wylot zrobiłam takie liście z zaprawy cementowej? (s.21) http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=280
Obrazek

Można oczywiście zamontować pompkę w kastrze, a giętkim przewodem wyprowadzić wodę na górę kaskady? wybór metody podania wody na górę jest zależny od waszej wyobraźni i możliwości? my wybraliśmy taki sposób jak opisuję i przy nim należy pamiętać o takim doborze pompki, żeby weszła w rurę?. (pompka może być mniejsza i słabsza, bo nie musi popychać wody daleko?)

11. Ponieważ przy kaskadzie nie ma oczka, a są kamienie, kastrę zasłoniliśmy 2 płytami plexi,

12. Aby uzyskać sztywność i zabezpieczenie przed wpadnięciem do kastry ciekawskich, w górnej części kastry (tuz pod kołnierzem) zrobiliśmy otwory i przełożyliśmy przez nie pręty. Na nich położyliśmy przycięte płyty plexi ? jedna z nich ma zrobione otwory, przez które spływająca z kaskady woda wpada do kastry.
Dzięki temu, ze pręty są położone niżej, płyty plexi ?wyrównują? poziom kastry i po wysypaniu kamyków nie widać, że coś jest pod spodem.
Obrazek Obrazek

13. naokoło nasypaliśmy kamyki kupione w składzie budowlanym w pobliskiej miejscowości. Wychodzą groszowo, w porównaniu z takimi samymi kamyczkami oferowanymi na składzie z kamieniem ozdobnym (tam kupowaliśmy płaskie kamienie na stopnie). Pod kamienie położyliśmy (wokół kaskady) taką matę z tworzywa sztucznego przepuszczająca wodę (do kupienia w centrach ogrodniczych)
Obrazek

14. Uwagi ogólne?

Z tyłu kaskady zamontowane jest gniazdko z prądem ( do włączenia pompki), ale mój M. przycisk uruchamiający kaskadę założył mi przy podeście, więc nie muszę odgarniać roślin rosnących z tyłu kaskady, żeby ja włączać i wyłączać.
Obrazek

Nie polecamy piaskowca ? jest bardzo kruchy.

Aby woda nie podciekała pod stopnie, ale się ?urywała? może okazać się konieczne podklejenie drobnych kamyków pod spodem stopnia, na brzegu? tak musieliśmy zrobić na pierwszym, górnym stopniu.
Obrazek

Należy zadbać o szczelność kaskady ? żeby nie tracić wody?szczególnie przy układaniu kamieni na folii i jej maskowaniu.

Na zewnątrz kaskady pozostawiliśmy przy kamieniach odkrytą ziemię, żeby móc posadzić tam rośliny, a nawet na górze zaimportowaliśmy mech (od północnej strony).
Obrazek

Generalnie nie dolewam wody do kaskady ? robi to za mnie sama natura (deszcze), ja pomagam jak jest duża susza ? co w tym roku nie miało miejsca?
Po zakończeniu sezonu ? wyciągamy pompkę z rury, opróżniamy kastrę z wody, wyciągamy gąbkę (filtr) i? czekamy na nowy sezon.
Może ta nasza kaskada nie jest taka profesjonalna, ale jest nasza i nam się podoba.
Życzę Wam ciurkającej wody w ogrodach :
Awatar użytkownika
magenta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2010, o 19:18
Kontakt:

Post »

Niesamowita ilość pracy i zapału! ;:63 Efekt bardzo mi się podoba.
Awatar użytkownika
magos13
500p
500p
Od: 2 lut 2010, o 18:37

Post »

Nawet nie wiesz jak mi pomogłaś w przyszłym budowaniu kaskady. Dzięki.
Piszesz:
"My na jednym ze stopni zrobiliśmy z płaskich kamyków, na brzegu stopnia, taką ?zaporę? spiętrzającą wodę dzięki czemu mamy naturalne poidełko dla ptaków i? naszej suczki."
Gdyby zrobić wszystkie stopnie kaskady z lekkim nachyleniem '/', a nie '\' to poidełek byłoby więcej. Boże, jak to napisać żeby było rozumiałe ;:223 ? Baba jestem i do tego była blondynka :) .
Pozdrawiam. Gosia
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gosiu, alez ja doskonale zrozumiałam o czym piszesz :)
Tylko, że przy takim ułożeniu stopni, to woda zbierałaby się w głębi stopnia i wylewała bokami, a nie spływała środkiem stopnia :)

Lubię blondynki :uszy ;:167
ODPOWIEDZ

Wróć do „OCZKA wodne, kaskady, skalniaki, rośliny wodne”